Sjokoladekaramell (Chocolate toffee)Jeg husker godt at jeg som barn fikk være med mamma da hun skulle lage karameller og knekk. Like godt husker jeg at vi sjelden fikk til det perfekte resultatet; enten ble de for rennende, eller så ble de for harde. Føler meg rimelig sikker på at hvis vi den gangen hadde et sukkertemometer så hadde vi fått vellykkede resultater, og dermed anser jeg mitt som en verdifull investering. Jeg tror jeg betalte 179,- for et par år siden, og det er det ærlig verdt. Men om du har litt selvtillit og tålmodighet så skal det være fullt mulig å lage disse også uten sukkertermometer 🙂


I remember when I was a little girl and I was allowed to help my mum making caramel and toffee for Christmas. But I also remember that it was hard to get perfect results; either they came out too soft and runny, or they came out too hard. I feel quite confident that a sugar thermometer would have been a tremendous help, hence I regard mine as one of my most successful investments in the kitchen. But, if you have some confidence and some patience, you should be perfectly able to make these toffees without one 🙂


Du trenger:
2 dl kremfløte
2 dl (200 g) sukker
2 ss lys sirup
2 ss kakaopulver
2 ss smør
(et sukkertermometer)
ca 30-40 knekkformer eller andre små former


Ha fløte, sukker, sirup og kakaopulver i en kasserolle.
Kok opp og fortsett kokingen til sukkertermometeret viser 122 C, dette tar ca 20-30 minutter. (Man kan også sjekke temperaturen ved å fylle et glass med kaldt vann, drypp så i litt av karamellen og ta den opp mellom fingrene dine. Hvis den nå kan formes til en nokså fast kule så er karamellen ferdig.)
Ha i smøret og rør til det er smeltet inn i karamellen.
Tøm over i en mugge el.l. som er lett å tømme fra i en tynn stråle, da blir det lettere å fylle formene. Her må du jobbe ganske raskt ettersom karameller blir fastere og fastere ettersom den avkjøles, da blir det vanskelig å tømme over i formene (jeg snakker ut fra erfaring ;).
Avkjøles helt, ha over i en boks el.l. og oppbevares kjølig.


You’ll need:
200 ml double cream
200 grams sugar
2 tbsp golden syrup
2 tbsp cocoa powder
2 tbsp butter 
(a sugar thermometer)
abot 30-40 small paper cases (or other small cases/cups suitable for confectionery)


Put the cream, sugar, syrup and cocoa powder into a pan.
Bring to the boil and keep boiling until the sugar thermometer reaches 122 C, this will take about 20-30 minutes. (If you don’t have a sugar thermometer, check the temperature by dripping a little of the toffee into a glass of cold water. If it’s possible to shape the toffee into a small ball between your fingers, it’s done. If it just «melts» again when removed from the water, boil for another 2-3 minutes and check again.)
Add the butter and stir until melted into the mixture.
Pour the toffee into a jug or so to make it easier to fill the cases, then divide the runny toffee between them. You have to work fast here as the toffee hardens quite quickly, making it hard to pour (I speak from experience ;).
Leave to cool completely, store in an airtight tin or so in a cool place.

18 kommentarer

 1. Bra blogg, Maria!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Mange tusen takk, Magne!! Det var veldig hyggelig!

 3. Mmm.. ser nydelig ut:)
  Håper du har en fin kveld<3
  Klem

 4. Takk for det, Tommensgirl! En fin kveld til deg også:-)

 5. Åh, nam! Dette skal prøves! 😀

 6. Linn Jeanette – det anbefales.. 😉

 7. Mine karameller står på platen og koker nå 🙂
  Er juletradisjon å lage disse og gi bort i gaver!
  Like populært vært år 🙂

  God jul!

 8. Linda – håper det blir vellykket hos deg også 🙂 Visst er det herlig å holde tradisjoner i liv!
  God jul til deg også!
  Maria

 9. Anonymous

  Smaker disse litt som Riesen-sjokoladen/sjokolade-karamellen i twistposen? (minus sjokoladetrekket)

 10. Hei, ja det kan man nok si! Bare at disse er en smule mykere, kanskje 🙂
  Maria

 11. De her ser jo bare konge ut. Må si at jeg også likte 24 carat brownies. Jeg elsker jo bare brownies, ingen ting slår en god kopp kaffe og et stort stykke brownie 🙂

 12. Oi, lekkert! Må kanskje prøves 🙂

 13. Anonymous

  Knallgode….

  Ble nesten ingen igjen til kakeboksen etter at jeg var ferdig med å pakke inn i cellofan (hadde litt for få karamellformer)

 14. Tusen takk for hyggelige kommentarer! 😀
  Maria

 15. Anonymous

  Lagde disse før jul og det ble årets julegodt nr 1 De var ferdige på en halv time og smakte nydelig. Dette ble en nystartet juletradisjon. HJERTELIG TAKK FOR OPPSKRIFTEN!!!

  MVH Elise

 16. Hei Elise, det var ordentlig hyggelig å høre! Takk for tilbakemelding, og godt nytt år til deg og dine 🙂
  Maria

 17. Anonymous

  Hei! Jeg fikk så mye skryt for karamellene jeg lagde til jul, at jeg rett og slett lager en batch til nå i januar. Men har du noe tips til å få karamellmassen over i former? Du skriver mugge, men massen er jo utrolig varm!
  🙂 Liv Kristin

 18. Hei Liv Kristin, jeg bruker en glassmugge eller en sånn gammeldags metallmugge, da gjør det ikke noe at massen er veldig varm, og man kan tømme i en tynn stråle når man fyller formene 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *