Lussekatter

Luciadagen er rett rundt hjørnet og en bakeglad mor med barn i hus har ikke noe annet valg enn å lage lussekatter. 1. klassingen min skal gå i Luciatog på skolen om morgenen og barnehagegutten skal underholde foreldrene om ettermiddagen så her skal det markeres i flere runder. Jeg elsker både søt gjærbakst og safran, så når jeg kan kombinere de to så er jeg ganske happy!
 
St Lucia Day is just around the corner (Dec 13.) and as usual I make Lussekatter (sweet yeast dough bun flavoured with saffron) for this day. My school boy is participating the St Lucia procession at school, early in the morning, and my boy in nursery school is entertaining the parents in the afternoon. (If you’d like to know more about this (mainly) Scandinavian feast day and it’s Lussekatter, look here and here.) I love sweet buns and I love saffron, so if I can combine the two I’m in heaven!
Du trenger:
(ca 18-20 lussekatter)
3 1/2 dl melk, lunken
1/2 pose tørrgjær
75 g smør, smeltet og litt avkjølt
100 g sukker
0,5 g malt safran
ca 1/2 kg hvetemel
en håndfull rosiner
1 egg, til pensling
perlesukker
 
Ha melken i en bakebolle og rør inn gjær. Ha deretter i det smeltede smøret, sukker og safran og bland det godt inn. Nå kan du begynne å ha i mel, men ikke ha i alt med en gang – det er ikke sikkert du trenger alt. 
Når deigen er fast nok til å knas kan den tømmes ut på en melet overflate, kna så i minst 5 minutter. (Hvis du har en kjøkkenmaskin med eltekrok ville jeg overlatt jobben til maskinen.)
Legg et klede over bollen og la deigen heves til den er doblet i størrelsen, ca 45 minutter til 1 time.
(forts. under)
 
 
You’ll need:
(about 18-20 lussekatter)
350 ml milk, tepid
1 sachet dried yeast (about 7 grams)
75 grams butter, melted and slightly cooled
100 grams sugar
0,5 grams ground saffron
about 500 grams plain flour
handful raisins
1 egg, for brushing
crushed nib sugar
 
Pour the milk into a large(ish) bowl and stir in the yeast. Add the melted butter, sugar and saffron and mix until combined. Now add most of the flour, you may not need everything. 
When the dough is firm enough to knead, turn out onto a floured surface and knead for about 5 minutes. (If you have a freestanding kitchen mixer with a dough hook I would leave the kneading to the machine…)
Put the dough into the bowl again, cover with a kitchen towel and leave to prove until doubled in size, about 45 minutes to an hour.
Kna deigen i et par minutter igjen og del den opp i ca 20 emner.
Trill hvert emne til en tynn «pølse», rull begge endene sammen, motsatt vei, til de møtes og du har…
 
Knead the dough again for a couple of minutes, divide into 20 pieces.
Roll each piece into a rope, then start rolling both ends opposite ways until they meet…
…en S-lignende form. 
 
…to make an «S» like shape.
Trykk nedi noen rosiner og legg over på et bakepapirkledd stekebrett. 
 
Tuck in a few raisins and transfer to a baking tray lined with baking paper.
Sett ovnen din på 200 C mens lussekattene får etterheve litt (ca 20 minutter). 
Pensle med egg og dryss over litt perlesukker, stekes i ovnen i ca 10 minutter til de blir gyldne. 
(Så fort de er avkjølte kan de gjerne fryses om du ikke trenger dem samme dag.)
 
Preheat your oven to 200 C while the lussekatter get to prove again (about 20 minutes).
Brush with the egg and sprinkle over some crushed nib sugar, then bake in the oven for about 10 minutes or until golden.
(Suitable for freezing.)

10 kommentarer

 1. Mmmm, det er så godt!

 2. Helt enig, Mira!

 3. digger lussekatter selv jeg, de er fast tilbehør på frokostbordet i jula! Men å ta sesamfrø på dem var en ny ide, skal prøve det i år :=)

 4. Hei Livmme, jeg har heller aldri prøvd sesamfrø på lussekatter.. Perlesukkeret kan kanskje ligne litt 😉
  Maria

 5. da fant jeg frem til bloggen din etter å ha googlet lussekatter, oppskriften din var akkurat passe,alle de andre var så store.. så nå har jeg faktisk kl. 01.29 laget lussekatter som står å vente på å få komme i ovn, takk for oppskriften, mine har verken rosin eller sukker,pga en gutt som ikke tåler fruktose,men gode blir de nok 🙂

 6. Så bra, Mamma’n til guttaboys! Jeg synes ofte at oppskriftene jeg finner er for store, det tar tross alt litt tid å trille ut så mange lussekatter.. I hvertfall hvis man har guttaboys hengende rundt seg samtidig, det hadde jeg 😉
  Ha en fin førjulstid!
  Maria

 7. Anonymous

  idag har jeg bakt og servert disse lussekattene til 8 venninner! bakte 31stk og bare 8 igjen:) stor suksess! takk for oppskrift!

  ingvild

 8. Hei Ingvild, kjempehyggelig å høre!! 🙂
  Maria

 9. Anonymous

  Hei, jeg stusser veldig på om det er forskjell på vårt norske tørrgjær og det utenlandske da det i din oppskrift nevnes to ulike mengder.1/2 pose tørrgjær vil jeg tro er 25 gram? Det blir vel stor forskjell i forhold til den engelske versjonen på 7 gram.

 10. Hei, de norske posene med tørrgjær inneholder 12 gram, det vil si at en halv pose skulle bli 6 gram, noe som er nokså likt de engelske på 7 🙂 Fersk gjær derimot kommer i pakker på 50 gram, som jo blir 25 for en halv 🙂
  Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *