Lun pastasalat med ricotta og tomat(Warm tomato and ricotta pasta salad)


Så var det søndagskveld og snart hverdag igjen. Dette er en superenkel og rask rett som er perfekt en travel arbeidsdag eller som et lett kveldsmåltid. Ikke er den så verst sunn heller, spesielt dersom du bruker fullkornspasta. Da vi spiste denne sist tenkte jeg at den også hadde gjort seg bra som tilbehør til kjøtt.. Kort fortalt: en anvendelig skål med mat! 🙂



Sunday evening and Monday will be here again soon. This is a super easy and quick dish to make on a busy weekday or as a light evening meal. It’s quite healthy, too, especially if you use wholewheat pasta. When we had this the other day I remember thinking it would work well as an accompaniment to meat as well… Conclusion: a very versatile bowl of food! 🙂




Du trenger:
250 g cherrytomater, delt i to
3 ss olivenolje + en skvett ekstra til brødsmulene
2 ss rødvinseddik
1/2 ts sukker
1/2 ts flaksalt
nymalt svart pepper
en håndfull brødsmuler (jeg brukte et par tørre pølsebrød)
250 g pasta, f.eks penne
en håndfull basilikumblader
100 g ricotta (eller bruk en annen ost du liker)


Bland sammen tomater, olivenolje, rødvinseddik, sukker, salt og pepper i en bolle. La dette stå og godgjøre seg mens du ordner resten.
Kok pasta etter anvisning på pakken.
Mens pastaen koker, ha en skvett olivenolje i en stekepanne og stek opp brødsmulene til de blir gylne og sprø.
Tøm vannet av pastaen og bland den med tomatblandingen og basilikum.
Fordel dette mellom to tallerkener eller skåler, og smuldre over ricotta/ost.
Strø over brødsmulene og servér med én gang. 




You’ll need:
250 grams cherry tomatoes, halved
3 tbsp olive oil + a splash for the breadcrumbs
2 tbsp red wine vinegar
1/2 tsp sugar
1/2 tsp sea alt
freshly ground black pepper
handful breadcrumbs
250 grams pasta, such as penne
handful basil, leaves picked
100 grams ricotta cheese


Place the tomatoes, olive oil, red wine vinegar, sugar, salt and pepper into a bowl. Leave to marinate while you get on with the rest.
Cook the pasta according to packet instructions.
While the pasta is cooking, fry the breadcrumbs in a frying pan with a splash of olive oil until crispy and golden.
Drain the pasta and toss with the tomato mixture and the basil. 
Divide between two plates or bowls, and crumble over the ricotta.
Sprinkle over the crispy breadcrumbs and serve straight away. 

3 Comments

  1. Mmmmm, såg deilit ut, Maria:O)
    Ynskjer deg ei fin, ny veke!!
    ~Line~

  2. That looks good and healthy Maria!

  3. Line – takk for det, og en fin uke til deg også 🙂

    Anna – thanks, it’s a tasty dish which is quite low fat, always a bonus (and an excuse to have dessert).

Write a comment

Your email address will not be published.