Chocolate Shortbread



Shortbread er er britisk klassiker, opprinnelig fra Skottland, sies det. Deigen består hovedsaklig av mel, smør og sukker, og resultatet blir en sprø biscuit som er perfekt til en kopp (eller kanne…) med te. Denne varianten er ikke tradisjonell siden det er en sjokoladevariant, men tilsetting av sjokolade kan jo stort sett bare gjøre noe bedre, ikke omvendt.


Shortbread is a British classic, generally associated with (and said to have originated in) Scotland. The dough is mainly made from flour, butter and sugar, and the result is a crumbly textured biscuit which is just perfect with a cuppa. This recipe isn’t tradtional because of the chocolate, but the addition of chocolate can only make things better, not the other way around…


Du trenger:
250 g hvetemel
100 g sukker + litt ekstra til dryss etter steking
50 g kakaopulver/bakekakao
200 g smør, kjøleskapskaldt
en springform, ca 20-22 cm i diameter, bakepapir i bunnen og smurt på sidene


Sett ovnen på 180 C.
Det enkleste er å bruke en food processor, i såfall har du i mel, sukker og kakaopulver. Kjør noen sekunder slik at alt blander seg. 
Skjær smøret i biter og ha det oppi food processoren sammen med det tørre. Kjør i knapt et minutt, da skal blandingen se ut omtrent som sand.
Hell alt over i formen og press det utover i et jevnt lag. 
Stikk her og der med en gaffel, og bruk en skarp kniv til å markere (ikke skjære helt gjennom) 12 “kakebiter”.
Sett i ovnen i 25 minutter.
Ta formen ut, dryss over med litt sukker og skjær opp bitene som du merket opp før stekingen.
Avkjøles i formen.




You’ll need:
250 grams plain flour
100 grams sugar + extra for sprinkling
50 grams cocoa powder
200 grams butter, cold
a springform tin or other round cake tin, about 20-22 cm diameter, lined and greased


Preheat oven to 180 C.
The easiest way to make these is to use a food processor. Put the flour, sugar and cocoa powder into the bowl of the processor, then whizz for just a few seconds to combine the ingredients.
Cut the butter into pieces and add to the bowl, then whizz for less than a minute. The mixture should look like fine sand.
Tip it into the tin and press into an even layer.
Prick the dough with a fork, then lightly score into 12 sections with a sharp knife.
Bake for 25 minutes.
Remove from the oven, sprinkle with some sugar and cut into sections along the previously marked lines.
Leave to cool in the tin.
(Oppskriften er en litt justert variant av en jeg fant i The Great British Book of Baking.)
(The recipe is a slightly altered version of a recipe from The Great British Book of Baking.)

2 Comments

  1. Elsker shortbread!
    Og som du skriver – tilsetting av sjokolade kan bare gjøre det bedre 🙂

  2. Ja shortbread er nydelig, smelter i munnen 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.