Høstgryte med sopp og pastinakk

(Scroll for English.)

Når vinden uler og regner høljer så er det deilig å være inne, og enda bedre er det hvis man har en varmende gryte på bordet. Dette er en sånn gryte som skal småputre i et par timer (ellers blir ikke kjøttet mørt), men man trenger ikke å gjøre så mye mens den koker. Den kan også lages dagen i forveien, og varmes opp når det passer seg.
Ingrediensene her er bare en pekepinn, bruk det du har eller liker best. Hvis du har bladpersille i hus så gir stilkene god smak til supper og gryter – bare bind dem sammen med en hyssing og slipp bunten oppi. – Bare husk å fisk den opp før servering.
 
Du trenger:
(4 personer)
en skvett eller to med olivenolje
ca 600-700 g grytekjøtt, skåret i “bite-sized” biter
1 løk, hakket
2 hvitløksfedd, finhakket
salt og pepper
en liten bunt persillestilker (om du har)
2 ts fersk timian, hakket (eller bruk 1 ts tørket)
1 ts fersk rosmarin, finhakket
2 gulrøtter, skåret i biter
2 pastinakk, skåret i biter
ca 8 dl varm kjøttkraft, eller bruk buljong
1 ss Maizena
100 g sopp (større sopper skjæres i mindre biter)
1 ss bladpersille, hakket (til servering)
 
Varm opp en skvett olje i en stor kasserolle (medium/høy varme) og brun kjøttbitene i to omganger. (De skal ikke gjennomstekes nå, bare få en stekt/brunet overflate.) 
Flytt kjøttet over til en bolle eller tallerken etterhvert om det er ferdig. 
Sett varmen litt ned (medium) og ha i litt mer olje, ha i løk og hvitløk, salt og pepper, stek i 5 minutter. 
Tilsett timian og rosmarin, og ha kjøttet (og saftene som har samlet seg under det) tilbake i gryta/kasserollen, rør litt med en sleiv el.l.
Bland ut Maizenna med en skvett vann og hell dette over i gryta sammen med kraften.
Put oppi persillestilk-bunten, om du har en.
Kok opp, skru så ned varmen slik at det bare så vidt fortsatt bobler. 
Sett på lokk og la dette småkoke i halvannen time.
Ha i gulrot- og pastinakkbiter, rør rundt og sett på lokket igjen. Kok forsiktig i en time til.
Stek soppen i en stekepanne til den får farge og krymper litt, ha den deretter i gryta sammen med kjøtt og grønnsaker. 
Prøvesmak en kjøttbit – er den mør nå så er gryta ferdig. Er den fortsatt litt seig så kok litt til på lav varme.
Dryss over litt hakket persille før servering, nytes med poteter, potetmos, ris, pasta eller hva du vil.
 
 
Høstgryte_nær
ENGLISH:
It’s nice to be inside when you can hear the wind howling and the rain pouring, and even more so if you have a comforting stew on the table. This is one of those stews that needs to simmer for a couple of hours, but you don’t have to do much while it cooks. You can also make this the day before, then just heat through before serving.
The ingredients here can be varied to taste, use whatever you like best. If you have some flat-leaf parsley at hand; make a bundle from the stalks and put it in between the meat and veg, this gives a nice flavour to soups and stews. – Just remember to fish it out before serving.
You’ll need:
(4 servings)
a splash or two of olive oil
about 600-700 grams stewing beef, cut into bite-sized chuncks
1 onion, chopped
2 garlic cloves, finely chopped
salt and pepper
some parsley stalks, if you have some
2 tsp fresh thyme, leaves picked and chopped (or use 1 tsp dried)
2 tsp fresh rosemary, leaved picked and finely chopped
2 carrots, peeled and cut into chunks
2 parsnips, peeled and cut into chunks
about 800 ml hot beef stock (or use stock cubes)
1 tbsp cornflour
100 grams mushrooms (larges ones cut into smaller pieces)
1 tbsp flat-leaf parsley, chopped
 
Place a large pan on medium/high heat and brown the meat in batches. Remove the meat onto a plate or bowl as you go.
Reduce the heat to medium, then add some more oil to your pan and add the onion and garlic. Season and cook for 5 minutes.
Add the thyme and rosemary, and return the beef to the pan (including the juices from the plate/bowl). Give it a good stir.
Mix the cornflour with a little water and pour this into the pan with the stock.
Tuck in the bundle of parsley stalks, if using.
Bring to the boil, then turn down the heat. Put on the lid and leave to simmer gently for about an hour.
Add the carrot and parsnip chuncks, give it a good stir and put the lid back on. Simmer gently for another hour.
Fry the mushrooms in a dry frying pan until slightly coloured. Then add them to the pot with the meat and vegetables.
Fish out a piece of meat and taste it – if its tender the stew is done. If its still a bit rubbery cook a little longer, still on a low heat.
Sprinkle over the chopped parsley, and serve with some potatoes, rice, pasta or whatever you prefer.

3 Comments

  1. Denne gryta høres deilig ut! Må lage den en dag!
    Klem fra Anne

  2. Ville bara säga att jag tycker du har en underbart mysig blogg!

  3. Anne – den var virkelig god, håper du prøver den en dag 🙂

    Carin – tusen takk, jeg setter stor pris på slike kommentarer 😀

Write a comment

Your email address will not be published.