Fish ‘n Chips



Jeg er anglofil så det holder, og siden jeg i tillegg er hekta på mat så blir det laget endel britiske klassikere her hjemme. Jeg har til og med meldt meg på et 4-dagers kokkekurs i England senere i høst hvor temaet er Great British Cooking… Gleder meg som et barn 😀
Fish ‘n Chips går langt tilbake i historien over på “øya” i vest; i følge Wikipedia kan man spore opp dokumentasjon på at de spiste deigdyppet, frityrstekt fisk allerede på midten av 1800-tallet (andre steder leser jeg 1700-tallet, men poenget er at det er lenge siden…). Kombinasjonen med potetstrimler kom visst noe senere, men man kan jo skjønne at dette måtte bli populær mat – godt OG billig! Tradisjonelt ble dette pakket inn i avispapir og servert som fastfood, men dagens hygieneregler har gjort at man nå mer eller mindre har gått over til mer egnet papir/forpakning.
Mange liker å spise dette med en såkalt tartarsaus, men jeg syns det blir så mye brunt/beige/hvitt på samme tallerken så jeg lager heller en grønn ertepuré til. Det ikke er så veldig mye ekstra jobb å lage hjemmelagede “chips” når du uansett må varme opp frityrolje til fisken, men jeg må bare innrømme at jeg ofte tyr til ferdige pommes frites fra frysedisken.


The combination of being an anglophile and a foodie has resulted in many British classics in my kitchen. I’ve even signed up for a 4-day Great British Cooking course in England later this autumn… I can’t wait to go 😀
Fish ‘n Chips go way back in the “island’s” history, and according to Wikipedia the British have eaten battered, deep-fried fish since the middle of the 19th century. The accompanying strips of potato developed later, but it’s easy to understand why this became so popular – food that’s good AND cheap! Traditionally this was wrapped in newspaper, but today most establishments seem to use food-quality wrapping paper instead on grounds of hygiene.
Many people like to eat this with a tartar sauce, but to me that’s just too much brown/beige/white on a plate so I usually make a green pea puré instead. It’s not really a whole lot of work to make your own fries/chips since you need to heat your deep-frying oil anyway, but I have to admit that I usually get a bag from the freezer.






Du trenger:
(3-4 porsjoner)
400 g hvit fiskefilet, uten skinn og bein
salt og pepper
250 g hvetemel, pluss litt ekstra til å vende fiskefiletene i
1 ss bakepulver
3 dl kald øl
solsikkeolje, til steking/fritering1 ss smør
250 g grønne erter (frosne)
ca 1-2 ss sitronsaft
1 ss bladpersille, finhakket
salt og pepper
Pommes frites, til servering (jeg brukte de fra frysedisken.. *rødmer*)
evt. malteddik (eller sitronbåter) til å dryppe over fisken


Lag ertemosen først: 
Smelt smøret i en liten kasserolle, ca medium varme, og ha i ertene. Sett på lokk og la dette “putre” litt, ca 5 minutter.
Rør inn persille og sitronsaft.
Mos dette med en stavmixer, eller bruk en blender. 
Smak til med salt og pepper, sett på lokk og hold mosen varm.


Tørk av fiskebitene med kjøkkenpapir, salte og pepre på begge sider.
Vend dem deretter i litt mel (dette gjør man for at røra lettere skal holde seg på plass og ikke “skli” av).
Ha mel (250 g) og bakepulver i en bolle og rør inn ølet til du har en jevn og luftig røre.
Varm solsikkeolje i en stekepanne til den er ca 190 C, dvs det freser ganske bra om du har i en liten brødbit (test). Ha i nok olje til at det står minst ca 1 cm opp kanten.
Dypp hver fiskefilet i røren til de er helt dekket, og legg dem forsiktig i den varme oljen (ikke mer enn 2-3 biter om gangen). Tiden avhenger av fiskens størrelse, men ca 3-4 minutter, til røren er gyllenbrun og sprø. Legg de ferdigstekte filetene på kjøkkenpapir mens du steker resten.
Servér de sprø fiskefiletene sammen med ertemosen og varme pommes frites (eller chips som britene kaller dem). Himmel!




You’ll need:
(3-4 servings)
400 grams white fish fillets, pinboned
salt and pepper
250 grams plain flour, plus extra for dusting
1 tbsp baking powder
300 ml cold beer
sunflower oil, for frying


1 tbsp butter
250 grams podded peas (frozen is fine)
about 1-2 tbsp lemon juice (to taste)
1 tbsp flat-leaf parsley, chopped
salt and pepper
French fries/chips, to serve (I used the frozen stuff from the shop..)
malt vinegar (or lemon wedges) for the fish (optional)

First, make the mushy peas:
In a small pan, melt the butter (medium heat) then add the peas. Put a lid on top and leave to simmer for about 5 minutes.
Stir in the chopped parsley and lemon juice.
Now mash the peas with a hand-held blender or a food processor.
Season to taste with salt and pepper, and keep warm while you make the fish.

 

Pat your fish fillets dry with some kitchen paper, then season with salt and pepper on both sides.
Dust each fish fillet in the extra flour (to make the batter hold on).
Put the flour (250 grams) and baking powder in a bowl, then stir in the beer until nice and airy.
Heat the oil in a frying pan until it reaches about 190 C, meaning a small piece of bread with start browning quite quickly (as a test).
Dip the fish fillets into the batter, making sure it’s completely covered, and lower each fillet into the oil one by one (no more than 2 or 3 at a time). Cook for 3-4 minutes (depending on the size), until the batter is golden and crisp. Place the fried fish on some kitchen paper when they’re done.
Serve the crispy fish fillets with the mushy peas and some french fries/chips. Heaven!


2 Comments

  1. Inspirert av innlegget ditt så ble det fish n’ chips hjemme hos oss i går. Gikk ned på høykant!!! 🙂 Takk for inspirasjon!!

  2. Så hyggelig, Ina! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.