Sitronkake i langpanne

Her har du et litt friskere alternativ til dugnaden, klassefesten eller basaren, eller andre anledninger hvor du fort ville endt opp med en sjokoladekake i langpanne med kokospynt.
I forrige uke var det mannens tur til å ha med seg kake på jobben – på hans arbeidsplass er det kake hver torsdag..! Æren for å ha med seg kake går på rundgang, og heldigvis er de såpass mange at det ikke blir stort oftere enn et par ganger i året for hver enkelt ansatt. Men det må jeg bare si: kake på jobben hver torsdag! Hvis ikke det gir en ekstra arbeidsgiv så vet ikke jeg 🙂

Du trenger:
(gir ca 16 biter, men dersom du skal lage en stor langpanne: doble oppskriften!)
225 g smør eller margarin, romtemperert
225 g sukker

revet skall av 1 sitron
4 egg
300 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Glasur:
ca 150 g melis
ca 1-2 ss sitronsaft

Sett ovnen på 180 C, gjør klar en form ca 30×20 cm (dekk den med bakepapir eller smør den grundig). (Om du bruker stor langpanne, doble mengden ingrediser.)
Ha smør og sukker i en bolle og mix med håndmixer eller annen kjøkkenmaskin til det er lyst og luftig. Ha i sitronskall og egg, visp godt.
Sikt over mel + bakepulver, visp til alt er godt blandet.

Hell røren over i formen, jevn til overflaten og sett i ovnen i ca 35-40 minutter (40-45 om du lager dobbel). Sjekk med en tannpirker el.l. for å se om den er ferdig (følger det rå røre med pinnen opp igjen steker du den noen minutter til).
La kaken avkjøles i formen.
Glasuren lages ved å blande melis med sitronsaft – ta i litt av gangen til du får en passe smørbar melis.
Ha glasuren over avkjølt kake, og pynt litt om ønskelig. (Jeg brukte her sitron-/appelsin pynt/gelégodis.)
Skjær opp og servér!

English

You’ll need:
(gives about 16 squares, but if you’re using a large baking tray like I did here, double the quantities)
225 grams butter, softened
225 grams sugar
4 eggs
300 grams plain flour
1 1/2 tsp baking powder
grated zest of 1 lemon


Glaze:
about 150 grams icing sugar
about 1-2 tbsp lemon juice


Preheat oven to 180 C, line a baking tin (20x30cm) with baking paper.
Put the butter and sugar into a bowl (or the bowl of a freestanding electric mixer), and mix until pale and fluffy, using a hand-held electric mixer.
Add the lemon zest and 2 of the eggs, mix well.
Sift over half of the flour, then mix until incorporated.
Add the last two eggs and mix well, then sift over the rest of the flour + the baking powder and mix until just incorporated.
Scrape the mixture into your prepared tin, smooth the surface and bake in the oven for about 35-40 minutes (40-45 min if you’re making a large version). If a cake tester comes out clean, it’s done.
Leave to cool in the tray.
Make the glaze by mixing the icing sugar with the lemon juice, add the juice gradually until the glaze is smooth and spreadable.
Spread the glaze onto the cooled cake, and decorate as desired.
Cut into squares and serve!






24 kommentarer

  1. Kake på jobben kvar torsdag, det er ikkje ille! Denne såg kjempegod ut, eg elskar sitronkake 🙂

  2. Kake kvar torsdag, det hadde gått hardt ut over livvidda mi! Eller viljestyrken.. hihi
    Ser kjempegodt ut, lekkert som alltid, Maria!

  3. Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂

  4. NorwegianAngel – takk for det! Den er kjempegod!

    Ellen-Propelle 😉 – jeg hadde nok møtt samme skjebne som deg der ja, det hadde gått hardt utover både livvidde og viljestyrke, hehe 😉
    Takk for koselig kommentar 🙂

    Kristine – tusen takk!!!

  5. Åh så deilig denne så ut! Skikkelig fristende!

  6. Anonymous

    Denne kaken ser absolutt fantastisk ut! Men, ser i ingrediens-listen at du har nevnt revet skall av 1 sitron, men det står ingen plass i oppskriften hvor og når dette skal i? 🙂

  7. Anonymous

    Skal smøret smeltes eller vere mykt??

  8. Hanne – takk for det!

    Sitronskallet er på plass nå 😉

    Smøret bør være mykt/romtemperert. 🙂

  9. Hei Maria,
    For en fantastisk mat-/kakeblogg du har her! Ny fan er lagt til i rekken av følgere ;D
    Ha en fin dag – hilsen Belinda

  10. Hei Bellamama, takk for at du tok deg tid til å skrive en så hyggelig kommentar!! 😀
    Maria

  11. Hei!
    Kom over bloggen din for et par dager siden, og har brukt ganske lang tid her inne. Fikk lyst til å lage cirka alle oppskriftene dine, og har bokmerket flere allerede.
    Jeg la deg til i bloggrollen min, for hit kommer jeg gjerne på besøk igjen 🙂

  12. Kjempefin blogg du har….og så mange lekre kaker 🙂

  13. Anonymous

    Hei!

    Lurer på hva som betegnes som stor langpanne og liten langpanne?

  14. Stina Ballerina – tusen takk for koselig kommentar 🙂

    Mokkan – takk for det! Håper du stikker innom flere ganger 🙂

    Med stor langpanne mener jeg en som typisk hører med en komfyr. En standard slik pleier å være ca 35 x 40 cm. (Oppskriften er beregnet på en mindre form, ca 20 x 30 cm.)

    Maria 🙂

  15. britt iren

    så kjeeempe god ut!!!

  16. Takk for det Britt Iren 🙂

  17. Bakte kaka i dag, kjempegod! Det enkle er ofte det beste:D

  18. Monika – så bra å høre at det ble vellykket!
    Maria 🙂

  19. Anonymous

    Hei.
    Fyller 40 år i morgen, og skal ha med kake på jobben. Sitronkake er en favoritt, og nå er jeg i gang med å bake denne.
    Fantastisk enkel og god oppskrift.
    TUSEN TAKK!

    Elisabeth.

  20. Gratulerer med overstått, Elisabeth! Håper kaken ble godt mottatt 😀
    Maria

  21. Utrolig goe kaga 🙂
    lagte u på lørdag å fekk utrolig mye skrøyd av na ^^
    Takk for at du la ut ei sånnei goe oppskrift 🙂

  22. Tusen takk for det, MaryAnn 🙂

  23. Skal det ikke noe mell/vann i?

    1. Marias Salt og Søtt

      Hei! Ja, det skal mel i (300 g), men ikke vann. 🙂
      Hilsen Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *