Ripsdessert med vaniljesaus



Ripsbuskene begynner å bli røde på denne tiden, og da er det bare å sanke inn. Jeg har dessverre ingen rips i hagen (plantet en liten busk i fjor, men må nok vente et år eller to til før jeg kan høste noe fra den…), men jeg har en svigermor som har flere svære ripsbusker. Hver sommer får jeg forespørsel om jeg ønsker noen, og hver sommer svarer jeg ja. Jeg elsker rips, og siden bærene er fulle av C-vitaminer og antioksidanter ser jeg ingen grunn til å nøle!


Redcurrants are in season, it’s time to make use of them. I don’t have any in my garden (I planted a redcurrant bush last year, but I realize that I have to wait for another year or so to reap the benefits…), but I have a mother-in-law who has several massive bushes. Every summer she asks if I’d like some, and every summer I say yes, please. I love redcurrants, and considering the fact that they are packed with vitamin C and antioxidants I see no reason to hesitate!


Du trenger:
(4 personer)
250 g rips
3-4 ss sukker
2 ss bringebær- eller solbærlikør (eller annen bærlikør som kan passe)
5 dl kald vaniljesaus (lag den gjerne selv! Du finner min oppskrift HER)
Valgfritt: kjeks til servering, f.eks Bixit eller Digestive


Ha rips og sukker i en liten kasserolle og kok opp. La det boble forsiktig i et par minutter, ta kjelen av platen og rør inn likør. Avkjøl i kjøleskapet.
Ta fram fire dessertskåler og fordel lagvis vaniljesaus og rips. Avslutt med litt rips på toppen.
Til slutt, om du vil ha litt «krønsj», smuldre over en halv eller en hel kjeks.
Enkelt og godt!




You’ll need:
(4 servings)
250 grams redcurrants
3-4 tbsp sugar
2 tbsp raspberry or blackcurrant liqueur (or other berry based liqueur)
500 ml vanilla custard, chilled
Optional: biscuits, to serve (such as Hobnobs, Digestive)


Put the redcurrants and the sugar in a small pan and bring to the boil. Leave to simmer gently for a couple of minutes, then remove from the heat and stir in the liqueur. Leave to cool in the fridge.
Bring out four dessert/serving dishes and divide the custard and redcurrants between them, in layers. Make sure you have some redcurrants left for the top layer.
Lastly, if you want to add some crunch, break up a couple of biscuits and sprinkle over the desserts.
Easy peasy, and so good!

9 kommentarer

  1. Ser godt ut! Synd at bærsesongen er så kort. Jeg skulle gjerne spist norske bær hele året 🙂

  2. Takk Veronika! Helt enig, norske bær er unike 😀 Man burde jo fråtset alt man klarte nå i denne tiden…

  3. The simple things in life are so often the best. Custard and fruit is impossible to beat…lol though that little slug of booze probably makes alllll the difference Maria;) My Mum grows redcurrents, so I will revisit this recipe in a few month’s time….Summer’s not too far away now:D

  4. Coby you are so right, custard and fruit is the perfect combo. About the booze – you can’t taste the booze that much, but it adds depth to the redcurrants and enhances the flavour. Well in my opinion anyway 😉

  5. Ja, det burde man! Alternativt fylle frysen 😉

  6. I’m sure it also helps them (the fruit) look even redder too Maria?

  7. Veronika – kanskje begge deler..!? 😉

    Coby – I’m pretty sure you’re right, an extra bonus 🙂

  8. Å det der så godt ut 🙂 minner meg om da jeg var liten 🙂

  9. Samme her, Lone! Men som barn fikk jeg bare rips naturell med vaniljesausen, ingen likør.. 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *