Crème Brulée



Crème brulée er utvilsomt en av mine absolutt favorittdesserter, men jeg lager det svært sjeldent. Da vi skulle ha middagsgjester her en kveld så fikk jeg lyst til å servere denne dekadente desserten, spesielt siden den ene av gjestene har franske aner. Samme person mer eller mindre skrapte skåla helt ren, så den må ha falt i smak…
Bonusen (som om man trenger en!) med denne er at den kan lages opp til en dag i forveien, bare vent med sukkerbrenningen til rett før servering.


Crème brulée is undoubtedly one of my absolute favourite desserts, but I hardly ever make it. We had people over for dinner the other day and I found the perfect excuse to serve this decadant dessert; one of the guests has some French blood in him. The same person more or less cleaned the ramekin with his spoon, so I assume he liked it…
The bonus (as if you need one!) is that this can be made up to a day in advance, just hold the “sugar topping” until you want to serve it.


Du trenger:
(4 personer)
1 vaniljestang
2 dl fløte
2 dl helmelk
6 eggeplommer
60 g sukker
4-6 ts demerarasukker (elle bruk vanlig sukker), til “brenningen”
(4 crème brulée former, eller andre små ildfaste former)




You’ll need:
(4 servings)
1 vanilla pod
200 ml double cream
200 ml full fat milk
6 egg yolks
60 grams sugar
4-6 tsp demerara sugar (ur use regular sugar), for the “brulée”
(4 crème brulée dishes, or other small, oven proof serving dishes)



Sett ovnen på 140 C.
Skjær opp vaniljestangen på langs og skrap ut de bittesmå frøene. Ha både frø og stang i en kasserolle sammen med fløte og melk, og varm opp til det akkurat begynner å koke.
I mellomtiden visper du eggeplommer og sukker til det blir lyst og luftig. (Eggehvitene kan du fryse og bruke til marengs el.l. senere.)
Når melkeblandingen akkurat er på kokepunktet tar du ut vaniljestangen og tilsetter den litt og litt til eggeplommene mens du visper hele tiden. 
Sett formene i en langpanne og fordel blandingen i dem.
(forts. under)


Preheat your oven to 140 C/275 F.
Score the vanilla pod lenghtwise and run the knife up the pod to remove the seeds. Scrape these into a pan with the pod, cream and milk and slowly bring to the boil.
Meanwhile beat together the yolks and the sugar in a bowl until light and fluffy. (You can freeze the egg whites for making meringues later.)
When the milk mixture is just boiling, remove the vanilla pod and add little by little to the egg mixture, whisking all the time.
Place your serving dishes in a roasting tin, then divide the crème brulée mixture among the dishes.
(cont. below)


Fyll på med vann rundt formene (altså oppi langpanna) til vannet når halvveis opp på formene.
Sett det hele i ovnen i ca 25 minutter, eller til crème brulée’en er nokså fast, men fortsatt “skjelvende” i midten.
Avkjøles til de blir romtempererte, og hvis du lager disse en stund i forveien kan du sette dem i kjøleskapet fram til du skal servere. (Bare ta dem ut litt før dere skal spise, slik at de ikke er helt kjøleskapskalde.)
Dryss demerarasukker over overflatene og brenn det med en blåselampe til det smelter og blir mørkebrunt. (Har du ikke en slik blåselampe kan du sette formene under grillelementet i ovnen din til sukkeret har karamellisert seg.)


Fill the tray with water until it reaches half-way up the containers.
Place into the oven for about 25 minuutes, or until the custard mixture has set but is still wobbly in the centre.
Allow to cool to room temperature. If you are making this dessert in advance, place in the fridge until needed. (Just remember to remove them from the fridge half an hour or so before serving.)
Sprinkle the crèmes with the demerara sugar and caramelize using a kitchen blowtorch. (If you don’t own one you can place them under a very hot grill.)



Loooovely.









8 Comments

  1. Dette har jeg hatt lyst til å lage lenge, men tør ikke fordi det virker så vanskelig. Har bestilt det på restaurant noen ganger og blir alltid like skuffet over konsistensen som ofte er “suppete” og vassen. Denne her så derimot spenstig og utrolig bra ut! Så når jeg endelig får somlet meg til å lage crème brulée blir det nok etter din oppskrift 🙂

  2. Tusen takk for det Veronika! Jeg har prøvd mange mange forskjellige oppskrifter, og dette er kanskje en blanding av flere. Men den funker 😛

  3. I remember Nigella making her version of brulee, and that she said that it didn’t make a lot, but even Nigella couldn’t eat much of it because it’s so rich. I’m pretty confident I could clean up more than one serve of this Maria:):) It’s a good idea to keep it for a special ocassion yeah?:P

  4. I’m with you, Coby, I have no problem “cleaning up” more than one serving.. I remember Nigella making these, she didn’t bake them in the oven. When I tried her take it came out more or less like vanilla soup, but I assume I should have heated it for longer in the pan. (?)
    Maria xox

  5. It’s a fine line between silky and sweet scrambled eggs though isn’t it? Seeing the image in Nigella Bites, it does look *barely* set, but there isn’t a single egg white. That would make the flavour and texture excuisite. Perhaps using egg yolks means the risk of lumps or horribly ‘egg’ brulee less likely even if you heat a lot? {Sigh} makes me want to try it, but I really need to wait for an ‘occassion’….Meanwhile your beautiful oven versions turned out a treat, so it doesn’t matter one bit for you;) I’ll be sure to blog about it, regardless of results, if and when I make Nigella’s version:D

  6. It’s been years since I tried Nigella’s, and I’ve certainly learned a lot since then, so I may give hers another go. 🙂

  7. Anne Ramstad

    Hei,
    Jeg er på jakt etter slike (brune terracotta) creme brulee former. Hvor har du kjøpt dem.
    Ser dem på restaurant, men har ikke funnet i butikk.
    Send gjerne e-mail.

    Mvh Anne

    1. Marias Salt og Søtt

      Hei Anne! Terracotta-formene jeg brukte til crème brûlée på bloggen kjøpte jeg hos Traktøren hvor jeg bor i Tønsberg, men jeg har sett dem på andre Traktøren-butikker også.
      De er kjempefine, jeg bruker dem ofte! Lykke til i jakten. 🙂
      -Maria

Write a comment

Your email address will not be published.