Nudler med kjøtt og sukkererter(Beef and sugar snap noodles)

Man kan aldri ha for mange oppskrifter på raske hverdagsmiddager i ermet, og denne med litt smak av Kina synes jeg var kjempegod (og selv om det er juli er det jo ikke alle dager som egner seg til grilling…).
Jeg elsker femkrydder, denne kinesiske krydderblandingen som består av (sånn pluss-minus) stjerneanis, nellik, kanel, Sichuan pepper og fenikkel. Den gir en slags varme til kjøttretter, og passer også kjempebra til f.eks spare-ribs og annen grillmat.

You can never have too many speedy dinner recipes up your sleeve, and I really liked this Chinese inspired dish. I love five-spice powder, this Chinese spice mix consisting of (give or take) star anise, cloves, cinnamon, Sichuan pepper and fennel seeds. It adds a sort of warmth to meat dishes, and it goes so well with spare ribs and other typical BBQ foods.
Du trenger:
(2 porsjoner)
200 g nudler
200 g kjøttdeig
tommelstor bit ingefær, skrellet og finhakket
1 hvitløksfedd, skrellet og finhakker
1 ts femkrydder (five-spice powder, fåes kjøpt i enkelte innvandrerforretninger, og hos Gourmetpikene.no)
1 rød chili, frøene fjernet og skåret i strimler
150 g sukkererter, delt i to
2 dl kokende vann, med 1/2 terning oksebuljong
2 ss soyasaus

Kok nudlene etter anvisning på pakken.
I mellomtiden, stek kjøttdeigen på høy varme i en stor teflon stekepanne til den er fint brunet.
Ha i krydder, ingefær, hvitløk, chili og sukkererter, stek i et par minutter til.
Ha i kokende buljong/kraft, og bland inn de kokte og avrente nudlene.
Smak til med soyasaus, ha over i boller og servér straks.


You’ll need:
(2 servings)
200 grams noodles
200 grams minced beef
thumb-sized piece of ginger, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1 tsp five-spice powder
1 red chilli, deseeded and shredded
150 grams sugar snap peas, halved
200 ml beef stock (from a cube is fine)
2 tbsp soy sauce

Boil the noodles according to packet instructions.
Meanwhile, fry the minced beef in a large, non-stick frying pan until nicely browned.
Add the spice, ginger, garlic, chili and sugar snap peas, fry for another couple of minutes.
Splash in the stock, and stir in the boiled and drained noodles.
Season with the soy sauce, pile into bowls and serve straight away.

5 Comments

  1. I love quick easy meals like this! (and your photos are stunning too Maria!) x

  2. Thank you Anna! 🙂

  3. ..and voila dinner is served! Wonderful recipe Maria, Chinese five spice is a brilliant ingredient, and I am sure it helped this recipe to sing:)

  4. Thank you Coby! I adore five-spice, it fills the house with such wonderful smells.. 🙂

  5. In so many ways Maria, the aromas, way before we’re sitting at the table, begin the eating experience:D

Write a comment

Your email address will not be published.