Sjokoladesufflé(Chocolate Soufflé)

Jeg hadde aldri laget en sufflé før i mitt liv før jeg laget denne! Jeg skulle ha hatt litt lavere ramekin-former slik at de så enda høyere ut, men smak og tekstur var av en helt annen verden! At dette er en light-dessert trenger man ikke nevne, men oppskriften kom fra boka The Skinny French Kitchen, og gir deg mindre kalorier enn en halvliter pils… 
Før jeg laget disse tenkte jeg at det kanskje ville vært godt med litt ferske jordbær ved siden av, eller kanskje en liten kule vaniljeis, men jeg synes faktisk disse fortjente å være stjernen; uten distraherende tilbehør. Bare husk – bruk sjokolade av god kvalitet.

I’d never made a soufflé before in my life until I made these! I should have used lower ramekins to see the rise, but the texture was amazing and so was the taste. You don’t need to mention that this is a light version, but the recipe from The Skinny French Kitchen gives you less calories than a pint of beer…
Before making these I was thinking about serving them with some fresh strawberries, or maybe a scoop of vanilla ice cream, but actually the soufflés deserved to be the only Star here. Just remember – use the best quality chocolate you can find.
Du trenger:
(6 stk)
100 g mørk sjokolade, 85% kakao (jeg bruker den av merken Green&Blacks som de har på helsekosten)
10 g smeltet smør (til å smøre formene med)
2 egg, separert i plomme og hvite
100 g sukker
4 ekstra eggehviter
en klype salt
litt kakaopulver, til dryss/pynt
6 stk ildfaste ramekinformer (ca 10 cm i diameter og 5-6 cm høye)

Sett ovnen på 210 C.
Smelt sjokoladen over vannbad (dvs. i en bolle over en kasserolle med småkokende vann). Sett den smeltede sjokoladen til side.
Smør innsiden av formene med det smeltede smøret.
Bruk en håndmixer og mix eggeplommer og halvparten av sukkeret (50g) til de blir lysegule.
Tøm i den smeltede sjokoladen mens du fortsatt visper.
Vask vispene godt og pisk eggehvitene (2 + de 4 ekstra) sammen med en klype salt og resten av sukkeret (50g) til de er helt stive. (Når du løfter opp vispen skal eggehvitene stå rett opp, ikke falle slapt ned.)
Rør ca 1/3 av eggehvitene inn i plomme/sjokoladeblandingen.
Ha over resten av eggehvitene, men nå må du vende dem forsiktig inn uten å miste for mye luft, bruk en slikkepott til dette.
Fordel røren forsiktig i de 6 formene, og sett inn i midten av ovnen i 10 minutter.
Da skal de ha hevet seg og se luftige ut.
Ta dem ut av ovnen, dryss over litt kakaopulver og servér med én gang.


You’ll need:
(serves 6)
100 grams dark chocolate, 85% cocoa solids (I used Green&Blacks)
10 grams melted butter, for greasing
2 eggs, separated
100 grams sugar
4 extra egg whites
pinch of salt
a little cocoa powder, for dusting
 6 ramekins (about 10cm diameter x5-6cm high)                                                                                                                                            
Preheat oven to 210 C.                                                                                                                                                          
Melt the chocolate in a bowl over a pan of simmering water. Once melted, remove from the heat.
Lightly brush the melted butter around the insides of the ramekins.
Using an electric whisk, whip up the egg yolks and half of the sugar (50g) until pale and thick.
Pour the melted chocolate over, stirring as you add it.
Clean the beaters and whisk the egg whites (2 + the 4 extra) with a pinch of salt and the remaining sugar (50g) until stiff peaks form.
Roughly beat 1/3 of the stiff egg white into the chocolate mixture.
Gently fold in the rest of the egg white, using a spatula.
Spoon the souffé mixture into the prepared ramekins, and place on a baking tray.
Cook in the middle of the oven for 10 minutes, until puffed up and risen.
Remove from the oven and dust with a little cocoa powder through a sieve, then serve straight away.

6 Comments

  1. Nammenamm…elsker oppskrifter uten mange fancy ingredienser. 🙂 Så et litt dumt spm. kanskje..hvor mye røre skal oppi skålene? 3/4 dels fullt? Tenkte slik at det ikke renner helt over hos meg..for de må jeg prøve! 🙂

  2. Elisabeth – det stemmer, ca 3/4 dels fullt, og hvis du bruker former som er i den størrelsen som er nevnt i oppskriften, så blir de akkurat passe fulle om du fordeler røren likt 🙂
    Maria

  3. Maria, first try? Fabulous job! Was it any easier or more difficult than you expeected?

  4. Thanks Coby! It was so much easier that I suspected, anyone can do it 🙂

  5. Takk for oppskrift. Synes suffle høres litt skummelt ut, men du får det til å se enkelt ut 😀 Skal teste!!

  6. Takk for det, Janicke! Denne oppskriften er “fool proof”, kjempeenkel 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.