Banoffee Cupcakes


Banoffee er som navnet tilsier – banan og toffee (altså karamell) og dette er noen skikkelige søtinger, bokstavelig talt. Kombinasjonen er nok mer kjent i andre land enn Norge, men da mest som Banoffee Pie: en pai laget med en slags butterdeigbunn, fylt med banan, karamell og krem. Her er cupcake versjonen…
En av ingrediensene er dulce de leche, som ikke er å få tak i overalt. Det er vel strengt tatt smørbar karamell på glass, og det nærmeste vi kommer her hjemme er kanskje HaPå. Men du kan lage dulce de leche selv på flere måter: kjøp en boks søt, kondensert melk – putt hele boksen i en kasserolle og fyll på med vann. Kok denne i ca 3 timer, når du åpner boksen så er den kondenserte melken blitt til karamell! Eller, bruk metoden til Ina fra bloggen Mat på Bordet, les hvordan hun gjør det her. Enda en måte å lage denne karamellen på finner du hos sjokoladeeksperten David Leboviz.


Banoffee is what the name suggests – banana and toffee – and these are sweet as can be… The combination isn’t very common in Norway, and I think that the traditional banoffee is a pie rather than a cupcake.
One of the ingredients here is dulce de leche, which is not always easy to find. It’s basically spreadable caramel in a jar, and you can make it yourself in various ways: get a tin of sweetened condensed milk, then put the tin into a pan and fill up with water. Boil for about 3 hours and the contents will magically be transformed into caramel… Or, use chocolate expert David Leboviz’ method, check it out here.

Du trenger:

(ca 16 cupcakes)
75 g smør, mykt
250 g sukker
225 g hvetemel
2 ts bakepulver
en klype salt
1 1/4 dl melk
1 ts vaniljeekstrakt
2 egg
2 bananer, helst brune


Glasur:
150 g smør, mykt
500 g melis
1/2 dl melk
150 g dulce de leche
ca 2 ruter mørk sjokolade




You’ll need:
(about 16 cupcakes)
75 grams butter, softened
250 grams sugar
225 grams plain flour
2 tsp baking powder
pinch salt
125 ml milk
1 tsp vanilla extract
2 eggs
2 ripe bananas

Topping:
150 grams butter, softened
500 grams icing sugar
50 ml milk
150 grams dulce de leche
about 2 squares dark chocolate


Sett ovnen på 180 C, gjør klar et muffinsbrett med papirformer. Det kan være du må steke i to omganger.

Ha smør og sukker i en stor bolle, visp med en håndmixer (eller annen kjøkkenmaskin) til det er lyst og luftig. 
Ha melk, egg og vanilje i en mugge eller bolle, visp alt lett sammen.
Bland hvetemel, bakepulver og salt i en annen bolle.
Tilsett melk/eggeblanding og melblanding annenhver gang mens du visper, ca 3 omganger. Mos bananene og ha dem oppi, visp til alt er godt blandet.
Fordel røren i muffinsformene, de skal bli fylt opp ca 2/3. Avhengig av størrelsen på formene du bruker så vil dette bli 12-16 cupcakes.
Sett i ovnen i ca 18-20 minutter.
La kakene avkjøles på en rist mens du lager glasuren.


Glasur:
Ha smør og melis i en bolle, visp til blandingen er lys og luftig.
Tilsett melk og dulce de leche, og visp igjen på høy hastighet til frostingen er luftig og fin.
Når kakene er helt avkjølte kan du ha den på, bruk enten en sprøytepose som jeg gjorde her, eller bruk en kniv/spatula eller baksiden av en skje.
Ved hjelp av en ostehøvel eller potetskreller kan du “raspe” sjokoladen over glasuren til pynt.




Preheat oven to 180 C, line a muffin tin with paper cases. You may need two trays, or bake the cakes in two rounds.
Put the sugar and butter into a bowl, beat with a hand-held electric whisk (or a freestanding electric mixer) until light and fluffy.
In a jug or bowl, mix together the milk, eggs and vanilla.
In another bowl, mix the flour, baking powder and salt.
Add about 1/3 of the milk/egg mixture, mix, then add about 1/3 of the flour mixture and mix again. Do this two more rounds until everything is combined. Mash the bananas with a fork and add them to the batter, mix until incorporated.
Divide the mixture between the cupcake cases, fill them up 2/3. Depending on the size of the cases, you’ll get 12-16 cupcakes from the batter.
Bake for 18-20 minutes, until the sponges feel springy to the touch.
Leave to cool while you make the topping.

Topping:
Put the butter and icing sugar into a bowl, beat until pale and thoroughly combined.
Add milk and dulce de leche, and beat again on high speed until the frosting is light and airy.
When the cakes are cool, add the frosting using a piping bag like I did here, or use a palette knife or the back of a spoon.
Then use a vegetale peeler to shave a little chocolate on top.

8 Comments

  1. Pass one here, pleeeeease! 😉

  2. Indeed I will, Anna! 😉

  3. Mmmm, høres farlig godt ut!
    Hvor fikk du tak i dulce de leche?
    Og takk for link 😀

  4. Hei Ina! Jeg fikk et glass av min svigerinne som er fra Uruguay 🙂 Der finnes dulce de leche overalt, og hun hadde nok plukket opp i en samtale en gang at dette var noe jeg savnet i butikkene her 😉

  5. Ooohh Maria, these look so delicious, I do like the idea of a banoffee in a cupcake very much:) I’ve never seen ‘real’ dulce de leche, I just use the rather prosaically titled ‘top ‘n’ fill – wonder if they taste exactly the same or if they’re different. One would think a romatic title would give an ingredient the edge;)

  6. Thank you Coby! If you can get hold of some you won’t regret putting some of it into these cupcakes 🙂

  7. De var søte 😀

  8. Ja søte i dobbelt forstand 😉
    Maria

Write a comment

Your email address will not be published.