Sobanudler med sesamfrø

 (Scroll for English)
Japanerne spiser ofte kalde nudler, og dette er en slik kaldrett. Perfekt å ta med på piknik, eller kanskje det er på tide å gi brødskive-matpakken en liten pause? Den holder seg fint et par dager i kjøleskapet, så om lager du mer enn du trenger til lunch kan nudlene stå til neste dags matpakke. Vil du tilsette litt protein, eller du vil lage en middagsrett ut av dem, så passer disse sobanudlene (nudler laget av bokhvete og hvetemel) kjempegodt til laks. (Får du ikke tak i sobanudler, bruk eggenudler.)
Første gang jeg prøvde denne oppskriften var i 2003, altså for 8 år siden, da hadde jeg sett Nigella Lawson på TV.. Jeg fant den i hennes bok med sommer-oppskrifter. Når jeg prøver en ny oppskrift for første gang skriver jeg alltid datoen i hjørnet på siden i kokeboken, jeg er nok litt nostalgisk av meg så da kan jeg mimre litt når jeg blar gjennom bøkene…Sommeren 2003 jobbet jeg som flyvertinne, og det var også denne sommeren jeg giftet meg med min kjære Mann 🙂
Du trenger:
(ca 2-4 personer, avhengig om det er en rett i seg selv, eller om du serverer kjøtt/fisk ved siden av)
75 g sesamfrø
salt
250 gram sobanudler (fåes i endel innvandrerbutikker og velassorterte matvareforretninger)
2 ts riseddik
2 ss soyasaus
2 ts honning
2 ts sesamolje
4-5 vårløk, skåret i tynne skiver/ringer

Sett på en kjele med vann til koking, ha i litt salt.
Kok sobanudlene etter anvisning på pakken.
I mellomtiden, rist sesamfrøene i en tørr stekepanne på nokså høy varme til de blir gyllenbrune.
Ha dem over i en bolle eller på en tallerken.
Ha noen isbiter i en bolle, og fyll på med iskaldt vann.
Når nudlene er ferdigkokte, hell dem over i en dørslag og la vannet renne av. Ha dem så rett over i bollen med isvann, slik at de avkjøles så raskt som mulig. (Dette for å unngå at de skal fortsette å «koke» og derfor bli slappe og vassne i smaken.)
La dem renne av i dørslaget igjen.
Bland eddik, soyasaus, honning og sesamolje i en bolle (som får plass til nudlene etterpå).
Ha nudler og vårløk i bollen, og bland alt godt.
Ha i sesamfrøene og bland igjen.
Ideellt sett skal dette nå stå i en halvtimes tid for at smakene skal få satt seg, men det er ikke strengt tatt nødvendig.Kan du se for deg ansiktene til kollegaene dine når du drar fram denne boksen, mens de sitter der med de tørre brødskivene sine..? 😉

ENGLISH:

I like the Japanese way of eating cold noodles. Perfect for picnics or packed lunches, and since this dish keeps well for a couple of days you could leave the noodles in the fridge for tomorrow’s lunch. If you want to add some protein, or you want to make it into dinner, serve them with some salmon – works so well. 
I tried this recipe for the first time in 2003, 8 years ago, after seeing Nigella Lawson on TV.. (I found it in her summer cookbook.) I always note the date in the corner of the page when I first try new recipes, I suppose I’m quite nostalgic.. I like to think back when I flip through my cookbooks. The summer of 2003 I worked as a flight attendant, and it was also this summer that I got married to my beloved Man 🙂
You’ll need:
(2-4 servings, depending on if it’s part of a meal, or a meal in itself)
75 grams sesame seeds
salt
250 grams soba noodles
2 tsp rice vinegar
2 tbsp soy sauce
2 tsp honey
2 tsp sesame oil
4-5 spring onions, finely sliced
Bring a large pan of water to the boil, add some salt.
Cook the soba noodles according to packet instructions.
Meanwhile, toast the sesame seeds in a dry pan (high heat) until golden.
Transfer to a bowl or plate.
Put some ice into a bowl, then fill it with ice cold water.
When the noodles are done, drain in a colander and put into the bowl with the ice water. (We do this to make them cool as soon as possible, to stop the cooking process/avoid that the noodles get soggy.)
Drain.
Mix together the rice vinegar, soy sauce, honey and sesame oil in a bowl (large enough to fit the noodles later).
Add the noodles and spring onions, mix thoroughly.
Add the sesame seeds and toss again.
Ideally the noodles should now be left to rest for half an hour for the flavours to develop, although this is not absolutely necessary.
Enjoy!
Imagine the faces of your sandwich eating colleagues when you unwrap this lunch.. 😉

6 kommentarer

 1. Naam ! elsker nudler og sånne ting (A) når trekker du forresten vinneren av kokeboken din ? 😛

 2. ups, glem det, jeg kom på at det stod på det innlegget :S hehe, faail.

 3. Anonymous

  I like them very much!!!!btw nice to meet a flying collegue 😉

 4. Jepp, trekker vinneren på fredag 🙂

  Thanks, and yes it’s always nice to meet others who «fly» 🙂

 5. Britt Iren

  Å dette så veldig godt ut! 🙂

 6. Ja det er kjempegodt, og så enkelt å lage 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *