Sellerisuppe (Celery soup)

(Scroll for English)

Som dere kanskje har skjønt så er jeg veldig glad i å bake, og siden jeg liker å faktisk spise det jeg baker også, så sier det seg selv at jeg må roe ned smør- og sukkerinntaket i perioder. Som med alt annet i livet så bør også matinntaket balanseres, og min måte å gjøre dette på er å «nullstille» meg meg jevne mellomrom med lette, men næringsrike måltider. Har vi en tung middag så passer det best med noe lett og fruktig til dessert, har man en lett middag kan man nyte en mektig dessert. Balanse, altså 😉
Det har vært mye kaker og søtsaker i huset om dagen, og da jeg så gjennom boken The Family Chef, skrevet at bl.a. Jennifer Anistons personlige kokk, fikk jeg lyst til å prøve denne sellerisuppen. Jeg er ikke spesielt glad i selleri, men er jo klar over hvor sunt det er, så ville gi den en sjanse. Det viktige her er å bruke friske og fine grønnsaker, ikke slappe, gråaktige selleristilker fra bunnen av grønnsaksskuffen. Maten blir ikke bedre enn ingrediensene du bruker!
Merkelig nok så spiste begge guttene mine denne, selv om ingen av dem vil røre selleri. (De spiste ikke store mengder akkurat, men likevel.) Men det hjelper jo også litt å ha maisbrød ved siden av, oppskriften på det finner du her.
Denne suppen kan spises varm eller kald, men framgangsmåten er litt forskjellig ettersom hva du velger.
Du trenger:
(ca 3 porsjoner, orginaloppskriften er endret endel)
1/2 løk, hakket
1 purre (hvit del), hakket
1/2 liten fenikkel, i biter
1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft (buljongterning er helt ok)
1 potet, skrellet og skåret i biter
6-7 stilker selleri, i biter
liten bunt bladpersille
1 stor håndfull frosne erter
salt og pepper
cayennepepper, etter smak
Ha litt olivenolje i en kasserolle, varm opp (medium varme) og ha i løk, purre og fenikkel. Rør rundt og stek i et par minutter. Tøm i kraft og potetbiter. Kok opp og kok til poteten er nesten mør, ca 5-10 minutter.
Ha i selleri og legg på lokk. La dette småkoke til selleribitene er møre.
Hvis du skal ha varm suppe: hell alt over i en blender, tilsett persille og erter og blend til alt er «smooth». Ha tilbake i kjelen, varm opp og smak til med salt, pepper og cayennepepper.
Hvis du skal ha kald suppe: Fyll bunnen av en bolle med isbiter, og sett en annen bolle oppi der igjen for at den skal blir helt kald. Blend suppen i en blender sammen med persille, erter, salt/pepper og cayennepepper, og hell gjennom en sil oppi den kalde bollen. På denne måten avkjøles suppen raskt, og beholder sin spreke grønnfarge.
You’ll need:
(about 3 portions, I have altered the original recipe)
1/2 onion, peeled and chopped
1 leek (white part), chopped
1/2 small fennel, roughly chopped
1 liter (about 2 pints or 4 cups) vegetable or chicken stock
1 potato, peeled, cut into chunks
6-7 celery stalks, chopped
small bunch flat-leaf parsley
1 large handful frozen peas
salt and pepper, to taste
cayenne pepper, to taste
Heat a little olive oil in a pan (medium heat), add onion, leek and fennel. Stir and cook for a couple of minutes. Then add stock and potato chunks, bring to the boil and simmer until the potato is tender, about 5-10 minutes.
Add celery and put on the lid. Leave to simmer until the celery is just tender.
If serving the soup hot: pour into a blender, add parsley and peas and whizz until smooth. Pour back into the pan, heat through and season to taste (salt, pepper, cayenne pepper).
If serving the soup cold: place some ice in a large bowl, rest another emtry bowl on top to make it very cold. Blend the soup in a blender with the parsley, peas, salt/pepper and cayenne pepper. Strain into the bowl resting on the ice. In this way the soup will cool quickly and retain its beautiful bright green colour.

2 kommentarer

  1. Anonymous

    I’ve made a batch of this rather wonderful soup Maria – I’m assuming it will freeze ok too. Had some today for a light healthy lunch and it was delicious. 🙂
    Jan x

  2. Hi Janet, yes it’s lovely isn’t it! I haven’t tried to freeze it, but I suppose that’ll work.
    Maria 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *