Rabarbrakake med vanilje og sprø topping


Hvis du er så heldig å ha rabarbra i hagen, eller kjenner noen som er så heldig å ha rabarbra i hagen, så anmoder jeg sterkt om å prøve denne kaken! Den har den perfekte kombinasjonen av mykt og sprøtt, og søtt og syrlig. Det er endel ingredienser her, og flere «trinn» i bakingen, men den bare smaker helt nydelig med litt vaniljesaus eller vaniljeis.

Rabarbra er faktisk en grønnsak, ikke en frukt, men den blir brukt som en frukt. Noen har kanskje barndomsminner om denne rosa stengelen? Jeg husker godt at jeg fikk en liten kopp sukker av mamma, så dyppet jeg rabarbraen oppi og spiste og koste meg. Det markerte starten på sommeren! Litt sukker er heller ikke så veldig farlig når man ser hvor sunn denne grønnsaken er – den er svært kalorifattig, men full av kostfiber og inneholder også mye kalsium. Kostfiber beskytter mot både hemorrider (!) og kreft i tarmen, og den kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. (Kilde: bama.no.) Alle burde faktisk spise mer rabarbra 🙂  – Og husk at det er nå du må bruke den, etter St. Hans begynner stilkene å bli surere og mer «tre-aktig».
Du trenger:
Til rabarbraen:
200-225 g rabarbra, vasket og skåret i biter (2 cm)
50 g sukker
2 ts hvetemel

Til selve kaken:
6 ss rømme
1 stort egg, pluss 1 eggeplomme
1 ts vaniljepulver (fåes hos helsekostforretninger)
100 gram hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
75 g smør, romtemperert
50 g malte mandler

Til sprø topping:
50 g smør
25 g lyst brunt sukker
40 g sukker
1/2 ts vaniljepulver (fåes hos helsekostforretninger)
100 g hvetemel, siktet
Lag den sprø toppingen først:
Smelt smøret i en liten kasserolle, ta kassrollen av platen, ha i de to sukkertypene og rør til sukkeret er løst opp og blandingen blir som en slags karamell-aktig saus. Rør inn vaniljepulver. Ha deretter dette over i en bolle, rør inn melet, og press «smulene» nokså hardt ned i bunnen av bollen. Sett til side til det er blitt avkjølt. 
Sett ovnen på 180 C.
Gjør klar en kakeform, ca 23 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen og smør sidene.

Gjør klar rabarbraen:
Ha rabarbrabitene i en bolle. Bland sammen mel og sukker, dryss over og bland. La dette stå i 10-15 minutter, rør en gang innimellom, til mel/sukker-blandingen er blitt fuktig og klebrer seg til rabarbraen.

Kakerøren:
Rør sammen rømme, egg, eggeplomme og vanilje i en liten bolle.
Sikt sammen mel, sukker og bakepulver i en annen større bolle. Ha i det myke smøret og visp sammen med en håndmixer til blandingen minner om brødsmuler. Rør inn de malte mandlene, og deretter visp inn rømmeblandingen.
Ha denne røren over i kakeformen din, dryss over rabarbrabitene.
Bryt opp (den nå nokså stivnede) toppingen i nøttestore biter, eller mindre om du vil, og dryss over disse til slutt.
Sett i ovnen i ca 45 minutter. 

La kaken avkjøles i 10 minutter før du skjærer den opp og serverer, gjerne sammen med vaniljesaus, vaniljekrem eller vaniljeis. Fantastisk!

7 kommentarer

 1. Hei! Denne må jeg forsøke 🙂 Hvis eieren av rabarbraplanten kniper av blomstene som kommer, så unngår man surheten og «tresmaken». Og er man flink å plukke stengler, så kommer det nye etterhvert og de smaker like friskt som de i mai/juni.

 2. Hei, håper du prøver den, den er kjempegod!

  Maria 🙂

 3. Anne-Margrethe

  Denne lagde jeg i forrige helg, og den var fantastisk! Har måttet lage den flere ganger bare denne uken, oppskriften var ikke stor nok til å mette alle munnene ;-). Har allerede fått flere bestillinger til i sommer, denne falt i smak hos alle, store som små! En herlige kake, gjennomført god. Kombinasjonen av kakerøren den friske og ikke for syrlige rabarbraen, og den herlige crumble’en på toppen. Denne er blitt fast i min familie vertfall! 😀

 4. Hei Anne-Margrete, tusen takk for utrolig hyggelige ord – det er så koselig å høre at noen av oppskriftene blir prøvd, og enda koseligere når jeg får høre at de ble vellykket! 😀

 5. Anonymous

  Hei Maria!
  Er det noe forskjell på «vaniljepulver» fra helsekosten, og vanlig vaniljesukker? Hilsen fra Ellen.

 6. Hei Ellen, vanlig vaniljesukker er strengt tatt melis med litt vaniljesmak, mens vaniljepulveret er kun ren vaniljestang i pulverform. Så sistnevnte gir en mye mer intens vaniljesmak, bruker du vanlig vaniljesukker ville jeg brukt minst 2-3 ganger så mye.
  Hilsen Maria 🙂

 7. Anonymous

  Hei igjen Maria – takk for svar. Da vil jeg jaggu prøve skikkelig vaniljepulver! Kaken ser fryktelig god ut, så den skal prøves ganske så snart. Hilsen fra Ellen:D

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *