Ostebrød med baconbiter(Bacon and Cheddar bread)

(Scroll for English)

Dette brødet er laget med bakepulver og ikke gjær, så det er fort gjort å røre sammen om man vil ha litt ekstra godt tilbehør til salat eller suppe. Det passer også godt til buffetbord, som en kveldssnack, eller til
17. mai-brunchen 🙂
Inspirasjonen fikk jeg bra boken “Bake” av Rachel Allen.

This bread is quick and easy to make; you don’t need any yeast here, baking powder only. It’s a nice accompaniment to any soup or salad, or as part of a buffet, as an evening snack, or for the brunch table on May 17. (Norwegian National Day) 🙂
I found the inspiration for this bread in the book “Bake” by Rachel Allen.



Du trenger:
325 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
100 g Cheddar-ost, revet
100 g bacon, stekt og skåret i små biter
2 dl melk
2 egg
1 ss Dijon sennep
1/2 dl olivenolje
en brødform (ca 1,5 liter)

Sett ovnen på 180 C.
Legg bakepapir i bunnen av brødformen, evt. smør sidene som ikke blir dekket av papiret.
Sikt alle de tørre ingrediensene over i en stor bolle.
Ha i den revne osten og baconbitene, bland godt med en skje, el.l.
Bland sammen melk, egg, sennep og olivenolje, deretter hell blandingen over i bollen med det tørre.
Rør med en skje til alt er godt blandet, og ha over i brødformen.
Stek i ovnen i ca 50-55 minutter, la brøden stå litt i formen (min. 10 minutter) før du tar det ut på en rist til avkjøling.

You’ll need:
325 grams plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
100 grams Cheddar cheese (or other cheese of your choice), grated
100 grams bacon, fried until crisp and chopped
200 ml milk
2 eggs
1 tbsp Dijon mustard
50 ml olive oil
Loaf tin (approx. 1,5 litre capacity)

Preheat oven to 180 C.
Line the loaf tin with parchment paper.
Sift all the dry ingredients into a large bowl.
Add the grated cheese and bacon, mix well.
In a measuring jug, whisk together the milk, eggs, mustard and oil, then pour into the dry ingredients.
Stir with a spoon or so until everything is combined, scrape the mixture into the loaf tin.
Bake in the oven for about 50-55 minutes, then leave the bread in its tin for at least 10 minutes before removing to a wire rack to cool.

Så er det bare å skjære opp og servere, gjerne mens brødet fortsatt er litt lunkent. Anbefaler sterkt å sette fram litt smør på bordet også 😉
Slice and serve, preferably when still a little warm. Put some butter on the table, too 😉

Write a comment

Your email address will not be published.