Glutenfri loff(Gluten-free white bread)

Jeg får endel henvendelser fra dere som ønsker seg flere glutenfrie oppskrifter, og her kommer undertegnedes første forsøk på å lage glutenfritt brød. Og om jeg skal være ærlig så kan dette brødet måles på lik linje med hvetebakst – det var virkelig veldig godt! Teksturen blir litt annerledes med de glutenfri meltypene, men jeg synes ikke det var noen ulempe.
Denne oppskriften krever endel forskjellige ingredienser, så det kan virke dyrt å gå til innkjøp av så mye, men husk at det du handler inn kan brukes til mange brød.
Ettersom glutenfri bakst er nytt for meg så var det veldig gøy å prøve seg fram her, det kommer nok flere varianter etterhvert 🙂
Some of you have requested more gluten free recipes, and here is my first attempt to make a gluten free bread. This loaf was very, very good, and to be honest just as good as any bread containing wheat. The texture is a little different, though, but I don’t think that was a bad thing.
This recipe contains quite a few types of flour, it may seem expensive to buy all those bags, but remember that your shopping will give you many breads.
Gluten free baking is new to me, and it was fun to experiment, so there will definitely be more posts on other variants later on 🙂
Du trenger:
(per brød)
225 g rismel
25 g soyamel
25 g potetmel
50 g fint maismel
25 g tørrmelk (pulver, f.eks Viking)
1 ss sukker
1/2 ts salt
2 ss sesamfrø
2 egg
3 dl lunkent vann
1 toppet ts Johannesbrødkjernemel, også kalt E410 (fåes hos helsekostforretninger)
1/2 pose tørrgjær
You’ll need:
(per loaf)
225 grams rice flour
25 grams soya flour
25 grams potato flour
50 grams fine cornmeal
25 grams dried milk powder
1 tbsp sugar
1/2 tsp salt
2 tbsp sesame seeds
2 eggs
300 ml tepid water
1 rounded tsp locust bean gum (E410)
7g sachet fast-acting yeast
Ha alle meltypene, salt, sukker, melkepulver og sesamfrø i bollen til en food processor.
Kjør på noen sekunder slik at alt blir blandet.
Place all the flours, salt, sugar, dried milk powder and sesame seeds in the bowl of a food processor. Whizz for a few seconds until everything is properly combined.
Rør gjær og Johannesbrødkjernemel ut i det lunkne vannet, la dette stå 5-10 minutter eller til blandingen har tyknet. Visp inn eggene med en gaffel, hell så over i food processoren mens den kjører. Da skal “deigen” være nokså klissete, og se omtrent slik ut: (syns du den blir for tørr, ha i 1-2 ss til med vann).
Mix the yeast and locust bean gum into the tepid water, leave for 5-10 minutes or until the mixture has thickened. Whisk in the eggs with a fork, then pour into the food processor with the motor running. The mixture should be quite wet, something like this: (if you feel it’s too dry, add another 1-2 tbsp of water).
.
Legg bakepapir i en brødform (ca 1,5 liters), smør endene som ikke er dekket av bakepapiret med litt olje:
Line your loaf tin (about 1,5 liters capacity) with some baking paper, oil the places that are not covered:
Skrap røra/deigen ut av food processoren og over i formen, jevn til overflaten:
Scrape the mixture into the loaf tin, smooth the top:
Dekk til formen med plastfolie, eller sett den inni en stor (ren!) plastpose. La den stå til heving i ca 30 minutter, eller til deigen har hevet seg opp til kanten av formen. Sett ovnen på 180 C i mellomtiden.
Brødet stekes først i 45 minutter, ta det deretter forsiktig ut av formen og legg det tilbake i ovnen opp-ned i ytterligere 10 minutter. (Dersom brødet ser faretruende mørkt ut underveis i stekingen, legg et stykke matpapir eller bakepapir løst over brødet.)
Cover with cling film, or place the tin in a loose (clean!) plastic bag. Leave to prove for about 30 minutes, or until the dough has risen to the top of the tin. In the meantime, preheat your oven to 180 C.
Bake for 45 minutes, then gently remove the bread from the tin and put it back upside-down into the oven for another 10 minutes. (If the bread gets too dark too soon, slip in a piece of baking paper to cover the top loosely.)
Og dett var dett! Ikke så mye verre enn å lage vanlig brød, man trenger ikke engang å kna heller!
And that was it! No worse than making regular bread, and you don’t even have to knead!
Brødet kan du fryse ned i skiver med en bit matpapir mellom, så har du alltid en skive eller tre tilgjengelig om du skulle få en cøliaker på besøk 🙂
You could freeze the bread ready sliced. Just place a piece of baking paper in between and you’ll always have a slice or three on hand 🙂

2 Comments

  1. Anonymous

    Fabulous! Very impressed, gluten free bread is quite a challenge!

    Jan xx

  2. Thanks Janet 😉 You should give this a go, it was easier than I imagined 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.