Rugbrød uten knaing (No-knead rye bread)

Det har blitt lite brødbaking i det siste, så her om dagen fikk jeg skikkelig lyst på nybakt brød rett fra ovnen. Jeg er blitt tilhenger av «ikke-kna-metoden», dvs. man rører sammen deigen dagen før, ingen knaing, og steker den inni en gryte på høy varme. Man kan faktisk da spise hjemmebakt brød uten å måtte vaske klissete gjærdeig av hendene en eneste gang. Passer meg utmerket.

Du trenger:
 • 250 g hvetemel
 • 250 g sammalt fin rug + litt ekstra
 • 1 ts salt
 • 1 ts tørrgjær
 • 4,5 dl vann (ca 18-20 C, kaldere enn lunkent)
 • Støpejernsgryte ca 24-25 cm i diameter (eller en Römertopf eller annen gryte som tåler 250 C)
Rør sammen meltypene, salt og tørrgjør i en bolle. Ha i vannet og rør lett med en skje eller sleiv til alt er blandet. Dette blir en klissete deig! Dryss over littegrann mel, dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle og la stå i romtemperatur i 12-18 timer.
Da skal deigen ha blitt omtrent dobbelt så stor, og man skal kunne se luftbobler i overflaten:
Ha deigen ut på et stykke bakepapir som du har drysset med litt mel. «Brett» deigen over et par ganger, jeg bruker en deigskrape til å gjøre dette. (Hvis du ikke helt skjønner denne «brettingen» kan jeg anbefale deg å se på videoen som Ina i bloggen Mat på Bordet har laget.) Dekk til med et kjøkkenhåndkle igjen, eller snu en stor bakebolle på hodet og sett den over deigen. La stå i romtemperatur i 1-2 timer til.
Mens deigen hever for andre gang, sett ovnen på 250 C. Når det gjenstår et kvarter-halvtime av hevingen så sett inn kasserollen som du skal steke brødet i, denne må bli skikkelig varm.
Ta kasserollen ut av ovnen, dryss littegrann rugmel i bunnen og «tipp» oppi deigen fra bakepapiret. Sett på lokket og stek i 35 minutter. Ta av lokket og stek i ca 15-20 minutter til.
Ta-daah!
Dette brødet smakte nyyydelig med Philadelphia og en tynn skive røkelaks…
Nå skulle jeg egentlig til å skrive her at «nå er det bare å ta på seg forkleet» og hive seg rundt, men med denne latmannsmetoden så trenger man jo ikke forkle engang… Bare bolle og sleiv, og noen få minutter 🙂

4 kommentarer

 1. Kjære Maria! For en fantastisk blogg du har, nå ble jeg kjempeinspirert! 🙂 Jeg setter uten tvil meg selv også i kategorien «livsnyter» så her kommer jeg gjerne tilbake! På onsdag drar jeg til London, og da er det spise, spise, spise som gjelder! 🙂 Hilsen Trine Lise

 2. Trine Lise – tusen takk for utrolig koselig hilsen, det er så motiverende å få slike ord servert på morgenkvisten 🙂
  Misunner deg London, det er min favoritt-spiseby :-p
  God tur, og kos deg!
  Maria

 3. Hei Maria 🙂 Nå står mitt aller første surdeigsbrød til heving, og jeg er kjempespent 🙂 Du har en kjempeflott blog, som jeg har linket til fra min blog som inspirerende side 🙂

  Spørsmål ang.brødet.. skal deigen lukte litt rart, nesten som vin? Det gjør nemlig min 😛 haha

  Klem,
  Sandra

 4. Hei Sandra, og tusen takk for hyggelige ord 🙂

  Jeg syns deigen til «no knead-bread» ofte lukter ganske sterkt av gjær siden det står så lenge..
  Lykke til!

  Hilsen Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *