Konfektkake med karamell og mandler (Caramel and almond squares)

Disse himmelske godbitene er ikke laget i en fei, men belønningen etter at “jobben” er gjort veier opp og vel så det: deilig mandelbunn, søtt karamellfyll, og mørk sjokolade – i skjønn forening. 
Jeg er egentlig litt pinglete når det kommer til karamellkoking, men det er fordi jeg er en utålmodig person. Har man tålmodighet så er det slett ikke vanskelig.
Kakebitene holder de seg godt i flere dager, så de er fine å ha med seg på hytta eller på tur, eller for å ha stående i kjøleskapet til potensielle besøkende. (Men det skal sies at vår kake var borte før det var gått 24 timer.)
These heavenly squares are not made in a flash, but the reward following the “job” makes it all worth it: chewy almond base, sweet caramel filling, and dark chocolate topping – in perfect unison.
I’m a total wuss when it comes to making caramel, but that’s because I’m so impatient. If you’re patient you’re more likely to manage without any trouble.
The cake keeps well for several days, which makes it suitable for bringing along on a weekend getaway or so, or for keeping at hand for potential visitors. (Though our cake was vanished after 24 hours.)
Du trenger:
Bunnen:
250 g mandler
2 store egg
100 g lyst brunt sukker
1 ts natron
1/2 ts salt
vegetabilsk olje, til å smøre formen med
Karamell:
200 g sukker
1 1/4 dl fløte
Sjokoladelokk:
150 g mørk sjokolade (70% kakao, eller bruk halvparten med mørk kokesjokolade og halvparten 70%)
You’ll need:
250 grams almonds
2 large eggs
100 grams light brown sugar
1 tsp bicarbonate of soda
1/2 tsp salt
vegetable oil, for greasing
For the caramel:
200 grams (caster) sugar
125 ml double cream
For the chocolate cover:
150 grams dark chocolate (70% cocoa solids, or use half semi-sweet and half 70%)
Sett ovnen på 180 C.
Gjør klar en form, ca 20×20 cm (eller bruk en rund springform om du heller vil ha en rund kake), legg bakepapir i bunnen (med overheng på sidene) og smør det med litt olje.
Kjør mandlene i en food processor til de er nokså finmalte, men ikke så mye at de blir til pulver:
Preheat oven to 180 C.
Line the base and sides of a small baking tin, about 20×20 cm (or use a springform tin of you’d like a round cake) with baking paper, and lightly oil.
Whizz the almonds in a food processor until quite finely ground:
Bland sammen alle ingrediensene til bunnen i en bolle, og tøm over i formen. Jevn den ut med baksiden av en skje:
In a bowl, mix all the ingredients for the base, then press evenly into the bottom of the tin:
Stek i ovnen i ca 30 minutter.
For å lage karamellen, sett en kasserolle på plata på middels varme. Når kasserollen er varm, tøm i sukkeret og vent til det begynner å smelte langs kantene. Snu forsiktig på kasserollen sånn at sukkeret løses opp helt, men vær tålmodig – dette tar litt tid! Ikke bli fristet til å skru opp varmen på plata, da kommer karamellen til å smake brent. Når alle sukkerkorn er oppløst, og karamellen har fått en fin rødbrun farge, ta kasserollen av plata, og hell i kremfløten. Rør som en villmann i ett minutt, til fløten er inkorporert og karamellen er blitt lysere brun.
Hell over den stekte bunnen (som du fortsatt har i formen):
Cook for about 30 minutes.
To make the caramel, put a pan over a medium heat until hot. Pour in the sugar, the edges will start to liquefy and caramelise. Gently jiggle the pan so the liquid edges start to dissolve more grains of sugar. Be patient – this takes time! Don’t be tempted to turn up the heat, or your caramel will have a burnt taste. It’s ready when all the sugar is dissolved, and the caramel is reddish brown. Take the pan off the heat, pour in the double cream and stir like mad for 1 minute.
Pour the caramel over the base (which is still in its tin):
Sett formen i kjøleskapet til karamellen er nokså fast.
Smelt sjokoladen, enten over vannbad eller i microovnen, tøm den over karamellen.
Jevn utover med en kniv eller spatula, og sett i kjøleskapet igjen til sjokoladen er stivnet.
Skjær i biter, og NYT 😛
Put the tin in the fridge until the caramel is set.
Melt the chocolate, either over a pan of simmering water or in the microwave, and pour over the caramel.
Spread out into an even layer, and place in the fridge again until set.
Cut into squares, and ENJOY 😛

32 Comments

  1. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  2. Hjertelig takk, Magne!! 😀

  3. *sikle* det så kjempe godt ut=) takk for tips!

  4. Anonymous

    Dette må jeg vel kunne få smake engang er er innom eller?

    Hilsen pappa

  5. Dette ser virkelig godt ut! 🙂

  6. Nina C., pappa og Carita – takk for hyggelige kommentarer 😀

  7. Anonymous

    Nam…sikle

  8. Disse laget jeg i dag, og naboene spiste smitt og smule. Gode! 🙂

  9. Går det greit å fryse denne, eller? Såg veldig god ut 🙂

  10. Takk for koselige kommentarer!
    – og så hyggelig at de ble vellykket, Elisabeth!

    Hanne – jeg har ikke prøvd å fryse dem, de ble spist opp før jeg kom inn på tanken, men ellers fryser jeg omtrent alt.. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at det skal gå veldig bra.

    Maria 🙂

  11. Ser veldig fristende ut ;)Skulle ikke bli noe problem å finne noe godt blant alle dine oppskrifter, om en får kaffebesøk… Denne legger jeg i favoritter 😉

  12. Denne så fantastisk god ut. Mandler (eller nøtter), sjokolade og karamell er en uslåelig kombinasjon 8)

  13. Hanne – takk for nok en koselig kommentar 🙂

    Hannelm – takk, og helt enig med deg ang. denne kombinasjonen av godsaker :-p

  14. Anonymous

    Kaken ser forferdelig god ut, og jeg er fristet til å prøve den. Lurte bare på om du vet om den er rik på karbohydrater? Går på en karbofattig kur.

  15. Anonymous

    Hei hei. Jeg lurte på om det skal småkoke når man lager karamellsausen?

  16. Hei,
    Denne kaken har ca 35g karbohydrater per 100g. Så den går vel neppe under kategorien lavkarbo, men dropper man karamellen og bytter ut sukkeret i bunnen med en av lavkarbo-alternativene… Men da blir den nok ikke like god. Jeg ville heller laget “the real deal” og heller tatt et mindre stykke.

    Sukkeret “koker” ikke ordentlig, men det bobler nok litt i bunnen av kjelen. Det viktige er at sukkeret er helt oppløst/smeltet 🙂

  17. Anonymous

    Hvorfor natron? Trodde natron bare var når det var syre i kaken, f.eks kefir eller rømme. Ellers ser den jo veldig god ut da, er glad i nøttekaker;-)Skal prøve den, men tror jeg bruker bakepulver istedenfor natron.

  18. Hei:) fikk inspirasjonen fra en lignende oppskrift, men som var med peanøtter. Der var det også brukt natron og ikke bakepulver, og det er nok for at bunnen ikke skal bli for luftig. Den må være nokså kompakt for at den ikke bare skal smuldre opp, siden det ikke er noe mel som “bindemiddel” 🙂
    Hvis du bruker bakepulver istedet ville jeg halvert mengden.
    Maria 🙂

  19. Anonymous

    Gleder meg til å prøve !!

  20. Anonymous

    Du skriver: “Bland sammen alle ingrediensene til bunnen i en bolle”. Betyr dette at egg og sukker ikke skal piskes?

  21. Fy flate, dette fristet må jeg si!

  22. Det stemmer at egg og sukker ikke skal piskes, alt skal bare røres sammen og trykkes utover i formen.

    Takk for koselige kommentarer 🙂

  23. Hjelpes, denne så jo bare himmelsk god ut! Og jeg som har begynt et nytt og bedre liv… 😉

    Flott blogg! Lagt meg til som abonnent 🙂

  24. Liv-Inger, takk for koselig kommentar!
    Når det gjelder “nytt og bedre liv” så kan jo det defineres på mange måter.. De fleste som angrer på ting senere i livet angrer oftere på ting de IKKE har gjort, enn på enn ting de HAR gjort 😉
    Maria 🙂

  25. Anonymous

    å..så farlig god ut!!! må prøve, selvom jeg er midt i SK11 😉

  26. SK11 – som i “Sommerkroppen 2011″…? Du trenger jo ikke å spise hele kaken, slik som vi gjorde 😉
    Maria 🙂

  27. Anonymous

    å denne måtte jeg bare prøve meg på, så mekka den sammen i går kveld før jeg la meg. Men da jeg skulle skjære den i biter i dag når sjokoladen var stiv, “knuste” liksom heile sjokoladen.. fikk ikke sånne “fine” biter som deg på bilde over.. hva er “trikset” for å klare skjære gjennom stiv sjokolade uten at den knuses helt?

  28. Hei! Jeg hadde forsåvidt samme problem som deg, men tok da knivspissen og “risset” inn der jeg ville skjære. Når jeg da skar, så knekket sjokoladen seg omtrentlig der jeg hadde risset litt på forhånd. Men for å være helt ærlig så syns jeg ikke det gjorde noe at noen av bitene fikk en annen form, ser jo rustikt og hjemmelaget ut 🙂
    Maria 🙂

  29. Anonymous

    Hei, lagde kaken idag. Den ble veldig god 😀 Tusen takk for oppskriften, Marie 🙂 Jeg lurer på hvordan jeg skal oppbevare bitene. Kan jeg legge bitene i en boks i kjølskapet? Og kan jeg fryse dem? Jeg vet ikke hva som vil skje med karamellen da.

  30. Hei, så bra at du likte kaken 🙂
    Du kan oppbevare bitene i en plastboks el.l. i kjøleskapet. De holder seg fint i flere dager. Jeg har ikke prøvd å fryse dem, men kan ikke se at det er noe som ikke tåler frysing der 🙂
    Maria

  31. Anonymous

    Hei:) Eg har nå laga karamellsausen, men noko av det brune sukkeret ville ikkje løyse seg opp? Kva kan vera feil?

  32. Heisann, det eneste jeg kan komme på i farten må være at varmen var for høy.. Dette har hendt meg når jeg har vært litt for utålmldig og dristet meg til å skru opp litt. Det samme gjelder om jeg ikke klarer å la være å røre, det skal man heller altså ikke. Håper uansett at du lykkes neste gang dersom du skulle prøve igjen 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.