Marshmallows

(Scroll for English)

Jeg hadde aldri prøvd å lage disse myke “putene” selv da jeg her forleden bestemte meg for å hoppe i det. Konklusjonen min ble at alle som har et sukkertermometer klarer å produsere hjemmelagede marshmallows! Det var jo kjempeenkelt, og de smakte så mye ferskere enn de tørre greiene man får i butikken. Og en ekstra bonus er at du kan variere bitene dine; jeg rullet noen i kokos, noen i hakkede nøtter, og noen fikk en liten melis-sky over seg.
The other day I tried to make these soft “pillows” at home, and my conclusion was that anyone with a sugar thermometer can make homemade marshmallows! It was so easy, and they tasted so much better than the dry stuff you get in the shops. And the added bonus is that you can vary the coatings; I rolled some of them in desiccated coconut, some in finely chopped nuts, and some just got a dusting of icing sugar.
Du trenger:
2 1/2 dl vann
1 pose gelatinpulver (25 g)
450 g sukker
1 1/2 dl lys sirup
vegetabilsk olje (til smøring)
et sukkertermometer (jeg kjøpte mitt hos Traktøren, 129 kroner)
litt melis, kokosmasse eller finhakkede nøtter
en bakeform, ca 20×30 cm
plastfolie

You’ll need:
250 ml water
25 grams powdered gelatine
450 grams sugar
150 ml golden syrup
vegetable oil (for greasing)
a sugar thermometer
a little icing sugar, desiccated coconut, or finely chopped nuts
a shallow baking tin, approx. 20×30 cm
cling film

Først, ha 1 1/4 dl (125 m) vann i en bolle (gjerne den som evt. tilhører en kjøkkenmaskin) og dryss over gelatinpulveret. Sett til side.
Gjør klar formen: legg plastfolie over bunnen (med ekstra overheng), og smør med olje.
Ha sukker og sirup i en kasserolle, tøm over resten av vannet (1 1/4 dl).
Varm forsiktig opp til sukkeret har løst seg opp, så kan du skru opp varmen slik at det koker.

Pour 125 ml of the water into a bowl (preferably the bowl of a food mixer) and sprinkle over the gelatine. Set aside.
Prepare your tin: line it with cling film and grease well with oil.
Put the sugar, syrup and the rest of the water (125 ml) into a saucepan.
Gently heat until the sugar has dissolved, then turn up the heat to bring it to the boil.

La dette koke til sukkertermometeret viser 130 C (det er ok om det går opp til 140, men temperaturen bør ikke være under 130 C):
Leave to boil until the sugar thermometer reaches 130 C (it’s ok if it goes up to 140 C, but shouldn’t be below 130 C):
Pisk gelatinblandingen litt i bollen først, deretter kan du begynne å tømme i sukkersirupen, litt om gangen mens vispene går. (Pass på at du tømmer ned langs innsiden av bollen, dersom sirupen treffer vispene kan den lage tråd-lignende sukkerkrystaller, og det vil man ikke ha i marshmallowsene.)
Whisk the gelatine mixture a little before you start pouring in the syrup, little by little, while you are whisking continuously. (Make sure the syrup doesn’t touch the whisks directly, or you’ll get thread-like sugar crystals in the marshmallow.)

Når all sirupen er tømt inn, fortsett å visp…
After all the syrup has been added, continue whisking…

…. helt til blandingen er blitt tykk og fin. Du vet at den er ferdig når den oppfører seg litt som myk tyggegummi. Jeg hadde også oppi noen dråper rød konditorfarge siden jeg ville ha lyserosa marshmallows, men det gjør du som du vil med.
…. until the mixture is really nice and thick. You’ll know it’s ready when it starts to remind you about soft bubblegum. I also added a few drops of red food colouring since I wanted slightly pink marshmallows, but do as you like.

Hell over i den foliekledde og smurte formen, stryk blandingen litt utover med en slikkepott som du også har smurt litt med olje.
Spoon the mixture into the cling film lined – and greased – tin, using a greased spatula to spread it out.
Legg også et stykke plastfolie over overflaten, men husk å smøre også dette godt med olje!
Cover with cling film, but remember to grease well!

Sett formen i kjøleskapet i et par-tre timer, eller til overflaten kjennes fast ut når du trykker ned fingeren. Ta “marshmallow-platen” ut av formen og ta av plastfolien, så kan du skjære i så store eller små biter du vil. Husk å smør kniven din med litt olje, ellers får du nok problemer… Vær forberedt på litt kliss.
Rull bitene i melis, kokos eller finhakkede nøtter (eller noe annet som du syns passer).
Place in the fridge for at least 2-3 hours, or until the top feels firm when pressed. Take your marshmallow out of its tin, peel off the cling film and cut into cubes or so. Remember to grease your knife, or you’ll have trouble cutting… Be prepared for some sticky business.
Roll in icing sugar, desiccated coconut or finely chopped nuts (or whatever you fancy).

Disse herlighetene var vel verdt klisset, de smaker så utrolig mye bedre enn de butikk-kjøpte variantene. Hvis det går an å bruke ordet “saftig” om en marshmallow, så er det det disse er. De blir litt “tørrere” etterhvert som de ligger i en oppbevaringsboks, så hvis du foretrekker det så bare la dem ligge litt.
Marshmallows’ene holder seg fint i en luft-tett boks i et par uker.
These beautiful things were well worth the sticky labour, they tasted so much better than the shop bought varieties. If you can use the word “juicy” about a marshmallow, that’s what these are. They get a little drier as they sit in a container, so if you prefer them to be less sticky just leave them for a couple of days.
The marshmallows will keep in an airtight container for about 2 weeks.

24 Comments

  1. Du fikk det til å se veldig enkelt ut 🙂 må nesten prøves, trenger bare ett sukkertermometer :-/ hvor har du kjøpt det?

  2. Nam! Tusen takk for flott oppskrift 😀

  3. Hverdagsgleder – jeg kjøpte sukkertermometer på butikken Traktøren, det kostet 129 kroner. Skal legge det inn i teksten i tilfelle flere lurer. Tror nok de har det på de fleste kjøkkenutstyrsbutikker 🙂 Og ja, det var veldig enkelt å lage, men ganske klissete 😉

    Matmonsteret – “nam” er riktig ord 😉

  4. Jeg er visst ordentlig sukkerglad, skjønner jeg…iler inn til deg så snart jeg ser det er noe søtt på gang 😉 Dette skal garantert forsøkes – først til Traktøren! 😉
    Ha en riktig flott helg 😉

  5. They look fantastic! But I’m a bit scared of trying anything that uses a sugar thermometer! Silly, I don’t know why.
    I really should just leap in and try them shouldn’t I ? :-))

  6. Hei.
    Første gang jeg legger igjen kommentar! Oppdaget bloggen din for noen mnd siden, og leste meg gjennom nesten hele 🙂
    Skulle ønske jeg hadde den i bokform, for det er så mange fine oppskrifter her hos deg!
    Klem Anita

  7. Hanne – jeg ser en tydelig tendens her på bloggen om når jeg har mest treff… 😉 Tydeligvis ikke bare du og jeg som liker søtt 😉

    Anna – I was intimidated by the sugar thermometer at first, but frankly it’s just a thermometer who tells you when your syrup is done! 😀

    Anita – tusen takk for kjempekoselig kommentar 😀

  8. De så skikkelig gode ut 🙂 Skal prøve selv en dag! Laget hjemmelagede seigmenn her en dag, det var også godt! http://sitronsorbet.blogspot.com/2011/04/hjemmelaget-gelegodteri.html

  9. Wow, those look perfect and definitely better than shop-bought! I will have to invest in a sugar thermometer and make my own marshmallows 🙂

    Maria
    x

  10. Takk for det Camilla!

    Maria – thank you 🙂 And yes, it’s well worth buying a sugar thermometer!

  11. Takk for oppskrift, må vel bare prøve denne nå siden jeg har termometer liggende i skapet;)

  12. Det vil jeg absolutt anbefale, Veronika! 🙂

  13. Hei Maria, Magne fra VG Nett her. Nå ligger innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  14. Hjertelig takk Magne!!! 😀

  15. Anonymous

    Må man ha sukkertermometer? Er det ikke en måte å se at det er varmt nok uten det?

  16. Anonymous

    Hmmm, jeg tenkte også på om det går ann å ha i noen annen søtning enn sukker:) Hmmmm

  17. Hei, jeg har aldri prøvd uten sukkertermometer, men det skal selvsagt gå an hvis man stoler på seg selv… Sirupen skal komme til det såkalte “hard kule” stadiet, altså hvis du drypper litt av sirupen i en glass med kaldt vann, så skal du kunne forme den til en hard ball mellom fingrene etterpå.
    Det som er så greit med sukkertermometer er at du slipper å grise med dette, og slipper å ende opp med en mislykket porsjon med marshmallows 😉

    Angående annen søtning enn sukker – siden jeg ikke har prøvd så tør jeg ikke å svare på det, men jeg tror det er vanskelig å lage slik sirup med sukrose, osv. Disse søtningsvariantene har rett og slett ikke de samme egenskapene som vanlig sukker.

  18. Oi, så utrolig spennende! Jeg har aldri tenkt på at man kan lage marshmelows selv!

  19. må man bruke et spesielt termometer eller kan man bruke uansett, bare det kommer til 130 grader? 🙂

  20. Jeg tør ikke svare på om man kan bruke andre typer termometer.. Men hvis det går til minst 130 grader, og tåler å bli dyppet i kokende sukker, så kan jeg ikke skjønne at det skulle bli et problem.. 🙂

  21. Flotte greier, dette skal prøves en gang. Har nemlig en revmatisk mann som reagerer på vanlige marshmallows – som jo er med svinebasert gelatin (en revmatiker reagerer med stivhet og smerter når de spiser svin). Jeg bruker storfegelatin, så da kan han få marshmallows igjen! 🙂 Blir disse like gode på grillen som de kjøpte?

  22. Så bra om du kan bruke storfegelatin slik at mannen også kan få marshmallows!
    Jeg har ikke prøvd disse på grillen, de forsvant rett og slett veldig fort her i huset, hehe. Men jeg kan ikke tenke meg noen grunn til at de ikke skulle bli gode på grillen, eventuelt kan du vente til de har stått noen dager, da tørker de litt og minner mer om kjøpe-marshmallows in teksturen. Når de er helt nylagede får de en mykere og “ferskere” tekstur… Nam.
    Lykke til!
    Maria

  23. De så gode ut! 🙂

    Disse vil jeg også prøve ut 🙂

  24. Ja det er supergode! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.