Tortillas

Det var da jeg kjøpte en pakke med hvetetortillas en gang i januar, og så at utløpsdatoen var 15. juni, at jeg bestemte meg for å lage tortilla-lefser selv. Innholdsfortegnelsen var så full av E-numre at den så mer ut som et regnestykke enn en liste med spiselige ingredienser. Den avslørte også en ganske stor andel palmeolje, som er en av de få vegetabilske oljene som inneholder mye av typen mettet fett.
I tillegg gir fettsyresammensetningen i palmeolje oss mye av det uheldige LDL-kolesterolet. Og som ikke det var nok, så bidrar også verdens store forbruk av denne oljen til nedhugging av regnskogene, da produsentene anlegger plantasjer i regnskogsområdene.
Vel, nok moralprat for i dag, – uansett er det viktigste argumentet for å lage tortillas selv at de jo smaker så mye bedre!
I bought a packet of wheat tortillas in January, just to discover that the use by-date was 15. June! That’s when I decided to make tortillas myself. The list of contents revealed so many E-numbers that it reminded me more of a page from a mathematics book than a list of edible ingredients. It also revealed a decent amount of palm oil, which is one of the very few vegetable oils that contains basically saturated fats (i.e. too much of the “bad” cholesterol). If that wasn’t enough, the massive palm oil prodution results in excessive agricultural clearance of the rain forests.
Well, enough of the moral talk – the most important reason for making tortillas yourself is that they taste so much better!
Du trenger:
(6 tortillas)
175 g hvetemel (jeg bruker 50/50 vanlig og sammalt)
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
50 g kaldt smør, skåret i biter
ca 1 dl lunkent vann
You’ll need:
(6 tortillas)
175 grams wheat flour (I use 50/50 plain and wholemeal)
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
50 grams chilled butter, diced
about 100 ml lukewarm water
Ha mel, bakepulver, salt og smør i en food processor, og kjør maskinen til blandingen ligner brødsmuler. Tøm over i en bolle, rør inn vannet og bland sammen (og kna litt) til du har en deig.
Rull den ut til en “pølse” og skjær 6 like store biter. Rull bitene til små baller, sett på et fat, og dekk over med plastfolie. Sett til side i en times tid.
Put the flour, baking powder, salt and butter into a food processor. Whizz until the mixture looks like fine breadcrumbs. Tip into a bowl, stir in the water and mix into a dough. Knead briefly.
Roll out into a “sausage” and cut 6 evenly sized pieces from the dough. Roll each one into a ball, place on a plate and cover with cling film. Set aside for about an hour.
Ha litt mel på bordet og kjevle ut hver deigball (de skal være nokså tynne):
Dust your surface with a little flour, roll out each ball of dough (they should be quite thin):




Varm opp en stekepanne, medium/høy varme.
Legg på de tynnkjevlede deigbitene, en om gangen, og stek i ca 30 sekunder, eller til undersiden har fått noen mørke partier, og overflaten ser omtrent slik ut:
Heat a dry frying pan over a medium/high heat.
Put the rolled-out pieces of dough into the pan, one at a time, and cook for about 30 seconds, or until the underside is marked with dark spots, and the surface looks something like this:
Snu den, og stek noen sekunder på den andre siden (15-20 sekunder kan være nok, følg med så den ikke brenner seg):
Turn over and cook the other side (15-20 seconds could be enough, keep an eye on it):
Legg de ferdige tortilla’ene på en tallerken etterhvert som de blir stekt, og legg et rent kjøkkenhåndkle over for å holde dem varme og myke. Blir de liggende uten å bli dekket til kan de bli sprø nokså raskt.
Place the tortillas onto a plate as they’re cooked, and cover with a clean tea towel to keep warm and soft. (They crisp up quite quickly if they’re not covered.)
Så er dine hjemmelagede tortillas klare til å bli fortært! Fyll dem gjerne med litt taco-krydret kjøtt, eller dette fajitas-fyllet jeg har skrevet om tidligere. Men jeg kan også fortelle at disse er også kjempegode når de er nystekte med bare litt salt smør på… 😉
Now your homemade tortillas are ready to be devoured! You could fill them with some taco spiced meat, or this fajitas filling I wrote about earlier. But I can also inform you that these are sooo good, straight from the pan, just with some salted butter… 😉



8 Comments

  1. Sound great!
    (I’m feeling guilty now about using ready-made tortillas, LOL. Off I go to check the ingredient list!)
    x

  2. Tusen takk for oppskrift! Har lett etter dette en stund, men gav til slutt opp.
    Denne skal absolutt prøves ut. =)

  3. Anna – I don’t think the ingredient list is a problem unless you eat them very often, though 😉

    Gullfiskbollen – håper du prøver dem! 🙂

  4. oj …. Enig med deg. Ser gode ut. Har du prøvd maistortilla, har lett overalt etter en god oppdkrift.

  5. Hei Camilla – man kan gjerne bruke maismel for å lage maistortillaer, men det har jeg foreløpig ikke prøvd 🙂

  6. Anonymous

    Heisann! Veit du om desse egnar seg til frysing?
    Flott blogg 🙂
    Ingrid

  7. Hei Ingrid, jeg har aldri prøvd å fryse dem, så tør ikke uttale meg.. Jeg vil kanskje tro at de blir tørrere og lett vil sprekke i stykker hvis de skal rulles/brettes. Meld gjerne ifra om du prøver! 🙂

  8. Anonymous

    Helse i hver dråpe!! Jeg har hele veien trodd at palmeolje var veldig usunt og noe helt annet enn kokosolje.
    Jeg gikk i den samme fellen som så mange andre, og tok denne påstanden for god fisk uten å kontrollere kildene.
    Etter å ha sjekket opp hva personer jeg stoler på, som Dag Viljen Poleszynski og Dr. Mercola, har å si om palmeolje har jeg endret mening totalt. Helsesystemet har demonisert denne oljen pga innholdet av mettet fett og lagt til grunn sine feilaktige teorier om at mettet fett fører til økt kolesterol som igjen gir hjerte-kar sykdom. Jeg har trodd at palmeolje inneholdt transfett (noe som fortsatt er farlig) men fakta er at andre vegetabilske oljer er mer ustabile og oksiderer lettere enn palmeolje siden transfettsyrer dannes ved delvis herding av umettede fettsyrer. I morgen er det ut å kjøpe en god palmeolje!
    Under følger ett innlegg fra Dag Viljen Poleszynski om palmeolje sakset fra:
    http://forum.lavkarbo.no/showpost.php?p=227210&postcount=6:
    Sitat start “Hei!
    Jeg ser at du skriver om palmeolje og at Lipidklinikken regner dette som særlig skadelig. Dag Viljen Poleszynski
    Denne påstanden er ikke basert på forskning.
    Palmeolje inneholder helsebringende fettsyrer (39 % oljesyre, som det er mye av i olivenolje), 9 prosent linolensyre (essensiell omega-6-fettsyre) og en stor andel korte og mellomlange fettsyrer. Dessuten inneholder palmeolje store mengder antioksidanter i form av betakaroten, andre karotenoider, vitamin E og tokotrenioler.
    Oljen er varmebestandig og egner seg godt til steking. I land som tradisjonelt bruker mye kokos- og palmeolje, er hjerte- og karsykdom og også kreft så godt som ukjent. Kokosfett inneholder vel 92 % mettede fettsyrer, som bl.a. motvirker infeksjoner (sopp, virus, bakterier), stimulerer stoffskiftet, motvirker kreft og en rekke andre sykdommer.Det er også galt at palmeolje (og kokosfett) øker kolesterolnivået og derfor bidrar til hjertesykdom. De som spiser mye fett i maten, har ofte lavt kolesterolnivå, og hvis det er høyere enn anbefalt, består det av fraksjoner som er mindre aterogene fordi blodets triglyceridnivå som regel er meget lavt hvis man spiser mye fett (og lite høyglykemiske, betennelsesfremmende karbohydrater).
    Til steking er det mest skadelig å bruke olje som inneholder mye omega-6-fettsyrer (dvs. soya-/solsikke og saflorolje) fordi slike oljer lett blir oksidert. Raffinerte oljer med minimalt med antioksidanter er enda verre.
    Palmeolje har mye antioksidanter og mettet fett som ikke så lett ødelegges av varme.Vi har publisert en rekke artikler i Mat&Helse om dette temaet, jf. http://www.matoghelse.no.
    Vennlig hilsen Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.Fagredaktør Mat&Helse ” sitat slutt.

Write a comment

Your email address will not be published.