Blåbærmuffins (Blueberry muffins)

Det er en god stund til den blåbærsesongen enda, men da jeg så fine, saftige blåbær på tilbud i fruktdisken klarte jeg ikke å stå imot. De er langt unna norske skogsblåbær i smak, men når de blir brukt i bakst får de jo litt “hjelp” av de øvrige ingrediensene.
Denne oppskriften gir muffinsene en litt crunchy topping, foretrekker du dem myke og “vanlige” så bare dropp den, men jeg syns det var toppingen som gjorde denne til den beste blåbærmuffinsen jeg har smakt på lenge. 
We still have to wait a while for the wild blueberry season, but I simply couldn’t resist when I spotted nice, plump blueberries on sale in the fruit & veg counter. When it comes to flavour they’re a far cry from the Norwegian wild forest blueberries, but here they get a little help from the other ingredients.
This recipe gives the muffins a crunchy topping, if you prefer them soft then just omit it, but I think it was the crunch that made these the best blueberry muffins I’ve had in a while.



Du trenger:
(12 muffins)
175 g smør, mykt/romtemperert
175 g hvetemel
175 g sukker
3 egg
1 ts bakepulver
1/4 dl melk
ca 100-150 g blåbær
Topping:
30 g hvetemel
15 g kaldt smør, skåret i små biter
20 g demerara-sukker
1/2 ts kanel
Sett ovnen på 175 C.
Gjør klar et muffinsbrett med papirformer.
Lag toppingen først: Ha mel (30 g) og smørbiter (15 g) i en liten bolle, gni dette sammen med fingertuppene til blandingen ligner brødsmuler. Rør så inn sukker og kanel, og sett bollen til side mens du lager røren.
Ha smør og sukker i en bolle, mix med en håndmixer el.l. til det blir lyst og luftig.
Ha i eggene, ett om gangen, og mix litt mellom hvert egg.
Bland sammen hvetemel og bakepulver. Sikt halvparten over smør/sukker/egg-blandingen og mix til alt er godt blandet.
Tøm i melken, og mix til alt er godt blandet.
Sikt til slutt i resten av mel/bakepulver, og mix igjen, men ikke mer enn nødvendig. (Bare nok til at alt er blandet.)
Fordel røren i de 12 muffinsformene.
Fordel blåbærene ved å trykke dem lett ned i røren i hver form. (Du kan selvsagt blande dem inn i røren istedet, men jeg syns de “punkterer” så lett og farger hele røren lilla…)
(forts. lenger ned)
You’ll need:
(12 muffins)
175 grams butter, softened
175 grams plain flour
175 grams sugar
3 eggs
1 tsp baking powder
25 ml milk
about 100-150 grams blueberries
Topping:
30 grams plain flour
15 grams chilled butter, diced
20 grams demerara sugar
1/2 tsp ground cinnamon
Preheat oven to 175 C (325 F)
Line a muffin tray with paper cases.
Make the topping first: Place the 30 grams of flour and the butter (15 grams) into a small bowl, then rub it together with your fingertips until the mixture resembles breadcrumbs. Stir in the sugar and cinnamon, then set aside while you’re making the batter.
Place the butter and sugar into a bowl, using a hand-held electric whisk cream together the butter and sugar until light and fluffy.
Add the eggs, one at a time, mixing between each addition.
Mix the flour and baking powder, then sift in half and mix until incorporated.
Pour in the milk, mix until incorporated.
Finally, sift in the rest of the flour/baking powder and mix again. Be careful not to overmix.
Divide the batter between the 12 cupcake cases.
Add the blueberries by placing them on top of the batter, and pressing down gently with your finger. (You could of course mix them into the batter instead, but I don’t like it when they “bleed” all over the batter and make the whole muffin purple…)
(cont. below)



Når blåbærene er på plass, fordel topping-strøet over muffinsene:
When the blueberries are all settled, sprinkle over the topping:
Nå er godsakene klare for ovnen; sett dem inn i ca 25 minutter.
De skal bli gyldne og se omtrent slik ut:
Now they’re ready for the oven, bake for about 25 minutes.
They should be golden on top and look something like this:
Så var “jobben” gjort og du kan sette deg ned og nyte resultatet 🙂
Skulle det bli noen til overs kan de fint fryses.
All the “work” is done and you can sit down to enjoy the results 🙂
These muffins can be frozen, should there be any left.

2 Comments

  1. Disse ser fantastisk deilige ut! Skal legge oppskriften på minnet, bærfylte muffins er vanskelig å motstå 😉 Takk for at du deler!

  2. Takk for det Hanne! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.