Angel Food Cake

 (Scroll for English)

Jeg er fortsatt forelsket i min nye bok fra The Hummingbird Bakery, «Cake Days», så det er bare å belage seg på endel innlegg med godsaker derfra. I perioder lager jeg endel hjemmelaget iskrem og vaniljesaus, noe som gjør at jeg får mange eggehviter til overs. Jeg hater virkelig å kaste mat som er spiselig, derfor fryser jeg eggehvitene ned i små poser så de kan brukes til marengs og andre ting som krever kun hvitene fra egg. Når jeg så denne oppskriften på Angel Food Cake, som krever 10 eggehviter, fikk jeg renset ut litt i fryseren 🙂
Kaken innholder verken smør eller olje, så den er utrolig «lett» på mange måter. Men den kan trenge noe tilbehør, f.eks friske bær eller frukt, eller litt pisket krem. Jeg sier ofte «Ja takk, begge deler», derfor ble det pisket krem med litt moste jordbær i.
I’m still in love with my new The Hummingbird Bakery book, «Cake Days», so you’ll just have to prepare for quite a few posts containing goodies from there. Sometimes I make homemade ice creams and custards, recipes that leave me with egg whites to spare. I really hate it when edible food goes to waste, hence I freeze the egg whites in little plastic bags for future meringues, etc. When I saw this recipe for Angel Food Cake, which asks for 10 egg whites, I could finally clear out my freezer 🙂
This cake has neither butter nor oil, it’s amazingly «light» in many ways. But it needs a little something to go with it, such as fresh fruit or berries, or some whipped cream. I made whipped cream with some folded in mashed berries.
Du trenger:
170 gram hvetemel
10 eggehviter
1 ts vinsten (kalles også kremortartari, fåes på apoteket. Du kan evt bruke noen dråper sitronsaft)
180 g melis
1 ts vanilje ekstrakt eller essens
1/2 ts revet sitronskall
noen dråper mandelessens
Bær/frukt og/eller pisket krem, til servering
Litt smør til å smøre formen med
Sett ovnen på 160 C, smør en 23 cm rund form, eller en ring-form ca 26 cm (non-stick).
Pisk eggehvitene og vinsten (eller sitrondråper) til de blir hvite og fluffy, men ikke «tørre». Dette tar noen minutter.
Bland sammen mel og melis, og sikt det over eggehvitene, men ikke alt om gangen, ca 1/3. Vend det tørre forsiktig inn mellom hver omgang.
Ha i vanilje, sitronskall og mandelessens, og vend forsiktig inn.
Ha røren over i den smurte formen, prøv å jevn til overflaten litt med baksiden av en skje.
Sett i ovnen og stek i ca 50 minutter, kaken skal bli gylden i fagen og skal «sprette tilbake» når du presser forsiktig ned med fingeren. (Hvis fingeren etterlater seg et avtrykk/fordypning uten å poppe opp igjen, stek noen minutter til.) Hvis du synes kaken blir faretruende mørk før den er ferdigstekt, legg over et ark bakepapir resten av steketiden.
Ta ut av ovnen og la kaken avkjøles litt i formen før du tar den ut og setter den på en rist.
Når kaken er avkjølt kan du ha den over på et serveringsfat, dryss med litt melis og servér med bær og/eller pisket krem, om du vil.
You’ll need:
170 grams plain flour
10 egg whites
1 tsp cream of tartar
180 grams icing sugar
1 tsp vanilla extract or essence
1/2 tsp lemon zest
few drops almond essence
Berries/fruit and/or whipped cream, to serve
A little butter, for greasing the tin
Preheat oven to 160 C/320 F. Grease a 23 cm spingform tin or a 26 cm ring tin (non-stick).
Whisk the egg whites and cream of tartar until the egg whites form soft peaks.
Mix together the flour and icing sugar, and sift over the egg whites – but not all at once, about one-third at a time. Fold in after each addition.
Add the vanilla, lemon zest and almond essence, and fold in.
Pour the mixture into the prepared tin, smoothing the surface with the back of a spoon.
Place in the oven and bake for approx. 50 minutes, or until the top of the cake is golden brown and bounces back when lightly pressed.
If you think the cake looks dangerously dark before it’s done, place a sheet of baking paper on top.
Remove from the oven and leave to cool slightly in the tin before turning it out on to a wire rack to cool completely.
When completely cooled, dust with icing sugar and serve with berries and whipped cream, if you like.

2 kommentarer

  1. A great idea for using your stash of egg whites!

  2. It is, Anna! This cake is so light, and it’s nice to know that there’s no butter or oil 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *