(Scroll for English)
Det er ikke hver dag jeg finner kveder i fruktdisken, og de krever litt bearbeiding, men belønningen er søt og god. Kveden smaker som en blanding av eple og pære, men er totalt uspiselig som den er – stein hard og veldig bitter. De trenger bare litt «love and care» så blir de myke, søte og smakfulle 🙂
Kvede er mest tilgjengelig fra august til februar, men er du heldig kan du kanskje finne noen hos visse grønnsakshandlere og såkalte innvandrerbutikker.
Denne oppskriften fant jeg hos bloggen Lekkermunn.
Du trenger:
1,5 kg kvede
6 dl vann
400 g sukker
1 ts kanel
1 dl limesaft
revet limeskall fra 1 lime
Kvedene skrelles, kjernes ut og rives på rivjern. Jeg endte opp med i overkant av 1 kg renset frukt. Ha kvederaspet i en kjele sammen med vann, kanel, sukker, limesaft og limeskall.
La det hele koke opp, før du lar det småkoke i 45 minutter.
Ha syltetøyet over på rene og kokende varme glass.
(Sterilisering av glass: vask glassene godt og sett dem i en 150 C varm ovn til de er tørre. Lokkene kan kokes dersom de har plast/gummi på innsiden.)
Oppbevares kjølig.
Sett på tevannet!
Quince is mostly available from August to February, but if you’re lucky you may find some in well assorted fruit & veg shops.
I found this recipe in this blog: Lekkermunn.
You’ll need:
1,5 kilos (about 3 lb) quince
600 ml water
400 grams sugar
1 tsp ground cinnamon
100 ml lime juice
grated zest from 1 lime
Peel and core the quince, then grate them (or chop into very small dice). I ended up with just above 1 kilo trimmed fruit.
Place the grated quince in a large pan with the water, cinnamon, sugar, lime juice and zest.
Bring to the boil, then simmer gently for 45 minutes.
Transfer jam to clean and hot jars. (Sterilizing: wash the glasses well in hot, soapy water, then place in a 150 C oven until dry. Lids can be boiled if they have plastic coatings.)
Store in a cool place.
I love quince, but, sadly rarely see any around!
Your jam looks yummy.
I’m glad I found your blog Maria, I’m enjoying it!
Dette så veldig spennende ut, har aldri smakt kvede… Skal være ekstra på vakt i fruktdisken fremover! 😉 Ha en fin helg!
Du er sykt dyktig! Stå på, dette er veldig veldig bra saker 🙂 Utrolig proft!
Anna – thank you!
Hanne – håper du får prøvd det en dag, men nå kan det hende du må vente til høsten før de dukker opp igjen 🙂
Anonym – tusen takk for motiverende ord! 🙂
Var så heldig å få kvedeavlingen fra treet i pappas hage. Men etter å ha skrelt og tatt ut kjernen var det ikke mye igjen. 🙂 Jeg doblet sukkermengden. Allikevel var det supersyrlig. Tror virkelig de var modne for steinene/frøene var brune. Lurer på hvorfor du bruker lime?- Mulig det vil smake bedre når det er blitt kaldt?
Hei Minnie, jeg bruker lime istedet for sitron, nettopp fordi kveder er ganske syrlige. Når pektinet i kvedene kommer sammen med sukker og syre vil det svelle, og syltetøyet tykner.
Maria 🙂