Kake med valnøtter og kaffe

Noen gir blomster når de skal gratulere folk, jeg gir kaker. Søsteren min ble ferdig med sin spesialistutdannelse denne uka, og jeg ville gratulere henne på min måte… Hun elsker valnøtter og hun elsker kaffe, så derfor ble denne kaken et naturlig valg. Jeg “tjuv-smakte” litt på røra og glasuren før jeg ga den bort, og det hersker ingen tvil om at denne må jeg lage snart igjen! Makan til saftig smaksbombe!
Oppskriften er hentet fra The Primrose Bakery Cookbook, og The Primrose Bakery er et bakeri i London som ble startet av to venninner (som forøvrig traff hverandre i barnas barselgruppe!). Nå er bakeriet en stor suksess blant både “vanlige” og mer celebre kunder.

Du trenger:
175 g smør, mykt
175 g sukker
3 store egg
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
75 g valnøtter
1 ½ ss pulverkaffe, blandet med 2 ss kokende vann

Sirup:
1 ss kaffepulver
50 g demerara-sukker
½ dl kokende vann

Glasur:
150 g smør, mykt
1 ss melk
1 ss kaffepulver, rørt sammen med 1 ss kokende vann
ca 350 g melis

Sett ovnen på 180 C.
Gjør klar to springformer, ca 20 cm i diameter, bakepapir i bunnen og smør på innsiden. (Du kan bruke én form, men da må du steke den lengre.)
Pisk sammen smør og sukker til det blir lyst og luftig (3-4 minutter med en håndmixer).
Ha i eggene, ett om gangen, mens du visper mellom hvert.
Sikt i mel og bakepulver og visp til alt er blandet.
Ha valnøttene i en food processor i ca 30 sekunder, de skal bli malte, men ikke altfor fint.
Ha kaffeblanding og valnøtter i røren, og rør forsiktig til det blir noenlunde blandet inn.
Ha røren over i formene, og sett i ovnen ca 25 minutter. Da skal de ha hevet seg litt og blitt gyldne i kantene. (Hvis du bruker én form trenger den nok 35-40 minutter, sjekk underveis).
Ta kakene ut av ovnen og la dem avkjøles i formene.
Lag sirupen ved å blande ingrediensene i en liten bolle eller mugge, rør til sukkeret er oppløst.

Når kakene har fått avkjøle seg i ca 10-15 minutter, bruk en kakepinne, grillspyd el.l. til å prikke hull i kakene her og der. Ha deretter sirupen over med en skje, og la det trekke inn.
Når kakene er helt avkjølte kan du ta dem ut av formene.

Glasuren:
Mix sammen smør, melk, kaffeblanding og halvparten av melisen til glasuren er luftig, dette kan ta noen minutter.
Ha oppi resten av melisen og mix igjen til du har en myk og luftig glasur.

Sett den ene kaken på et kakefat, og fordel halvparten av glasuren utover.
Legg den andre delen oppå, og stryk over resten av glasuren.
Pynt med noen hakkede valnøtter, om du vil.

3 Comments

  1. Congratulations to your sister Maria! I’ve been thinking of making this cake too, but the Nigella version ;-))

  2. Mmmmm, ser jo bare helt nydelig ut! Jeg må virkelig komme meg i kakebakingen igjen.

    Det blir for lenge mellom hver gang!

  3. Anna – thank you! The Nigella version is also on my list, as well as Delia’s Maple Valnut cake with Mascarpone… I love these kinds of cakes, I just wish I had more people around who did afternoon tea… 🙁

    Siven – den er virkelig helt nydelig, skulle gjerne hatt med et bilde av innsiden/et oppskåret stykke, men syns det var litt dumt siden jeg skulle gi bort kaken.. 😉 Må jo bare lage den på nytt snart 😀

Write a comment

Your email address will not be published.