Empanadas

(Scroll for English)

Empanadas er den Latin-Amerikanske varianten av pirog (Russland, øst-Europa) eller calzone (Italia), kort fortalt en slags innbakt pai med ulike typer fyll. Empanadas er også vanlig i noen land i sør-Europa, som f.eks Spania og Portugal.
Fyllet kan selvsagt varieres i det uendelige, men jeg ble nysgjerrig på en oppskrift jeg fant i Delicious magazine, et inspirerende engelsk magasin som kommer i postkassen min en gang i måneden…(takk Mannen!) Den eneste endringen jeg gjorde var å bytte ut grønnkålen med spinat, rett og slett fordi grønnkål ikke alltid er så lett å få tak i.
Jeg laget dobbel porsjon når jeg først var igang, fine å ha i fryseren hvis dere skal på tur (pakk inn i aluminiumsfolie og varm på bålet eller grillen), eller du en dag kommer sliten hjem fra jobb og ikke orker tanken på å lage middag…

Empanadas are the Latin-American pierogi (Russia, eastern Europe) or calzone (Italy), pastry «parcels» with various fillings. Empanadas are also common in some countries in southern Europe, such as Spain and Portugal.
There are numerous possible fillings to be tried out, but I was tempted by a recipe I read in Delicious magazine, an English, very inspirational magazine which arrives in my mail box every month…(thank you hubby!) The only ingredient I changed was curly cale, which isn’t very easy to get hold of here, I used spinach instead.

I doubled the recipe when I made these, they can be frozen and they’re great to have on hand if you’re off hiking (wrap in tin foil and heat over the fire or on the grill), or for days when you’re home from work, exhausted, and you simply can’t bear the idea of cooking dinner…

Du trenger:
350 g hvetemel
1 egg
50 g smør
3 ss solsikkeolje
saften av 1 appelsin
en skvett melk

Fyll:
2 ss olivenolje
½ rødløk
200 g kjøttdeig av svin
200 g spinat, grovhakket
2 ts paprikakrydder (gjerne Smoked Paprika)
50 g ristede pinjekjerner
2 ss honning (den rennende typen)
100 g ost, f.eks vellagret Cheddar eller Gruyère

You’ll need:
350 grams plain flour
1 egg
50 grams butter
3 tbsp sunflower oil
juice of 1 orange
a little milk

Filling:
2 tbsp olive oil
½ red onion
200 grams lean minced pork
200 grams spinach, roughly chopped
2 tsp paprika (smoked paprika)
50 grams toasted pine nuts
2 tbsp clear honey
100 grams flavoursome cheese, such as a mature Cheddar or Gruyère


Lag fyllet:
Varm olivenoljen i en stekepanne, og stek rødløken i 5 minutter.
Ha i kjøttdeigen og stek på høy varme i noen minutter.
Ha i paprika og bland det inn, sett på lokk og la det steke på middels varme i 15 minutter.
Legg i spinaten og legg på lokket i 5 minutter til.
Rør inn honning, pinjekjerner og litt salt og pepper, og sett til avkjøling.
Når fyllet er avkjølt, rør inn osteterningene.

Make the filling:
Heat the olive oil in a large pan, and cook the chopped onion for 5 minutes.
Add the minced pork and fry for a few minutes more.
Stir in the paprika, cover and leave to cook on a medium heat for 15 minutes.
Add the spinach and cover again, leave for another 5 minutes, low heat.
Stir in the honey, pine nuts and some salt and pepper, and leave to cool.
When the filling is cool, stir in the cheese.

Ha mel, egg, smør, solsikkeolje og litt salt i en food processor.
Kjør med appelsinjuicen til du har en glatt og myk deig. Det kan være at du trenger litt mer væske for å få en fin deig, i såfall ha i en spiseskje vann og kjør maskinen litt til.
Pakk deigen inn i plastfolie og sett i kjøleskapet (min. 20 minutter).

Place the flour, butter, sunflower oil and some salt into a food processor.
Add the orange juice and whizz together to make a smooth, soft dough. You may need some more liquid, in which case just add a tablespoon of water and whizz some more.
Wrap in cling film and chill (at least 20 minutes).

Sett ovnen på 190 C.
Ta deigen ut av kjøleskapet og del den opp i 10 like store biter.
Trill dem runde, og kjevle dem til «pannekaker».

Preheat the oven to 190 C.
Shape the dough into 10 equally sized balls, then roll each one out to make flat «pancakes».

Fordel fyllet på den ene halvdelen av de 10 rundingene,

Divide the filling onto the 10 rounds,

og brett over og klem sammen kantene.
Brett kanten hele veien slik at endene blir helt forseglet. Du kan evt. trykke rundt med en gaffel.

then fold each in half to enclose the mixture.
Then, using your hands, crimp or twist the edges to seal. You could also just use a fork to press down around the edges.

Legg empanadas’ene på et brett med bakepapir, pensle over med litt melk.
Stek i ovnen i 20-25 minutter, til de er gyldne.

Transfer the empanadas to a non-stick baking sheet, brush with a little milk.
Bake in the oven for 20-25 minutes, until golden and cooked through.

ENJOY!

5 Comments

  1. Dette ser veldig godt ut!

  2. Maria the filling for your empanadas sounds and looks delicious, and a bit different which is good. I like the sound of adding a little sweetness to the filling.
    I don’t think I would have used kale anyway, it’s too bitter for my taste.

  3. Takk Veronika!

    Anna – I don’t think you would notice the bitterness too much because of the spice and cheese.. But these were very good, so will use spinach next time as well 🙂

  4. Jeg laget disse i dag,var veldig gode.Manglet litt smak på fyllet som setter litt prikken over ien..tror jeg skal prøve denne en gang til.Var faktisk veldig enkel.keep up the good work-i just love your site:o)Fikk 6 Empanadas.

  5. Hei Renee, jeg bruker noen ganger å ha i litt cayennepepper i fyllet for å gi det litt mer “trøkk”, men ikke hvis ungene skal spise dem.
    Jeg fikk 10 empanadas, men laget dem veldig små, det er jo bare å tilpasse størrelsen etter ønske 🙂
    Tusen takk for koselig kommentar 😀

Write a comment

Your email address will not be published.