Lamingtons

(Scroll for English)

Lamingstons er australske små lekkerbiskener og ikke akkurat et vanlig syn her i Norge. Kuber av sukkerbrødbunn dyppes i sjokoladesaus og rulles deretter i kokosmasse. Siden sjokoladen er relativt tyntflytende så trekker den delvis inn i det øverste laget av kakebiten og gjør den saftig og god, og selv om den stivner litt så gjør kokoslaget at den er mulig å holde i uten å bli altfor klissete.
Jeg har hatt lyst til å prøve meg på Lamingtons lenge, og siden jeg leser mange utenlandske matmagasiner så blir jeg påminnet om disse med jevne mellomrom. Dommen fra familien her var enstemmig: «Nam, mamma, kan jeg få en til?»

Lamingtons are Australian treats and not very common in Norway. Sponge cake cubes are dipped in chocolate sauce and then rolled in desiccated coconut. Since the chocolate sauce is quite thin, it’s absorbed by the outer layer of the sponge and makes it very moist and tasty, and even though it sets quite nicely the coconut makes it easier to hold and eat.
I’ve been wanting to make Lamingtons for a while, and since I read many food magazines from various countries I’m reminded of these every now and again.
The verdict from the family was unanimous: «Yummy, mum, can I have one more?»



Du trenger:
175 g hvetemel
40 g Maizena
1 ½ ts bakepulver
175 g smør, mykt/romtemperert
225 g sukker
2 ts vaniljeekstrakt (eller 3 ts vaniljesukker)
3 egg
1 ¼ dl melk

Glasur:
400 g melis
40 g kakaopulver
25 g smør, smeltet
1 ½ dl melk
ca 200 g kokosmasse

You’ll need:
175 g plain flour
40 grams cornstarch
1 ½ tsp baking powder
175 grams butter, softened
225 g sugar
2 tsp vanilla extract
3 eggs
125 ml milk

Icing:
400 grams icing sugar
40 grams cocoa powder
25 grams butter, melted
150 ml milk
about 200 grams desiccated coconut


Sett ovnen på 180 C.
Legg et ark bakepapir i en ildfast form, kvadratisk eller avlang, ca 25×25 cm eller 20×30 cm.
Sikt mel, Maizena, og bakepulver over i en bolle, og bland inn sukkeret.
Tilsett smør (som må være veldig mykt!), vanilje, egg og melk.
Bruk en håndmixer og mix til alt er godt blandet, ca 2-3 minutter.
Hell over i formen, og stek i ovnen ca 50 minutter.
La den stå i 5 min før du tar kaken ut av formen og lar den avkjøles på en rist.
Bruk en skarp kniv til å skjære av kantene, og deretter skjær opp i ca 16 biter – de skal være nokså kvadratiske.

Preheat your oven to 180 C/350 F.
Line a shallow oven proof dish with baking parchment. It should be square about 25×25 cm, or 20×30 cm.
Sift the flour, cornstarch and baking powder into a bowl, stir in the sugar.
Add the (very soft!) butter, vanilla, eggs and milk.
Use electric beaters and beat until everything is combined, about 2-3 minutes.
Pour batter into the prepared tin, and bake for about 50 minutes.
Leave in the tin for 5 mintes before turning out onto a wire rack to cool.
Using a sharp knife, trim the crusts from the sides, then cut the cake into 16 squares.

Glasuren:
Ha alle ingredienser i en bolle som tåler varme, sett denne bollen over en kasserolle med vann som småkoker. Rør til glasuren er blank og fin, ta bollen av varmen.
Bruk to gafler når du dypper kakebitene i glasuren, slik at de dekkes helt. La den overflødige glasuren dryppe av tilbake i bollen.

Icing:
Place all ingredients into a heat proof bowl. Stand over a saucepan of simmering water and stir until the icing is smooth and glossy, then remove from the heat.
Using two forks, roll a piece of cake in the icing, then hold over the bowl to allow the excess to drain.

Ha kokosen over i en bolle.
Ha så kakebiten over i kokosen, «rull» den rundt slik at den får kokos på alle sider.
Sett den på en rist mens du gjør det samme med de resterende bitene.

Place the coconut into a bowl.
Roll the cake in the coconut, then place on a wire rack.
Repeat with the remaining cake.

Klare til å nytes!
Her ser man hvordan sjokoladesausen trekker inn i det øverste laget av kakebiten… mmmm

Ready to eat!
See how the chocolate icing is absorbed the outer layer of the cake… mmmm

En veldig fornøyd Edvin 🙂

A very happy Edvin 🙂

12 Comments

  1. Åhhh, dette ser lekkert ut:) Må prøves ut:)

  2. Takk Swimzy, og ja, det burde du 😉

  3. Disse så fantastiske ut! Du har alltid så mange spennende kakeoppskrifter. Veldig inspirerende 😀

  4. Takk Jeanette! Jeg elsker å prøve nye typer bakverk, spesielt når de har litt historie og kultur med på kjøpet 🙂

  5. Ååhh – dette er så godt. Husker godt jeg spiste det når jeg var i Australia. Takk for oppskriften, dette skal prøves 🙂

  6. Hei Stine!

    Enig, disse er utrolig gode, og trenger å komme fram i lyset her i Norge også 😉

    Maria 🙂

  7. Anonymous

    hei! her tror jeg det er en liten feil, det står nemlig ikke hvor sukkeret skal blandes i! Jeg lager disse nå og jeg satte bare sukkeret sammen med det tørre. Men dette var jo også en rar måte å blande ingrediensene på? bare alt på en gang, eller er det jeg som har misforstått?

  8. Hei! Sukkeret har visst sneket seg ut av teksten ja, beklager det! Det skal sammen med det tørre, som du skriver. Enig i at framgangsmåten er litt rar her, men jeg fikk oppskriften muntlig en gang for lenge siden, og siden den funket så har jeg ikke endret den noe… 🙂
    Håper det gikk greit til slutt!

  9. Anonymous

    Ja det gikk kjempefint og de ble veldig godt mottatt! Bakte kokos/lime muffinsene dine i går, og de ble også en hit:)

  10. Så bra! Alltid spennende å høre tilbakemeldinger på oppskriftene 🙂
    Maria

  11. Som du freistar, Maria;o)

  12. Bare å ta på forkledet, Line 😉

Write a comment

Your email address will not be published.