Eltefritt grytebrød (The perfect no-knead bread)

Nå var det omtrent bare meg igjen i matbloggverdenen som enda ikke hadde prøvd dette brødet. Jeg har utsatt det helt siden min venninne i New York, Ilana, i 2006 skrev om The Sullivan Street Bakery og denne fremgangsmåten som var utviklet der; brødbaking helt fri for knaing og anstrengelser. Resultatet skulle uansett bli et saftig, luftig brød med en crunchy skorpe – uten at du trenger å kna ett eneste minutt, verken med fingrene eller i kjøkkenmaskinen. Metoden krever litt planlegging, men tiden du faktisk GJØR noe er ikke mer enn 5 minutter. Gjærbakst er ikke min sterkeste side, men etter første forsøk har jeg konvertert totalt! Jeg skjønner rett og slett ikke hvorfor ikke alle baker brød på denne måten.

Du trenger:

500 gram hvetemel (jeg brukte halvparten vanlig hvetemel, halvparten fin sammalt hvete)
¼ ts tørrgjær
1 ½ ts salt
4 dl lunkent vann
En gryte med lokk som tåler 250 C, f.eks en støpejernsgryte

Ha mel, gjær, salt og vann i en bolle, og rør det bare nok til at alt er blandet (bruk en skje, sleiv el.l. hvis du er som meg og vil unngå deig-kliss på hendene).
Slik så min ut:

Dekk til bollen med plast, og sett den til heving i romtemperatur i 12-18 timer (min ble stående i over 20 timer uten at det så ut til å ha en negativ effekt). Etter denne hevingen så den slik ut:

Ta deigen ut på et melet ark med bakepapir (eller et rent kjøkkenhåndkle), og «brett» den over et par ganger (se teknikken på videosnutten av eieren av The Sullivan Street Bakery, litt lenger opp på siden):

Sett bollen på hodet over deigen, og la den ligge der til etterheving i ca 2 timer.
Etterhvert setter du ovnen på 250 C, og setter samtidig gryta inn på nederste rille til oppvarming.
Når ovnen har blitt 250 C (og deigen har etterhevet i min. 2 timer), tar du gryta ut av ovnen.
Løft opp deigen på bakepapiret og «tipp» den nedi den varme gryta. Det er den varme gryta som gir den sprø overflaten etterpå. Sett på lokket og putt i ovnen.
Stekes i 30 minutter (fortsatt på nederste rille), ta så av lokket og stek 15 minutter til.

Og etter 5 minutters hands-on arbeid har du det mest perfekte brødet du kan tenke deg!

Enjoy!!

21 kommentarer

 1. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som en av dagens anbefalinger på Lesernes VG.

 2. Tusen takk Magne!!!

 3. det så veldig deilig ut! men tar litt tid da.. men skal absolutt prøves:)

 4. Hei Silje! Enig i at det tar litt tid, men nesten all denne tiden trenger du ikke å gjøre noen ting 😉 Håper du prøver, det er det verdt 😀

 5. Anonymous

  Hei.
  Dette er utmerket, jeg setter deigen på kvelden og bretter den etter jobb neste dag. Kan det bli enklere? Og da har man deilig nystekt brød til kveldsmaten 🙂
  Jeg steiker foresten i leirgryte, det fungerer kjempefint. Anbefaler alle å prøve denne typen brød..du blir hekta!
  Hilsen Janne 🙂

 6. Anonymous

  Dette er det beste brødet jeg har vært borti. Det tar litt tid det er det eneste, men det er jo såklart verdt det.

 7. Genialt for meg som ikke kan fordra baking og knaing, dette må prøves 🙂 Takk

 8. Takk for hyggelige kommentarer!

  Janne – helt enig, man blir jo nesten hekta!

 9. Fin blogg 🙂 LAgt deg t il i blogglisten min

 10. Anonymous

  fantastisk

 11. Da har jeg forsøkt, jeg byttet ut halvparten av melet med grovt, sammalt mel. Smakfullt, og veldig godt. Kan absolutt anbefales.

  Nå står det en hvetedeig til heving, så får vi se, da. Kommentar kommer.

 12. Takk alle for deres kommentarer! 🙂

  Randi – i går prøvde jeg med nesten halvparten grovt rugmel, og det gikk bra det også. Moro å eksperimentere litt 😉 Har til gode å prøve 100% fint hvetemel, det skal også testes snart 🙂

 13. Anonymous

  har noen prøvd å fryse brødet?

 14. Hei, jeg har ikke prøvd å fryse brødet enda, det har aldri blitt noe igjen her rett og slett, men hvis noen andre prøver så er jeg interessert i «rapport» 🙂

  Maria

 15. ja da er vel jeg den siste innen matbloggverden som ikke har prøvd denne enda…hehe 😉

  Har tenkte jeg skulle prøves det ihelga;) Det ser sååå fristendes ut 🙂

 16. Fick smakprov av detta brödet från min väninna, super! Ska baka själv också. Tusen tack för receptet.

 17. Så bra Judit! Det er kjempegodt, lykke til 🙂

 18. Anonymous

  Noen som har prøvd å bruke vanlig brødformer?

 19. Hei, jeg har aldri prøvd meg på vanlige brødformer, men hvis du har former som tåler 250 grader så ser jeg ikke at det skulle være problematisk.
  Noen som har prøvd så gjerne gi lyd!
  Maria 🙂

 20. Hvis man bruker vanlige brødformer er vitsen borte, det er dampen inne i gryta (the dutch oven), under lokket, som gjør at brødet hever seg så fint og får den gode skorpen.

  Hvetebrødet ble himmelsk godt! Men så er det det da, at man skal jo ikke spise bare hvetebrød, så jeg holder meg stort sett til den varianten med halvparten grovt og halvparten fint mel. I tillegg bruker jeg 1 dl hele hvetegryn som jeg legger i vann over natta. Det gir litt ekstra å tygge på.

  Min støpejernsgryte er ganske vid, så jeg lager deigen en halv gang til så stor, UTEN å øke gjærmengden. Brødet blir høyere, og da blir brødskivene ikke så små og smale, og for meg passer det da å dele det i 4 og fryse 3/4. Da rekker jeg å spise det opp mens det fremdeles er veldig godt.

  Brødet blir selvfølgelig ikke akkurat like bra når det har vært i fryseren, skorpen blir ikke like sprø, men smaken er like god, og jeg baker «grytebrød» nesten en gang i uka.

  Brødet er også fint som «bestikkelse». Naboen liker det, og det blir så mye lettere for meg å spørre ham om hjelp når jeg trenger ekstra muskelkraft hvis han får et brød en gang i blant.

 21. Hei Randi, og takk for kommentar! Du har nok rett i det med formene ja, det må lokk til for å få dette brødet så saftig inni og sprøtt utenpå.
  Så smart å «bestikke» naboen, det skal jeg huske på til senere 😉
  Maria 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *