Müsli Bars

(Scroll for English)

Disse har du kanskje spist under navnet flapjacks, granola bars, eller müsli bars. De er kanskje mest vanlig å se utenlands (Storbritannia, USA), men jeg har observert at de er på vei inn i caféene her i landet også.
Uansett, müsli bars er turmat for denne familien her – lettvindt å ha med seg overalt og gir god energi til både store og små. Jeg skal ikke påstå at det er lite sukker her, for det er det ikke, men havregryn, frø og nøtter er så fantastisk for kroppen at jeg syns det veier opp og vel så det. Havregryn er fulle av jern, sink, B-vitamin og fiber, og dessuten har det vist seg at dette kornet kan senke kolesterolet. Og hvis ikke det var nok, så er havregryn en «langsom karbohydrat», som igjen gir oss en langvarig metthetsfølelse.
Oppskriften her kan varieres i det uendelige, så bruk det dere liker best. Du kan også bruke rosiner, tørkede tranebær og blåbær, tørket aprikos i biter, eller kanskje små sjokoladebiter om du vil. Bare pass på at vekten av havregryn er omtrent som her, mens du kan variere frø/nøtter/tørket frukt som du vil innenfor omtrent samme vekt (150g).

These treats have several names; flapjacks, granola bars, or müsli bars. They aren’t a common sight in Norway, but I have discovered that they are on their way into cafées here, too.
Anyway, they are hiking food for this family – easy to bring anywhere, and they give good energy for both grown-ups and children alike. I wont claim that they are low in sugar, because they are not, but oats are so terribly good for you that in my opinion it evens out. Oats are packed with iron, zinc, vitamin B and fibre, and it’s said that they have properties that can lower the bad cholesterol. And if that wasn’t enough, it results in slower digestion which gives us an extended sensation of fullness.
The recipe could be varied in so many ways, so use what you like best. You could also add raisins, dried cranberries or blueberries, dried and chopped apricots, or maybe even chocolate chips if you like. Just make sure the weight of oats is about the same as in the recipe, but feel free to vary the nut/seed/fruit content as you like, within the same weight (150 grams).



Du trenger:
(ca 18 stk)
150 g smør
50 g lyst brunt sukker
150 g (ca 5 ss) lys sirup
250 g havregryn (gjerne en blanding av store og lettkokte)
150 g tilsammen av frø og hakkede nøtter (bruk det du liker best; solsikkefrø, linfrø, gresskarfrø, mandler, paranøtter… etc.)
en ildfast form ca 20×30 cm, med et ark bakepapir i.

Sett ovnen på 180 C.
Ha smør, sukker og sirup i en stor kasserolle, varm opp på middels varme til smøret er smeltet og sukkeret løst opp.
Ha oppi havregryn og valgte frø/nøtter, og bland godt.
Tøm over i formen og press blandingen utover i et jevnt lag.
Bruk f.eks baksiden på en skje til å jevne ut overflaten.
Sett i ovnen i ca 25 minutter.
Ta formen ut av ovnen og markér forsiktig med en kniv der du vil skjære opp bitene.
La granola bar’ene avkjøles før du skjærer helt gjennom.
Bitene holder seg godt i en tett boks eller pose i noen dager, men kan også fint fryses.

You’ll need:
(about 18 bars)
150 grams butter
50 grams soft, brown sugar
150 grams (about 5 tbsp) golden syrup
250 grams oats (you could use a mix between jumbo and regular sized oats)
150 grams seeds and nuts (use whatever you like, sunflower seeds, linseeds, pumpkin seeds, almonds, brazil nuts… etc.)
baking tin about 20×30 cm, lined with baking parchment.

Preheat oven: 180 C/350 F.
Put the butter, sugar and syrup into a quite large pan, heat gently until the butter is melted and the sugar dissolved.
Add the oats and chosen nuts/seeds, and mix well.
Scrape out of the bowl and into the tin, press down with the back of a spoon to make an even surface.
Bake for about 25 minutes.
Take the tin out of the oven and mark into bars/squares with a knife while still warm, then allow to cool before cutting through and removing from the tin.
The müsli bars keep well for a few days in an airtight tin or plastic bag, but they can also be frozen.

8 kommentarer

  1. Anonymous

    Jeg fikk en oppskrift fra kusinen i Canada på noe som ligner disse. Det var bare brukt smeltet Mashmallows istedenfor smør og sukker.
    De var så gode at jeg må prøve din variant også.

  2. Marshmallows kan brukes til så mangt! Tipper at smør/sukker-varianten blir litt mindre klissete, men har ikke prøvd med Marshmallows så vet jo ikke 😉
    God helg til deg 🙂

  3. Hei Maria.
    Rammla tilfeldig forbi din blogg. Så mye gott kjenner att magen vrir seg sult her jeg sitter.
    Håper du ikke tar det ille opp men jeg var bare helt tvungen å linke hit fra min egen blogg.. nå skal jeg hjem å bake. Flott blogg du har

  4. Tusen takk, det var koselige ord å få 🙂

  5. Hei Maria!
    Jeg lagde disse for første gang her om dagen, og de er supergode, og enkle å lage!
    De ble så populære, at jeg måtte lage en porsjon nummer to etter få timer! Tusen takk for fin oppskrift, Maria!
    Klem fra Anne.

  6. Så bra Anne!! 😀

  7. Anonymous

    Thanks Maria – just looking for a quick recipe to make some flapjacks for the family trip this weekend – these’ll keep us going between meals 🙂 I used what I had in the cupboard which ended up as coconut, almonds, sesame seeds, sunflowers seeds and linseeds. I also added a pinch of salt to the recipe. Thanks for inspiration and a recipe where you are encouraged to adapt creatively (I can never follow a recipe 100% :-)) Marcus

  8. I’m happy to hear that the recipe worked out for you! It’s always nice when recipes can be adjusted to taste and availiability 🙂
    Maria

Legg igjen en kommentar til Anonymous Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *