Vanilje-panna cotta med Madeiralokk (Vanilla Panna Cotta w/ Madeira Jelly)

(Scroll for English)

Jeg laget denne desserten til et julebord jeg catret for i går, og jeg fikk inntrykk av at den slo godt an… Sammen på tallerkenen med denne sto også et shot-glass med sjokolademousse (oppskrift kommer) og litt fargerik frukt (klementinsegmenter og granateple). Bonusen med å servere en slik dessert er at den med fordel kan lages dagen før, noe som jo gjør selve kvelden mye enklere.

I served this dessert yesterday when I catered for a Christmas party, and my impression was that the guests were very pleased with it… There was also a shot glass of chocolate mousse on the side, and some colourful fruit (segments of clementine and pomegranate seeds). The advantage of serving this dessert is that it an be made the day before, saving you the trouble on the actual night.


Du trenger:
(8-10 små porsjoner)
6 dl kremfløte
1/2 dl melk
50 g sukker
1 vaniljestang, skåret i to på langs og frøene skrapt ut
2 «striper» sitronskall (kun de gule, ikke noe av det hvite på innsiden)
2 gelatinplater

Til «lokket»:
50 g sukker
1 dl Madeira (eller portvin)
1 dl vann
1 gelatinplate

For å lage selve panna cottaen:
Ha fløte, melk, sukker, vaniljestang (både frø og stang) og sitronskall i en kasserolle.
Varm opp til det nesten begynner å koke, flytt kasserollen unna platen, sett på lokk og la stå i 20 minutter.
Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, la stå 5 minutter.
Tøm panna cotta-blandingen gjennom en sil, og hell tilbake i kasserollen (du trenger ikke vaniljestangen og sitronskallet mer her).
Ta gelatinplatene ut av vannet (de skal nå være myke) og klem dem litt slik at så lite vann som mulig følger med. Ha dem oppi kasserollen med den varme fløteblandingen.
Visp godt helt til gelatinen er helt oppløst.
Hell over i glass, 8-10 stk avhengig av størrelsen på glass du bruker (du har omtrent 6 1/2 dl som skal fordeles).
Sett i kjøleskapet i minimum 5 timer, eller over natten.

Madeiralokk:
Ha sukker og Madeira i en kasserolle sammen med 1 dl vann.
Varm opp til sukkeret er oppløst.
Ha geletinplaten i en skål med kaldt vann, la stå 5 min.
Klem ut vannet av gelatinplaten, og ha den oppi kasserollen med Madeira.
Visp godt til gelatinen er helt oppløst.
Avkjøles litt før det fordeles forsiktig over panna cottaen (den må være ganske fast før du kan helle på «lokket»).
Sett i kjøleskapet til Madeiraen har stivnet, ca 4-5 timer, eller over natten.

You’ll need:
(8-10 small portions)
600 ml double cream
50 ml milk
50 grams sugar
1 vanilla pod
2 strips lemon rind
2 leaves gelatine

For the jelly:
50 grams sugar
100 ml Madeira (or port)
1 leaf gelatine

To make the panna cotta:
Put the cream, milk, sugar, vanilla pod (both pod and seeds) and lemon rind into a pan.
Heat until it almost starts to boil, then remove the pan from the heat, put on a lid and leave to infuse for 20 minutes.
Soak the gelatine leaves in cold water for 5 minutes.

Pour the panna cotta mixture through a sieve, and then back into the pan (you don’t need the vanilla pod or lemon rind any longer).
Squeeze out the excess water from the gelatine, then stir into the warm cream until it dissolves.
Pour into glasses, 8-10 depending on the size of your glasses (you’ll have about 650 ml alltogether).
Chill for at least 5 hours or until set.

Madeira jelly:
Put the sugar and Madeira into a small pan with 100 ml water.
Warm gently until the sugar dissolves.
Put the gelatine leaf into a bowl of cold water, leave to soak for 5 minutes, then squeeze out the excess water and stir into the warm Madeira mixture until it dissolves.
Leave to cool slightly.

Make sure the panna cotta has set before very gently pouring over the Madeira.
Chill overnight or until the jelly has set.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *