Jule-Cookies (Christmas Cookies)

(Scroll for English)

Nå er det endelig desember og jeg kan starte julebaking uten at folk sender meg stygge blikk. Disse jule-cookies’ene laget jeg i fjor også, og de ble en så stor suksess blant både barn og voksne at de herved er tradisjon her i heimen. Cookies’ene holder seg fint en ukes tid i en kakeboks, men kan selvsagt også fryses. De tiner på tre minutter på kjøkkenbenken, og det gjør dem supre å ha for hånden hvis man får uventet besøk.
Jeg stiller meg tvilende til om disse varer helt til jul, så det spørs om det ikke blir en runde til med denne oppskriften, som jeg fikk inspirasjonen fra her.

Du trenger:
250 g smør, mykt/romtemperert
100 g sukker
50 g brunt sukker
40 g kakaopulver
275 g hvetemel
½ ts natron
1 ts bakepulver

Topping:
3 ss kakaopulver
150 g melis
1/2 dl kokende vann
1 ts vaniljeekstrakt (eller bruk 2 ss vaniljesukker)
Kakepynt i julefarger, til dryssing

Sett ovnen på 170 C, gjør klar to stekebrett med bakepapir.
Ha smør og sukker i en bolle, visp til det blir lett of luftig.
Ha i kakaopulver, rør det inn (forsiktig, hvis du vil unngå kakao over hele kjøkkenet).
Rør inn mel, natron og bakepulver til du har en fast deig.
Lag valnøtt-store kuler av deigen og sett dem utover på brettene, det skulle bli ca 24 stk tilsammen.
Stek i ovnen i ca 15 minutter, og la cookies’ene stå på brettene 10-15 minutter før du overfører dem til en rist.

Toppingen:
Ha kakao, melis, kokende vann og vaniljeekstrakt i en liten kjele og sett på lav varme.
La det «smelte» sammen (mens du rører innimellom) til en jevn, blank glasur.
Når cookies’ene er avkjølte: legg en utbrettet avis under risten du har dem på. (Hvorfor skjønner du fort nok…)
Bruk en skje og ha utover litt glasur på hver cookie, og dryss over kakepynt.
NB! Bare ha glasur på noen få om gangen før du drysser, den størkner veldig fort og da vil pynten bare prelle av.

Finally December is here and I can start my Christmas baking without getting people’s ugly looks.
I made these Christmas cookies last year, and they were such a success amongst both children and grown-ups. So from now on they are tradition in this home. The cookies keep well in an airtight container for a week or so, but they can of course be frozen. Leave them for three minutes on your kitchen counter and they’re thawed – perfect for unexpected visitors.
I doubt that these will still exist when Christmas is here, so I suspect that I’ll have to make another batch of this recipe, which I found the inspiration for here.

You’ll need:
250 grams butter, softened
100 grams caster sugar

50 grams brown sugar
40 grams cocoa powder
275 grams plain flour
½ tsp bicarbonate of soda
1 tsp baking powder

Topping:
3 tbsp cocoa powder
150 grams icing sugar
50 ml boiling water
1 tsp vanilla extract
Christmas sprinkles, for decoration

Preheat your oven to 170 C/340 F, and prepare two baking trays lined with baking paper.
Put the butter and sugar into a bowl, whisk until light and fluffy.
Add cocoa powder and carefully mix it in, then stir in the flour, bicarb and baking powder until everythink is combined.
Make walnut-sized balls using yor hands, and place them onto your baking trays. You should end up with about 24 balls.
Bake in the oven for about 15 minutes, and when they’re done let the cookies sit on they trays for 10-15 minutes before transferring to a wire rack.

Topping:
Put the cocoa powder, icing sugar, boiling water and vanilla extract into a small saucepan and put on a low heat.
Let in «melt» together (stirring every now and again) until you have a smooth, glossy glaze.
When the cookies are cooled: put an old newspaper underneath the wire rack. (You’ll understand why soon enough…)
Use a spoon to drizzle the glaze over the cookies, then scatter some of the Christmas sprinkles on top.
NOTE: as soon as you have glazed a few cookies, scatter with the sprinkles before you continue glazing. The glaze dries in no time and then the sprinkles won’t stick on.

20 kommentarer

  1. Åhh disse ser nydelig ut:)

  2. Hei Maria, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG 🙂

  3. Anonymous

    hvor har du funnet kakepyntet dun drysset over? 🙂

  4. Til at jeg IKKE liker å bake, så fristet denne oppskriften!

  5. TAKK Magne!!! 😀

    Kakepynten med julefarger og julemotiv fant jeg hos Traktøren, men har sett den hos Rafens og i andre kjøkkenutstyrsbutikker også 🙂

  6. Anonymous

    disse vil jeg prøve meg på i morgen ;))

    meg i sør 😉

  7. Desse såg gode ut. Hadde tenkt å lage ei anna cookies oppskrift i år, men spørst om ikkje eg skal prøve ut din i steden =)

  8. Anonymous

    Nå ble jeg inspirert til å bake!
    Hilsen lærer i Moss.

  9. NAM de så herlige ut! Så fint du har pyntet dem. En smakfull blogg du har :o) Jeg har lagt meg til som følger :o) Ha en fin førjulstid!

  10. Hei Maria! Har laga disse i dag, NYYDELIGE!! Tusen takk for oppskrift!

    MVH
    Ingunn

  11. Anonymous

    Ser kjempegode ut 🙂
    Castor sugar kan man fikse selv ved å kjøre sukkeret i en matprosessor eller blender, men stopp før det er blitt til melis da.

  12. Disse så fantastisk gode ut! Takket være VG-nett fant jeg bloggen din og er nå en ny følger. 🙂

  13. Anonymous

    hei , syntes cookiesene var tørre og smuldrete, liker egentlig chewy cookies best-jeg er ingen fan av shortbread. Men gode på smak selv om jeg ikke likte teksturen. Topp at de var eggefri da dattern min er allergisk mot egg-men har altså en mye bedre oppskrift på eggefrie chewy brownies.

  14. Det er jo smak og behag om man liker sprø eller chewy cookies, personlig liker jeg begge deler 😉

  15. fin blogg 🙂 gleder meg til å prøve disse.
    kan jeg legge oppskriften på bloggen min… om jeg linker til din 🙂
    mvh ny leser av bloggen

  16. Marianne – takk for hyggelig kommentar 🙂 du kan gjerne legge ut oppskriften på bloggen din, men hyggelig om du refererer/linker hit ja 😉

  17. Anonymous

    Hei!
    Nå skal vi prøve denne oppskriften:)tror jammen det blir noen gelèhjerter også-er det bare å doble oppskriften til hjertene hvis jeg vil ha flere?men over til sjokoladecookies: hvordan oppbevarer jeg disse fram til jul?må ha noen til svigers:)forresten veldig fornøyd med bloggen din, polarbrødene er knallgode!
    Sissel

  18. Anonymous

    Hei igjen..
    ser at de kan fryses,men det er selvfølgelig uten glasuren. sant?
    Sissel

  19. Anonymous

    Hei Sissel – takk for hyggelig kommentar!
    Cookies’ene kan fryses med glasuren paa, det har ikke bydd paa problemer hos meg tidligere.
    Geleehjerter – ikke noe problem aa doble oppskriften. Lykke til!
    Maria 🙂
    («anonym» siden jeg er paa fremmed pc i Englnad for tiden)

  20. Anonymous

    Oki:)jeg la de i fryseren uten glasur på jeg, for å være sikker. Får ta de opp mot jul og pynte de. Ble veldig gode! Fikk 44 kjeks jeg, kanskje jeg lagde de litt små? Blir gelehjerter snart også:) stå på med bloggen-så utrolig mye godt og spennende her!Sissel

Legg igjen en kommentar til Magne D. Antonsen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *