Bagels

(Scroll for English)

Det høres kanskje ambisiøst ut å lage bagels selv, men siden “bagels’ene” man får kjøpt her i butikkene for det meste bare er et rundstykke med hull i, så synes jeg at det er verdt tiden det tar. For det tar litt tid, men det er ikke på noen måte vanskelig.
Ekte bagels skal være nesten litt seige inni, tette i konsistensen og litt blanke på overflaten, og slik får man dem bare ved å posjere deigen i kokende vann før de stekes.

Du trenger:
1 kg hvetemel (jeg bruker 50/50 vanlig og fin sammalt)
1 ss salt
1 pose tørrgjær
2 ss sukker
2 ss vegetabilsk olje
5 dl lunkent vann (evt litt mer)
2 ss sukker, til kokingen
(2 stekebrett med bakepapir)

Ha mel og salt i en stor bolle.
Bland sammen vann, gjær, sukker og 1 ss olje i en annen bolle eller mugge.
Hell vannet over melet og bland sammen til det blir en fast deig. Nå skal det knaes i minst 10 minutter, så jeg anbefaler en kjøkkenmaskin til dette…
Deigen er ganske tung og «tørr», men det skal den være her.
Form deigen til en ball, og legg den oppi en bolle hvor du har oljet innsiden med 1 ss olje.

La deigen stå til heving med et klede over seg i ca 1 time, den skal få bortimot doblet størrelse.

Ta deigen ut på kjøkkenbenken og kna godt i et par minutter, det kan hende at du trenger litt mer mel.
Del deigen i 3 biter, og rull hver bit til en «pølse» som du igjen deler i 5 biter (=15 tilsammen).
Trill boller og lag et hull i midten med fingeren, alternativt kan du lage en «pølse» hvor du kniper sammen endene slik at det blir en ring.

Sett ringene på stekebrettene og la etterheve i ca 20 minutter.
Samtidig som du gjør dette, sett på en stor kjele med vann til koking, og sett ovnen på 240 C.
Når bagels’ene er etterhevet og vannet koker, ha 2 ss sukker i det kokende vannet.
Slipp to og to bagels i kjelen og la dem koke 1 minutt, snu dem halvveis med en sleiv el.l.

Legg på brettet igjen, og sett i ovnen i 10-12 minutter til de er glinsende og gyldne.

English:

It may sound a bit too ambitious to make your own bagels, but considering that the “bagels” you get in the shops around here are basically bread rolls with a hole in the middle, I think it’s well worth the effort. It takes some time, but it’s not hard in any way.
Real bagels should be chewy and a little dense, and with a shiny crust. The only way to make them like this is to poach the dough before baking in the oven.

You’ll need:
1 kilo plain flour (I use 50/50 plain and fine wholewheat flour)
1 tbsp salt
1 sachet easy-blend yeast
2 tbsp sugar
2 tbsp vegetable oil
500 ml tepid water (plus more as needed)
2 tbsp sugar, for the poaching
(2 baking trays lined with baking paper)

Put the flour and salt into a large bowl.
Mix together the water, yeast, sugar and 1 tbsp oil in another bowl or jug.
Add the liquid ingredients to the dry, and mix to a dough. Now you have to knead for a good 10 minutes to get a smooth, elastic dough, an electric mixer with a dough hook is highly recommended…
The dough is quite hard and dry, but here dry is good.
Form the dough into a ball, and put it into an oiled bowl (last 1 tbsp oil), then cover the bowl with a kitchen towel.

Leave to rise for about an hour, it should be almost doubled in size.

Now punch the dough down, give it a good knead for a couple of minutes (you may need more flour).
Divide the dough into 3 pieces, then roll each piece into a rope and cut each rope into 5 pieces (=15 pieces alltogether).
Roll each piece between the palms of your hands into a ball, and make a hole in the middle. (Alternatively, make ropes, curling them round to form a ring. Seal the ends by pinching them together.)

Put your rings onto the baking trays, and leave to rest for 20 minutes.
At the same time, put on a large pan of water to the boil, and preheat the oven to 240 C/460 F.
Now start poaching your bagels. When the water boils, add the 2 tbsp sugar.
Drop a couple of bagels at a time into the boiling water and boil for 1 minute, turning them once with a slotted spoon or so.

Put them back onto the baking trays, and bake in the oven for 10-12 minutes or until they’re shiny and golden.

10 Comments

  1. Anonymous

    Dette prøves i kveld, fantastisk.

  2. Hei Maria, du burde gi ut en kokebok, disse var supergode, nå lurer jeg på om jeg kan fryse dem og hvor lenge holder de seg?

  3. Hei Camilla! Hvis du kjenner noen i forlagsbransjen må du gjerne legge inn et ord for meg… 😉 En kokebok hadde vært en “dream come true” 🙂

    Jeg fryser alltid de som blir igjen av disse, de holder seg fint i fryseren i minst 3-4 mnd.

  4. Mm mm mmmm!
    Disse var gode!
    Har laget halv porsjon to ganger nå, men resultatet ser ikke akkurat proft ut, hehe. Hvordan får man de jevne mon tro? Noen triks?

  5. Hei! Hvis du ikke synes de blir runde nok ved å lage boller med hull i, kan du kjevle ut deigen til en tykk “lefse”, ca 2-3 cm høy, så stikk ut rundinger med et glass eller en kopp. Deretter kan du lage hull i midten med fingeren, før du fortsetter med heving og koking. Lykke til!

    Maria

  6. God ide! Det må prøves neste gang 🙂

  7. Hjemme hos oss er dette et sikkert stikk. Med to store sønner i huset forsvinner disse fort.

    For meg er dette noe av det beste man kan lage med gjærdeig.

  8. Helt enig Fremo – de er et sikkert stikk for de fleste med barn og ungdommer i huset 🙂

  9. Jeg bakte disse i kveld, og de ble super-gode!

    Har hatt lyst til å bake bagels lenge, men det har virket litt “skummelt”. Men det var ikke vanskelig, og virkelig verd jobben. Disse vil bli bakt ofte!

    Takk for god oppskrift 🙂

  10. Det var kjempehyggelig å høre, Eva! God helg 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.