Jule-Biscotti (Christmas Biscotti)

(Scroll for English)

Jeg elsker biscotti, spesielt hvis jeg kan dyppe dem i en kopp svart kaffe eller et lite glass Vin Santo… Denne oppskriften synes jeg passer til jul siden de har rødt og grønt i seg, i tillegg til litt appelsinsmak. Men du kan selvsagt variere og bytte ut nøttevarianter og tørket frukt som du vil, bare vekten er omtrent den samme. Jeg brukte tørkede kirsebær her siden jeg liker den litt syrlige smaken, men tranebær vil ha samme effekt både når det gjelder farge og smak. (Kirsebærene er det heller ikke så veldig ofte man kommer over her i Norge.)
Disse holder seg lenge i en kakeboks, men erfaringen tilsier at de blir borte før jeg trenger å bekymre meg for holdbarheten.

I love biscotti, especially when I can dunk them in a cup of black coffee or a little glass of Vin Santo… I think this recipe is perfect for Christmas since they have some specks of red and green, in addition to the flavour of oranges. But you can of course vary or replace the nuts and dried fruit as you wish as long as the weight/measurements are approximately the same. I used dried cherries since I love the slightly sour taste, but cranberries would work just as well both when it comes to colour and taste. (The cherries are also hard to come by in Norway.)
These keep well in a cookie jar or tin, but my experience tells me that they’re vanished before I need to worry about that.


Du trenger:
(ca 30-35 biscotti)
100 g pistasjenøtter, ristet i en tørr stekepanne og grovt hakket
75 g tørkede tranebær eller kirsebær
2 eggeplommer
100 g sukker
75 g brunt sukker
2 eggehviter
1 klype salt
revet skall av ½ appelsin
250 g hvetemel
1 ts bakepulver

Sett ovenen på 175 C, og kle et stekebrett med bakepapir.
Rør sammen eggeplommer og begge sukkertyper i en stor bolle med en håndmixer, det skal bli lysere gult og kremete i konsistensen.
Ha hvitene fra eggene i en annen bolle, disse vispes sammen med saltet til de blir stive.
Rør eggehvitene inn i eggeguler/sukker-blandingen, forsiktig og litt om gangen.
Deretter rør inn revet appelsinskall, nøtter og tørket tranebær/kirsebær.
Til slutt, sikt inn mel og bakepulver og rør dette inn til du har en noenlunde fast deig.
Del deigen i to og lag 2 stk lange «pølser» som du legger på bakebrettet, de skal være nesten like lange som brettet er bredt. (Ca 2 cm høye og 5-6 cm brede.)
Sett i ovnen i ca 30 minutter.
Skru ovnen ned til 150 C, og ha dem over på en skjærefjøl med én gang de kommer ut av ovnen. Skjær ca 1 ½ cm skiver på skrå (du trenger en skarp kniv til dette).
Legg dem utover på bakebrettet igjen, og sett inn i ovnen igjen i ca 15-20 minutter, eller til de virker tørre.
Ta brettet ut og la biscotti’ene avkjøles.

You’ll need:
(about 30-35 biscotti)
100 grams shelled pistachios, toasted in a dry pan, roughly chopped
75 grams dried cranberries or cherries
2 egg yolks
100 grams sugar
75 grams brown sugar
2 egg whites
pinch salt
zest from ½ orange
250 grams plain flour
1 tsp baking powder

Preheat your oven: 175 C/350 F, and line a baking tray with baking paper.
Mix the egg yolks with the sugars with a hand held electric mixer, until pale and creamy.
Put the egg whites into another bowl with the salt, and whick until stiff.
Stir the egg whites into the egg yolks, little by little.
Then stir in the orange zest, nuts and dried cranberries/cherries.
Finally, sift in the flour and baking powder and stir until you have a firm-ish «dough».
Divide into two parts, and make two «sausages» which you lay out on yor baking tray. They should be almost as long as your tray is wide.
Bake in the oven for 30 minutes, until slightly golden.
Turn down the oven (150 C/300 F), and transfer the logs onto a cutting board as soon as they’re out of the oven.
Cut into 1 ½ cm (a little bigger than half an inch), you’ll need a sharp knife to do this.
Lay them out onto the baking tray again, and put into the oven for another 15-20 minutes, or until they feel dried out.
Leave to cool.

Enjoy!

4 Comments

  1. Så utrolig mye godt som var her inne:-) Følger deg videre og plukker med meg et par oppskrifter på veien:)
    Ha en fin kveld
    Hanne

  2. Takk for hyggelig kommentar Hanne !
    En fin kveld til deg også 🙂
    Maria

  3. Anonymous

    Nå er jeg ferdig med baksten for denne helgen ,nå tar jeg en kopp te og koser meg med disse knallgode dyppekjeksene. Brukte en pose (175g) Jaguarmix fra Maarud. Nam,nam. Siw

  4. Siw – Jaguarmix hørtes godt ut her! Skal si du har stått på med baking denne helga, well done! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.