Devil’s Food Cake

(Scroll for English)

Navnet har nok ikke denne kaken fått på grunn av smaken, den smaker nemlig himmelsk, men jeg tror heller det har å gjøre med nivået av syndighet her… Wikipedia beskriver Devil’s Food Cake som en saftig, luftig og fyldig sjokoladekake som er motparten til den hvite/lyse Angel’s Food Cake (som jeg kommer til å prøve snart!). Den skal også ha en glasur som er svært fyldig og kraftig på smak. Det finnes mange forskjellige oppskrifter, den tidligste man vet om som er publisert med denne tittelen er visst fra 1905, så det har jo naturlig nok utviklet seg et stort antall varianter ettersom årene har gått.

This cake didn’t get its name from the taste, it’s absolutely heavenly, I rather think it has to do with the level of sin involved… Wikipedia describes Devil’s Food Cake as a moist, airy and rich chocolate layer cake which is considered the counterpart to the white or yellow Angel’s Food Cake (which I’ll try to make soon!). The cake is also usually paired with a rich chocolate frosting. There are numerous recipes for this cake, the first recipe for Devil’s Food Cake in print was dated 1905, so obviously many variants have developed over the years.


Du trenger:
(ca 10 personer)
50 g kakaopulver
100 gram mørkt muscovado-sukker (eller bruk vanlig mørkt, brunt sukker, finnes i større dagligvare eller innvanderforretninger)
2 ½ dl kokende vann
125 g smør, romtemperert
150 g sukker
225 g hvetemel
½ ts bakepulver
½ ts natron
2 ts vaniljeekstrakt (ta 3 ts dersom du bruker vaniljesukker istedet)
2 egg

Glasuren:
1 dl vann
25 g mørkt muscovado-sukker (eller vanlig mørkt, brunt sukker)
160 g smør
250 g mørk sjokolade av god kvalitet, hakket

2 stk springformer ca 20 cm i diameter (du kan bruke én hvis du ikke har to, men da må den nok stekes 5-10 minutter mer)

Sett ovnen på 180 C.
Ha bakepapir i bunnen av formen(e), og smør sidene.

Kaken:
Ha kakao og 100 g mørkt brunt sukker i en bolle, hell over det kokende vannet.
Rør det sammen og sett til side.
Ha smør og sukker i en bolle, vispes til det blir lyst og luftig.
Bland sammen hvetemel, bakepulver og natron i en bolle, sett til side.
Ha vaniljeekstrakt oppi smør- og sukkerblandingen, visp litt og ha i det ene egget, visp litt igjen.
Ha i halvparten av melblandingen, rør litt for hånd før du har i det siste egget og resten av melblandingen. Rør for hånd til alt er godt blandet.
Hell i kakao/sukker/kokende vann-blandingen og rør igjen.
Kakerøren til denne kaken er nokså flytende, men det er dette som gjør at det blir så saftig!
Hell over i formen(e) og sett i ovnen i 30 minutter (35-40 min dersom du bare bruker én form).
(Husk å la det være litt røre igjen i bollen… Jeg eeelsker kakerøre 😉
Test om kaken(e) er ferdig ved å stikke en tannpirker el.l. inn i midten, hvis den er litt klissete når du tar den ut så gi dem noen minutter til.
La kaken(e) stå i formene sine i 10 minutter før du løsner ringen og tar dem over på rist.

Glasuren:
Så fort kakene er satt i ovnen, begynn på glasuren.
Ha vann, 25 g mørkt brunt sukker og 160 g smør i en kasserolle.
Sett kasserollen på plata på lav varme, la den stå til smøret er smeltet og det såvidt er begynt å boble. Ta kasserollen av plata og ha oppi sjokoladebitene.
La dette få stå et minutt eller to før du visper godt til du får en glatt og blank glasur.
Glasuren vil se altfor tyntflytende ut her, men hold ut! Etter en time-halvannen (rør litt i kasserollen i ny og ne) vil den bli helt perfekt, dvs. omtrent akkurat når kakene er avkjølte og klare.
Sett en av kakebunnene på et kakefat (eller den ene halvdelen dersom du brukte én form), og ha utover ca 1/3 av glasuren. Sett på den andre bunnen og spre utover resten.
Nå kan du gå et skritt tilbake og nyte synet av denne fabelaktige sjokoladekaken!
Både kaffe og kald melk er gode akkompanimenter :-p

You’ll need:
(about 10 servings)
50 grams cocoa powder
100 grams dark muscovado sugar (or use regular dark brown sugar)
250 ml boiling water
125 grams butter, softened
150 grams caster sugar
225 grams plain flour
½ tsp baking powder
½ tsp bicarbonate of soda
2 tsp vanilla extract
2 eggs

The frosting:
100 ml water
25 grams dark muscovado sugar (or use regular dark brown sugar)
160 grams butter
250 grams good-quality dark chocolate, chopped

2 springform tins or sandwich tins, 20 cm diameter (you could use just one, but then you’ll have to bake it for another 5-10 minutes)

Preheat the oven: 180 C/350 F.
Line the bottoms of both tins, and butter the sides.

The cake:
Put the cocoa powder and 100 grams dark muscovado sugar into a bowl, and pour over the boiling water.
Whisk to mix, then set aside.
Put the butter and sugar into a bowl, whisk until it’s pale and fluffy.
In another bowl, mix the flour, baking powder and bicarb. Set aside.
Put the vanilla extract in the butter/sugar mixture, whisk a little and add one of the eggs.
Whisk again.
Add half the flour-mixture, stir by hand before you add the last egg (stir a little) and then the rest of the dry ingredients. Stir until combined.
Pour in the cocoa/sugar/boiling water mixture and stir again until all is combined.
The cake batter is quite liquid, but that’s what makes it so moist!
Pour the batter into your tins and put in the oven for about 30 minutes (35-40 minutes if you’re using just one tin.)
(Remember to leave some batter in the bowl… I loove cake batter 😉
Check if the cakes are done by using a cake tester or toothpick, if it’s a little sticky when it comes out, give the cakes a few more minutes in the oven.
Leave the cakes in their tins for 10 minutes before turning out onto a wire rack.

The frosting:
As soon as the cakes are in the oven, get started on the frosting.
Put the water, 25 grams dark brown sugar and 160 grams butter in a pan,
Turn the heat on low, and leave to melt.
When it starts bubbling, take off the heat and add the chopped chocolate to the pan.
Leave this for a minute before whisking till smooth and glossy.
The frosting will seem very runny, but don’t panic! After 1-1 ½ hour (whisk now and again) the frosting will be perfectly spreadable (just about when the cakes are cool enough).

Put one of the cakes onto a cake stand (or one half, if you used one tin), and spread out about 1/3 of the frosting. Put the other cake on top and spread the remaining frosting over the top and sides.
Now step back and enjoy the sight of this fabulous chocolate cake!
Both coffee and cold milk are good accompaniments :-p

7 Comments

  1. E’ bellissima una meraviglia, brava!
    ciao a presto

  2. This cake never disappoints! It’s gorgeous, Maria!!

  3. Hejsan vännen!
    Du har väl missat Bakbloggskartan som finns på min blogg,säg till om du vill vara med + var du bor!
    Kram Karin
    http://www.bagerskan.se

  4. Heja!
    Så gøy at du vil være med i giveawayen min!:)
    Håper søndagen har vært fin!

    klem June

  5. Det ser ju så gott ut…jag vill ha!!!

  6. Kan man bytte ut 250 gram sjokolade med 3ss kakao og 200 gram smør til glasuren?

  7. Hei Eirin, jeg har ikke prøvd det, så det er jeg ikke sikker på… Men jeg vil tro at du på den måten også vil få en god sjokoladekake. Gi gjerne tilbakemelding om du prøver!
    Maria 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.