Irske Rundstykker med Havregryn (Irish Oaten Rolls)

(Scroll for English)

Selv så glad som jeg er i fersk gjærbakst så blir jeg alltid glad når jeg kan oppdage gode oppskrifter på brødmat hvor jeg ikke trenger gjær – jeg er rett og slett for utålmodig av natur til å bake for mye med gjær. Knaing og heving, så knaing og heving og rulling… ja du skjønner kanskje hva jeg mener. Også så klissete som alt blir når det skal vaskes opp etterpå…
Disse rundstykkene er laget på natron, som i kombinasjon med syren i yoghurten gjør at de hever seg. Uten gjær. Uten venting og heving. Og heving og venting.
Folkene på Irland bruker mye havregryn, de baker sine soda breads med natron, og med Guinness på ingredienslisten i tillegg så kan man vel trygt kalle disse rundstykkene «irske» 😉

I adore freshly baked goods, but I’m always pleased to discover good recipes for breads where I don’t need yeast – I’m simply too impatient to bake with yeast very often. Kneading and proving, then kneading and proving and rolling… you get my point. Oh, and not to forget all the sticky washing up after wards…
These rolls are made with bicarbonate of soda, and the combination with the acid in the yoghurt makes them rise. No yeast. No waiting and proving. And proving and waiting.
The people in Ireland use a lot of oats, they bake their soda breads, and adding the Guinness to the ingredients list I guess you are allowed call these rolls «Irish» 😉

Du trenger:
(12 rundstykker)
400 g fint sammalt hvetemel
100 g havregryn (den lettkokte varianten)
1 ts salt
2 ts natron
3 dl Guinness (eller annen øl)
1 ½ dl yoghurt naturell
4 ss vegetabilsk olje (f.eks. solsikkeolje)
4 ss flytende honning

You’ll need:
(12 rolls)
400 grams wholemeal flour
100 grams oats
1 tsp salt
2 tsp bicarbonate of soda
300 ml Guinness
150 ml runny plain yoghurt
4 tbsp vegetable oil (such as sunflower)
4 tbsp runny honey

Sett ovnen på 220 C.
Legg et ark bakepapir på et bakebrett.
Ha mel, havregryn, salt og natron i en bolle.
Bland Guinness, yoghurt, olje og honning i en mugge, el.l. (Mål opp annenhver skje med olje/honning, begynn med olje, da sklir honningen lett ut av måleskjeen istedet for å klistre seg fast.)

Preheat your oven: 220 C/420 F.
Put a sheet of baking parchment on a baking tray.
Put the flour, oats, salt and bicarb into a bowl.
In a jug, mix the Guinness, yoghurt, oil and honey. (Measure out every other spoonful of the oil and honey, starting with the oil, then the honey will slide off the spoon instead of sticking to it.)


Hell de våte ingrediensene over i bollen med de tørre, rør med en skje.
Form små håndfuller med deig og legg på brettet, det skal bli ca 12 stk.
Trykk dem litt ned slik at det blir 2-3 cm høye.
Dryss gjerne litt havregryn på toppen, om du vil.

Pour the wet ingredients into the bowl with the dry, stirring with a spoon.
Pat into small handfuls, forming about 12 rounds, and put on the tray.
Pat them a little with your hand to make them approx 2-3 cm high.
Sprinkle some oats on top, if you like.

Sett brettet i ovnen i ca 15 minutter, flytt over på en rist etterpå.
Ta fram smør, marmelade, syltetøy… og kanskje en kopp te, så kan du drømme deg en tur over til Den grønne Øya 🙂

Bake in the oven for about 15 minutes, then transfer the rolls to a wire rack.
Bring out the butter, marmalade, jam… and maybe a cup of tea, then you’re ready to spend a few minutes on The green Island 🙂

Den nydelige brødposen er laget av June i Lelo Design.
The beatiful bread basket is made by June at Lelo Design.

2 Comments

  1. Anonymous

    Da er disse også prøvd ut! Gode ble de, og du verden så lettvinte! Christopher ble imponert over hvor kort tid det tok å lage de, og det ble jammen jeg og 🙂 Litt rar følelse da jeg helte en halvliter øl oppi bakebollen (doblet oppskriften), men den gjorde jo susen tross alt. Kanskje ikke rundstykkene som frister mest til frokost dagen etter en lang natt på byen, men da finnes det jo andre alternativer 🙂

    Veldig gøy å følge med på bloggen din, også så imponerende oppskrifter!

    Lykke til videre med bloggingen!

    -Hanne

  2. Så bra at de falt i smak, og som du sier – de er jo utrolig lettvindte!
    Tusen takk for hyggelig kommentar 🙂

    Maria

Write a comment

Your email address will not be published.