Kedgeree med Røkelaks (Smoked Salmon Kedgeree)

(Scroll for English)

De færreste har nok hørt om denne retten før, men dette er en kjempegod indisk fiskerett med ris. Det finnes utallige varianter av oppskriften (og jeg har prøvd mange av dem!), men den tradisjonelle skal inneholde fiskesorten hyse, curry-krydder, kokt ris, bladpersille, smør, fløte og hardkokt egg. Dagens variant (funnet i “Lotte’s Country Kitchen” bruker røkt laks, noe som gjør den enda enklere å lage, og etterlater en kjele mindre å vaske opp. Men skulle du ha en lakserest i kjøleskapet så bruk for all del den, det er godt med «vanlig» laks også.
Kedgeree er oftest betegnet som «frokost», men jeg må ærlig innrømme at jeg synes den egner seg bedre til lunch eller en kveldsrett, eventuelt brunch.

I don’t think many Norwegians I’ve met know what this is, but it’s an incredibly good Indian dish made with rice and fish. There are numerous recipes for Kedgeree (and I have tried many of them!), but the traditional should include haddock, curry powder, boiled rice, parsley, butter, cream and hard boiled eggs. Today’s variant (which I’ve found in “Lotte’s Country Kitchen”) uses smoked salmon, which makes it even simpler to make and leaves one less pan to clean. But if you have some salmon leftovers in the fridge – by all means use that, it’s very tasty with regular cooked salmon as well.
Kedgeree is traditionally presented as a breakfast dish, but in my opinion it’s better for lunch or an evening meal, or maybe brunch.

Den Hellige Treenigheten i kryddernes verden….koriander, gurkemeie og spisskummen:

The Holy Trinity in the world of the spices….coriander, turmeric and cumin:

Du trenger:
(for ca 4 personer)
225 g basmati ris
50 g smør
1 løk, finhakket
1 liten purreløk, skåret i tynne skiver
2 ts malt koriander
2 ts malt spisskummen
2 ts gurkemeie
½ ts chilipulver
275 g røkt laks, skåret i strimler
4 ss matfløte eller kremfløte
2 ss hakket bladpersille
saften av en sitron
4 hardkokte egg, delt i båter
salt og pepper

Kok basmati-risen etter anvisning på pakken.
Ha risen over i et dørslag og hell over en full vannkoker (eller kjele) med kokende vann. (Dette for å «av-klebrifisere» risen.) (Vær snill og ikke tips Norsk Språkråd.)
La risen renne av seg.
Smelt smøret i en stor stekepanne eller wok, ha i løk og purre, stek på middels varme i 5 minutter.
Tilsett krydderene og stek i 1-2 minutter til.
Tøm over risen og bland den inn sånn at den får fargen og smaken av krydderne.
Bland inn laksen og fløten, og deretter sitron og hakket persille, og litt salt og pepper.
Ha over i et serveringsfat eller på tallerkener, og legg eggebitene på toppen.

Alt du trenger nå er en gaffel!

You’ll need:
(for about 4 people)
225 grams basmati rice
50 grams butter
1 onion, finely chopped
1 small leek, finely sliced
2 tsp ground coriander
2 tsp ground cumin
2 tsp turmeric
½ tsp chili powder
275 g smoked salmon, cut into strips
4 tbsp cream
2 tbsp parsley, chopped
juice of one lemon
4 hard boiled eggs, quartered
salt and pepper

Boil the basmati rice according to the packet instructions.
Put the cooked rice into a colander and pour over a kettle of recently boiled water. Drain.
Melt the butter in a large frying pan or wok, add onion and leek and fry gently for about 5 minutes.
Add the spices and fry for another 1-2 minutes.
Add the rice to the pan and mix well so the rice takes up the colour and flavour of the spices.
Toss the salmon into the pan and stir in the cream.
Next add the lemon and chopped parsley, and some salt and pepper.
Spoon into a serving dish or on to plates, scatter over the cooked egg.

Now all you need is a fork!


Write a comment

Your email address will not be published.