Brownies – lavkalori (Low-cal Brownies)

(Scroll for English)

Jeg vet det høres idiotisk (og selvmotsigende) ut med en lavkalori brownie – en brownie skal jo være søt, saftig, mektig… og den skal smelte i munnen. Men, når man spiser såpass mye kaker som vi gjør her i huset så kan det være verdt å prøve seg på en variant med litt mindre energiinnhold en gang innimellom. Denne oppskriften fant jeg på http://www.bbcgoodfood.com/ (hvor det forøvrig finnes utrolig mye deilig hvis man har tid til å titte innom), men jeg har endret den en smule for at det ikke skal være noen “vanskelig-å-få-tak-i” ingredienser for oss nordmenn. Hva er det som gjør disse brownies’ene lavkalori? Jo, her er det ikke noe smør, noe av sukkeret er byttet ut med brunt sukker (som er kraftigere på smak ergo trenger man mindre), OG: den magiske ingrediensen…. majones!!! Jepp. Majones i brownies’ene. Men ikke la det skremme deg fra å prøve denne oppskriften – det funker! Majones er jo strengt tatt bare egg og olje, noe man jo ofte har i bakverk. Disse kan også fryses – jeg fryser dem med matpapir mellom – så er det bare å ta ut en eller to når man er fysen… 🙂

I know it sounds idiotic (and self-contradictory) with a low-calorie brownie, a brownie should be sweet, moist, rich.. and it should melt in your mouth. But, when you eat as much cake as we do in this house it’s worth trying a variant like this every now and again. I found this recipe at http://www.bbcgoodfood.com/ (where there are many delicious recipes, if you have the time to pop in), but I have altered the recipe slightly to avoid hard-to-get ingredients for us Norwegians. What is it that makes these brownies low-cal? Well there’s no butter involved, and some of the sugar is replaced with brown sugar (which has a deeper flavour and hence you’ll need less), AND: the magic ingredient… mayonnaise!!! Yup. Mayo in the brownies. But don’t let this put you off trying this recipe – it works! And mayo is, stricktly speaking, just eggs and oil, which we use very often when we bake. These can also be frozen – I freeze them between layers of greeseproof paper – in this way you can have one or two with your coffee whenever you feel that your sweet tooth is taking over… 🙂

Du trenger:
85 g mørk sjokolade, 70% kakao
85 g hvetemel
25 g kakaopulver
1/4 ts natron
100 g sukker
50 g brunt sukker
1 ts kaffepulver (frysetørret)
1 ts vaniljesukker (el. vaniljeekstrakt)
2 ss yoghurt naturell
1 egg
100 g majones

Sett ovnen på 200 C.
Smelt sjokoladen en bolle, enten i micro’n eller over bannbad. Avkjøl litt mens du fortsetter.
Gjør klar en form på ca 20×20 cm (eller bruk en rund springform); smør den godt eller legg i bakepapir.
Rør begge typene sukker inn i den smeltede sjokoladen, tilsett pulverkaffe, vanilje og yoghurt og rør godt. Rør inn 1 ss vann fra springen, og fortsett med egget og majonesen.
Visp/rør til alt er smidig og godt blandet.
Sikt over mel, natron og kakao, og bland forsiktig inn med en slikkepott.
Hell over i formen, bruk en kniv el.l. for å få overflaten slett og fin.
Sett inn i ovnen i ca 20-25 minutter. Sjekkes med en tannpirker; stikk den i midten av kaken, sitter det fortsatt litt våte smuler på den så er den ferdig. Er det våt røre du ser, gi den et par minutter til.
Avkjøl på rist og skjær i 12 biter.

You’ll need:
85 grams dark chocolate, min. 70% cocoa solids
85 grams plain flour
25 grams cocoa powder
1/4 tsp baking soda
100 grams caster sugar
50 grams soft light brown sugar
1 tsp coffee granules
1 tsp vanilla extract
2 tbsp buttermilk or natural yoghurt
1 egg
100 grams mayonnaise

Preheat your oven, 200 C/390 F.
Melt the chocolate in a bowl (microwave or waterbath). Set aside to cool slighly.
Prepare a 20×20 cm square tin, line with baking paper.
Stir both the sugars into the melted chocolate, then add the coffe granules, vanilla and yoghurt/buttermilk. Stir in the egg and mayo until smooth and glossy.
Now sift the flour, cocoa powder and bicarb into the bowl and fold in with a spatula.
Pour the batter into the tin and smooth the top with a knife or so.
Put into the oven, about 20-25 minutes. Test with a toothpick – insert into the middle of the cake, if it comes out with some moist crumbles attached, it’s done. If you see wet batter, leave it for another couple of minues before you test again.
Cool on a wire rack and cut into 12 squares.

12 Comments

  1. Hmm… lavkarbo kan man jo alltid like. Denne må jeg teste!:)

  2. Vel de er ikke så veldig lavkarbo tror jeg, men de er i hvertfall lavkalori.. og det er jo ikke så verst 😉 en bit har ca 190 Kcal, mens en gjennomsnittlig brownie har 300-360, så bare å sett i gang å bake 😀

  3. Hei Maria!! Så fin blogg du har!! Midt i blinken for meg som har to ( snart 3 ) små prinser . Alle mattips blir mottatt med stoor takk her i huset!! Legger deg til min list jeg!! Klem Line

  4. Anonymous

    Hei og takk for mange gode oppskrifter. Jeg kikket innom bbcgoodfood.com, og har lyst å lage mye av det som finnes der. Hva bruker du istedenfor “self-rising flour” (noe som mange engelske oppskrifter har)?

    Teresa

  5. Hei Teresa! Takk for koselig kommentar 🙂
    Self-raising flour er strengt tatt bare hvetemel som har bakepulver blandet inn. Når en oppskrift spør om self-raising flour så erstatter du det med (i underkant av) 1 ts bakepulver per 100g hvetemel.

    Maria 🙂

  6. Nå har jeg nettopp laget denne! Gjett om jeg er i himmelen da! Gjorde noen små forandringer, men den ble nydelig! Kan jeg legge ut oppskriften på bloggen min?

    Hilsen Gunhild, http://www.ieteggeskall.blogspot.com

  7. Selvsagt kan du det Gunhild 🙂 Alltid moro å høre at folk prøver oppskriftene!

  8. Kjempegode. Erstattet yoghurten med Mager Creme Fraiche, det funket kjempefint. Disse skal jeg fryse i porsjonsposer, slik at jeg enkelt og fort kan ta frem når søtsuget melder seg 😉

  9. God idé, Elisabeth! 😀

  10. De er forresten veldig gode iskalde fra kjøleskapet, med et glass melk til! NAM 😉

  11. Anonymous

    kul blogg liker veldig godt brownies <3 ;D

  12. Takk for det! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.