Gresskarsuppe med Maisbrød (Butternut Squash soup w/ Corn Bread)

(Scroll for English)

Denne undervurderte frukten (ja for det defineres visst som frukt, selv om den brukes som en grønnsak) har jeg ikke funnet noe godt norsk navn på, men den kalles visst flere ting: flaskegresskar, moskusgresskar, muskatgresskar eller bare vanlig gresskar. Smaken minner veldig lite om det vi kaller «squash» her i Norge, jeg for min del synes den minner om en blanding mellom gresskar og søtpotet. Den er ikke så vanlig å finne i vanlige dagligvarebutikker, men min lokale asiatiske matbutikk har den nesten til enhver tid. Den brukes ofte oppskåret i biter i supper og gryter, og er veldig næringsrik. Ved å spise butternut squash får man i seg både betakaroten (bra for øyne og hud) og potassium (bra for hjertet). Høst og vinter er høytid for denne vinter-squashen (den grønne vi har i butikken går under betegnelsen sommer-squash), så ta en titt så kanskje du finner den. Denne suppen er fantastisk på kalde høstkvelder; varmende og næringsrik.


Butternut Squash/Gresskar-suppe
Du trenger:
en skvett olivenolje
1 løk, hakket
ca 600 gram butternut squash, skrellet med en potetskreller og kuttet i terninger
1 dl tørr hvitvin el. Vermouth (valgfritt)
ca 6-7 dl grønnsaksbuljong el. kraft
en rød chili, finhakket (valgfritt)
salt og nykvernet pepper

Butternut Squash Soup
You’ll need:
a splash of olive oil
1 onion, chopped
about 600 grams butternut squash, peeled and cut into cubes
100 ml dry white wine or vermouth (optional)
about 600-700 ml vegetable stock
1 red chili, finely chopped (optional)
salt and freshly ground black pepper

Skrell og del «gresskaret», ta ut frøene

Peel the butternut squash, take out the seeds

Kutt opp i terninger/biter

Cut into cubes

Først varm opp litt olje i kasserollen, og stek løken til den blir myk, ca 5-10 min.
Ha oppi «gresskar»-bitene og hvitvinen (hvis du bruker hvitvin). Når det har kokt opp, hell i buljong/kraft og la alt koke med lokk ca 15 minutter.
Hell alt oppi en blender eller food processor og kjør til suppen blir jevn og fløyelsaktig, tøm over i kasserollen igjen og tilpass tykkelsen og krydder. (Synes du den er for tykk, ha oppi litt kokende vann eller mer kraft. Smak til med salt og pepper. Synes du den er for tynn, la den putre litt til med lokket av.)
Ha over i suppeskåler og dryss over litt nykvernet pepper, og hakket chili om du vil.

Heat some oil in your pan, add the chopped onion and cook until it gets soft, 5-10 minutes.
Throw in the butternut squash and the white wine (if using). When it comes to the boil, add the stock and leave to simmer away with the lid on for about 15 minutes.
Pour everything into a blender or food processor and process until until the soup is smooth and velvety. Pour back into your pan and adjust the seasoning. (And if you think the soup is too thick – add some boiling water or more stock, if you think it’s too thin let it simmer some more with the lid off.)
Ladle into bowls and add some freshly ground pepper, and chopped chili, if you like.

Vi hadde litt maisbrød ved siden av, veldig fort gjort å røre sammen mens suppen koker:
100 g hvetemel
130 g maismel
50 g sukker
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
2 dl melk
0,5 dl vegetabilsk olje
1 egg
Bland sammen alt det tørre i en bolle, rør sammen det våte i en annen bolle eller mugge. Hell de våte ingrediensene over de tørre og rør med en skje til alt er blandet. Hell over i en form på ca 20×30 cm og stek på 200 C i ca 15 minutter.
Skjær opp i biter og servér med smør.

We had some corn bread on the side:
100 grams plain flour
130 grams cornflour
50 grams caster sugar
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
200 ml milk
50 ml vegetable oil
1 egg
Mix together the dry ingredients in a bowl, and whisk together the wet ingredients in another bowl or jug. Pour the wet into the dry and stir with a spoon until everything is combined. Scrape the batter into a 20×30 cm pan and bake for about 15 minutes in a 200 C/390 F.
Cut into squares and serve with butter.

5 kommentarer

 1. Hei Maria!
  I Norge kalles dette Muskattnøtt gresskar. Jeg bor i USA og lager ofte «butternut squash soup». Jeg bruker som regel purre istedet for løk, siden jeg liker smaken bedre og for å bytte litt på og av og til hønsebuljong.

  Har også i salt, pepper og nutmeg (som jeg trlr er muskatt på norsk) og litt half&half melk (Matfløte fungerer sikkert). Dette gjør at suppen blir veldig creamy og ikke så sterk=)

  Helt til slutt vil jeg takek for en herlig matblogg med fristende oppskrifter og bilder!!

 2. Hei Jea, takk for hyggelig kommentar og innspill! Ja jeg synes «butternut squash» er altfor lite brukt her til lands, skulle gjerne sett at den ble mer populær så den havnet i hyllene på vanlige butikker…Den er jo også god skåret i «båter» og ovnsstekt/roasted, med litt muskat, salt og chilipulver..mm!

  Maria 🙂

 3. Anonymous

  Hei
  Jeg bruker gresskar – både vanlig og butternut – veldig godt til supper og stekt i ovnen som du beskriver. Når jeg lager suppe pleier jeg å steke bacon (i små biter) og ha som tilbehør (legger det oppi suppen når den er servert i skåler) , sammen med creme fraiche og fersk basilikum.

  Elisabeth

 4. Der hadde du en oppskrift på Maisbrød! JEg leter etter en med Chilli, men det går vel ann å bare blande det inn! Bruker du forresten hvitt maismel eller polenta?

 5. Elisabeth – enig i at det er kjempegodt med litt sprøstekt bacon i suppen! Det fungerer så bra med det salte sammen med den litt «søte» smaken på suppen.

  Kathrine – jeg bruker for det meste maismel, det som på italiensk kalles «Farina di mais per polenta fioretto», altså maismel som brukes for å lage polenta… Jeg tror det viktigste bare er at det er helt finmalt. Det går fint an å blande inn hakket chili, eller en klype chilipulver 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *