Muffins med eple og kanel (Apple and Cinnamon Muffins)

(Scroll for English)

Høst er epletid! Jeg har dessverre ikke noe epletre i hagen, men jeg er så heldig å kjenne folk som har det. Jeg har tidligere i høst laget paier som nå ligger i fryseren, klare til å varmes i ovnen en kald vinterdag. Det er ingenting som er så betryggende som å vite at du kun er minutter fra søte, varmende munnfuller når snøen fyker som verst.
I dag laget jeg min versjon av Nigella Lawsons eplemuffins fra boka “Kitchen” (2010), og som hun også skriver så kan man gjerne bruke de skrukkete eplene som har ligget i fruktskåla i dagesvis til disse muffinsene. Jeg stemmer for å la eplene få en verdig avslutning på sin tid her på jorden. Og det får de til gangs i disse godbitene.

Du trenger:
(12 muffins)
2 epler
250g speltmel (eller bruk vanlig hvetemel)
2 ts bakepulver
2 ts kanel
125g lyst brunt sukker, + 4 ss til dryss
125 ml honning (den flytende typen)
60 ml yoghurt naturell
125 ml vegetabilsk olje, som f.eks solsikkeolje
2 egg
50 g mandler
12 muffinsformer, og gjerne et muffinsbrett å sette dem i

Sett ovnen på 200 grader. Skrell eplene og ta ut kjernene, skjær opp i små biter.
Mål opp mel, bakepulver og 1 ts kanel i en stor bolle.
Rør sammen sukkeret, honningen, yoghurt, olje og egg i en bolle eller mugge.
Hakk mandlene og ha dem i en liten bolle sammen med 4 ss sukker og 1 ts kanel, sett til side.
Hell de våte ingrediensene over i de tørre og rør til alt er blandet, men bruk en skje el.l. og ikke mixmaster! Her er det viktig å røre så lite som mulig for å få luftige muffins.

Ha eplebitene oppi røra, og rør litt til.

Fordel røra i de 12 muffinsformene og dryss over mandel/sukker/kanel-blandingen før du setter brettet i ovnen i ca 20 minutter, da skal de ha puffet seg godt opp og fått en gylden farge.
Nå trenger du bare et rolig sted for deg selv, og en kopp te.
Livet kan være ganske deilig.

ENGLISH:
Autumn means time for apples! Unfortunately I don’t have an apple tree in my garden, but I’m lucky enough to know people who have. Earlier this autumn I made pies which are now safely stocked in my freezer, ready to be warmed slightly in the oven on a cold winter day. It’s so reassuring to know that I’m only minutes away from sweet, comforting mouthfuls when King Winter is ruling this country.
Today I made my version of Nigella Lawson’s Apple and Cinnamon Muffins from her book “Kitchen” (2010), and just like she writes – for these muffins you can use those wilted, wrinkly apples in the fruit bowl. I’m all for letting the apples have a worthy ending of their time here on earth. And with these treats they will.
You’ll need:
2 apples
250 grams spelt flour (or use plan flour)
2 tsp baking powder
2 tsp ground cinnamon
125 g light brown sugar, + 4 tbsp for sprinkling
125 ml honey
60 ml natural yoghurt
125 ml flavourless vegetable oil
2 eggs
50 grams natural almonds
12 muffin cases, and also a 12-bun muffin tin if you have it.

Preheat your oven to 200 C/390 F. Peel and core the apples, chop into small dice.
Put the flour, baking powder and 1 tsp cinnamon into a large bowl.
Mix together the sugar, honey, yoghurt, oil and eggs in a bowl or jug.
Chop the almonds roughly and mix with the 4 tbsp sugar and 1 tsp cinnamon, put aside.
Pour the wet ingredients into the dry and stir until everything is combined, but use a wooden spoon or so and not your electric whisk for this! It’s important to mix as little as possible to get light-as-a-feather muffins. Put the apples into the batter and stir to combine. 
Divide the batter between 12 muffin cases, and sprinkle the almond/sugar/cinnamon-mix on top before you pop them into the oven for about 20 minutes, until risen and golden.
Now you just need a quiet place to yourself, and a cup of tea.
Life can be quite wonderful.

2 Comments

  1. Anonymous

    150 (norsk) eller 250 (engelsk) gram mel?

  2. Oj takk for at du så dette! Har visst gått litt fort i svingene 😉 Det skal være 250 gram mel.

Write a comment

Your email address will not be published.