Kanelboller med Kardemomme(Cinnamon & Cardamom Buns)

(Scroll for English)

Kanelboller lages her i huset med jevne mellomrom, og nå var det på tide igjen. Fryseren begynner også å bli tom for turmat, og disse er perfekte som «bensin» – i hvertfall for mine unger. Men for all del – man trenger ikke gå på tur for å ha en unnskyldning for å dra frem en kanelsnurr eller to. En kopp med kaffe er unnskyldning nok (hvis du absolutt synes at du trenger en).
Det er også noe veldig skandinavisk over kanelboller, noe som gjør at de fungerer som «comfort food» for de fleste… Det er noe kjent og kjært midt i jungelen av eksotiske og nye retter og bakverk.
Disse er litt annerledes formet, jeg har prøvd å forklare framgangsmåten så godt det går, men om du foretrekker den vanlige sneglehus-formen så for all del!

I make cinnamon buns regularly, and now it was about time again. These are perfect to put in your snackpack when you’re out and about, or if you’re out hiking with the kids. They work brilliantly as «fuel» for my boys. But by all means – you don’t need to go hiking in the woods to have an excuse to get baking! A cup of coffee is excuse enough (if you absolutely need one).
There’s something so Scandinavian about cinnamon buns, and that makes them so comforting here in the north. They are something well known and familiar in this jungle of exotic and new foods.
These look a bit different than usual cinnamon buns, I have tried to explain, but if you prefer the regular snail shell-shaped type so feel free!

Kanelboller med kardemomme
2,5 dl melk, lunken
100 g sukker
1/2 pk fersk gjær (eller bruk tørrgjær om du må)
1 egg
125 g smør, mykt/romtemperert
2 ts malt kardemomme
ca 600-700 g hvetemel

«Fyll»:
2 ts malt kanel
50 g sukker
80 g smør. romtemperert
1 egg (til pensling)
perlesukker

Ha melk og sukker i en bolle og smuldre i gjæren. La dette stå i 10 minutter. Ha oppi egget, smør og kardemomme og rør godt. Ha i melet, litt etter litt, bland det inn til du etterhvert må bruke hendene. Da kan du ha det ut på kjøkkenbenken din og kna godt, minst 5 minutter. Ha deigen i bollen igjen, legg over et (rent!) kjøkkenhåndkle og la den stå til den blir dobbelt så stor, ca 1-2 timer.
Lag «fyllet» i mens; bland sammen de 3 ingrediensene (kanel, smør, sukker).
Ha deigen utover på kjøkkenbenken igjen og bank løs for å få ut luften. (Dette er den perfekte anledning til å få utløp for dagens frustrasjoner.) Deretter del den opp i 4 deler. Begynn med én del – ta fram kjevla og rull ut til et rektangel (ca 30×25 cm). Smør utover en fjerdedel av «fyllet», og rull sammen til en rullekake-lignende lengde. Sett den til side mens du gjør det samme med de andre tre deigklumpene.
Ha klar 2 stekebrett med bakepapir, og legg en lengde foran deig (haha!). Skjær et kutt på skrå, neste kutt på skrå den andre veien – du vil ende opp med biter i «V»-form hvor den smaleste delen er ca 2 cm og den brede ca 5 cm. Du vil ende opp med ca 30-35 boller. Sett dem på brettet med den brede delen ned og den smale opp, og trykk godt ned med et par fingre slik at «spiralen» med kanelfyll tyter litt ut på begge sidene. Pensle med egg og dryss litt perlesukker oppå.
La bollene stå på brettet i ca en halvtime til etterheving mens du setter ovnen på 180 grader.
Stek ca 20 minutter til de blir gyldne.
I mellomtiden kan du nyte at kjøkkenet blir fylt med en fantastisk duft! (Og vær forberedt – naboen kan godt finne på å banke på døra di…)

Cinnamon & Cardamom Buns
250 ml milk, tepid
100 grams caster sugar
25 grams fresh yeast
1 egg
125 grams butter, softened
2 tsp ground cardamom
600-700 grams plain flour

«Filling»:
2 tsp ground cinnamon
50 grams caster sugar
80 grams butter, softened
1 egg (for brushing)
crushed nib sugar

Put your milk and sugar in a bowl and crumble in the yeast. Add the egg, butter and cardamom and mix well. Add the flour little by little until you need to get your hands stuck in there. Turn the dough out on your work surface and knead well, at least 5 minutes. Put the dough back into the bowl and cover with a clean kitchen towel.
Leave to rest for about 1-2 hours, or until doubled in size. Meanwhile, make the «filling» by mixing together the three ingredients (sugar, cinnamon and butter).
Place the dough on your work surface again, and knock it down thoroughly. (The perfect opportunity to get rid of the day’s stresses.) Then divide the dough into 4 equal (more or less) parts. Take out your rolling pin and roll out to a rectangle (about 30×25 cm), spread out a quarter of your cinnamon filling and roll up as you would a swiss roll cake.. Do the same with the remaining three pieces of dough.
Prepare two baking trays lined with baking paper. Place one of the rolls in front of you, and cut on the diagonal. Then cut on the diagonal the other way, so that you’ll end up with a «V»-shaped piece, where the point of the «V» is about 2 cm and the base about 5 cm. Continue this way with the remaining three «logs». You should end up with about 30-35 buns.
Put them on your tray with the fat side down and the pointy side upwards, then press down firmly in the middle with two fingers – you’ll see the cinnamon filling ooze out on the sides. Brush the buns with the egg and sprinkle some crushed nib sugar on top.
Leave to rest for about half an hour, and preheat your oven to 180 degrees C.
Bake for about 20 minutes, or until golden.
In the meantime – enjoy the fantastic smells that fill your kitchen! (and don’t be surprised of your neighbour comes knocking on your door.)

1 kommentar

  1. Anonymous

    Heia, Maria!

    Gratulerer. For en fantastisk velskrevet og inspirerende blogg dette er. Jeg vil jammen forsøke noen av oppskriftene dine! Gleder meg til du legger ut videoer fra kakebakingen også:-)

    Kristin

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *