Sprøstekt Laks med Bacon og Ertepuré (Crispy Salmon with Bacon and Pea Puré)

(Scroll for English)

Dette er en av mine “stand-by” hverdagsmiddager; som oftest har jeg det jeg trenger i fryseren og i kjøleskapet, og det blir bare to kasseroller/stekepanner å vaske opp etterpå… (Her i Casa Maria er alt over 2 stk så godt som uaktuelt for en hverdagsmiddag.)
Laksen får en supersprø og smakfull stekeskorpe, og kombinasjonen med salt bacon og en søtlig fløyelsmyk ertepuré er fabelaktig.

This is one of my stand-by everyday dinners; usually I have everything I need in the freezer and fridge, and there will ony be two pans to clean afterwards… (In Casa Maria all dishes ending up with more than two pans for washing up are more or less excluded as a weekday option.)
The salmon is super crunchy on the outside, and the combination with the salty bacon and the velvety pea purée (with a hint of sweetness) is fabulous.


Du trenger:
(til 2 pers)
2 biter laksefilet, ca 125 g hver
100g bacon i skiver
250g frosne grønne erter
1-2 ss rømme eller crème fraîche
salt og pepper
litt hakket bladpersille hvis du har
sitronsaft

Kok opp en kjele med vann, og sleng i ertene. La koke ca 2-3 minutter og hell av vannet. Ha oppi rømme/crème fraîche, salt og pepper, persille og en skvett sitronsaft (smak til). Bruk en stavmixer og kjør på til du får en fin og myk konsistens. (Har du ikke stavmixer så ha alt oppi en food processor eller blender, men da får du mer å vaske opp…)

Skjær baconet i små biter og stek på nokså høy varme, helt til det blir sprøtt. Ha de stekte baconbitene på et stykke kjøkkenpapir, men ikke finn på å ta baconfettet bort fra pannen – det er dette som gir laksen så god smak og sprø stekeskorpe! Stek deretter laksen, også den på ganske høy varme, ca 3 min på hver side (avhenger av tykkelse, og hvordan du liker den. Selv liker jeg at den er litt mørkere rosa i midten.)

Dandér ertepuré og laks, og dryss over bacon. Hverdagsmiddag på 15 minutter!

You’ll need:
(for 2 people)
2 pieces of salmon fillet, approx. 125 grams each
100 grams streaky bacon
250 grams frozen green peas
1-2 tbsp sour cream or créme fraîche
salt and pepper
some chopped parsley
lemon juice (to taste)


Bring a pan of water to the boil, throw in the frozen peas and boil for 2-3 minutes. Drain. Add the sour cream/crème fraîche, salt and pepper, parsley and lemon juice, then use a hand held blender/food processor to mash it all into a lovely, green purée. (If you don’t have a hand held blender, use a reguar food processor or blender, but then you’ll have one more thing to clean…)

Cut the bacon into small pieces and fry in a hot pan until crispy. Transfer to some kitchen paper, but don’t even think about pouring out the bacon fats from the pan! This is what makes the salmon so incredibly tasty and crispy. Then put the salmon in, still on quite high heat, approx. 3 minutes on each side (according to thickness, or to taste. Personally I like it when it has a darker pink in the middle.)

Arrange the pea puré and salmon on your plates, and sprinkle over the cripsy bits of bacon. Fabulous weekday dinner on the table in 15 minutes!

2 Comments

  1. Hei Maria:-)
    Så morro at du har blogg… Det visste jeg ikke. Hvordan står det til med deg??
    Her skal jeg jammmen meg bli fast leser,for jeg trenger virkelig å fornye meg på kjøkkenet;)
    Klem, Gro Anita

  2. Takk Gro Anita – håper du kan finne inspirasjon her 🙂 Alt er vel her i heimen, gleder meg til å se deg igjen til uka :-*

Write a comment

Your email address will not be published.