Fotballbanekake og Lynet McQueen-kake

Så var den førstefødte blitt 5 år – og selvsagt hadde poden bestilt fotballbanekake til den store dagen. Jeg var noe forunderet over valget, siden han (foreløpig) ikke har vist de helt store interessen for fotball, men «a mom’s gotta do what a mom’s gotta do».

Det var jo enkelt nok; en langpanne-sjokoladekake og grønn kjevle-bar fondant. Fotballspillere får man kjøpt i kjøkkenutstyrsforretninger. Seigmennene skulle «stå der og heia», sa poden. Vel, mor syntes det var enklere om de kunne være en litt mer laidback supportergruppe…

Men så skulle jeg også stå for noe å ha med i barnehagen… Guttene mine går i en liten barnehage, bare 11 barn fra 1-5 år, så dermed er det «lovlig» å ha med kake. I vårt sukkerfiendtlige foreldrekultur så er det visst slik at kake er fy-fy i mange barnehager, selv på bursdager. Men samtidig så kan jeg skjønne at det kan bli for mye av det gode i større grupper, når noen har bursdag støtt og man ender opp med kake til barna hver uke…
Uansett, gutten har lagt sin elsk på Disneys figur Lynet McQueen; racerbilen fra filmen «Cars». Etter litt googling og kikking hist og pist så fant jeg ut at det skulle være mulig å konstruere en slik kake uten å være konditor, og uten å måtte gå til innkjøp av dyre kakeformer som kanskje kun blir brukt én gang.
Slik gikk jeg fram:
En helt vanlig sjokoladekakebunn, her 26 cm i diameter. Jeg kuttet av sidene som vist.
Deretter brukte jeg avskjæret til å lage tak og spoiler, og skar ut et sånt «søkk» i panseret som Lynet har.

Etter å ha skåret ut «innhulinger» til hjulene, så var det bare å kjøre på med glasur. Jeg brukte også glasur som «lim» til taket og spoileren.
Kjevlet ut rød fonfant. Fondant er omtrent som fin marsipan i konsistensen, men den består for det meste bare av melis.. (Veldig greit å unngå nøtter når man ikke kjenner barna som skal spise den, allergier, osv., og dessuten virker det som få barn som liker marsipan.) Jeg kjevlet ut en ganske stor kladd, da unngår man så mange rynker nederst på bilen.

Hvit, gul, svart og blå fondant ble til vinduer, øyne, munn, lykter og det obligatoriske lynet på sidene. Oreo cookies gjorde seg som hjul.Litt tid tok det jo, men vanskelig var det ikke. «Tidkrevende» og «vanskelig» er to helt forskjellige ting. Dessuten tror jeg at hvis man har laget denne én gang, så går det mye raskere neste gang.. Practice makes perfect!
I dag er det to dager siden selve dagen, Lynet McQueen er forlengst fortært. Men restene etter fotballbanen ser faktisk nesten ut som da den var nylaget – greit å vite til neste gang at de kan lages litt i forkant 🙂

17 kommentarer

 1. Ann Magritt

  One Word: Perfect!

  I think Henrik would have looooooved this cake. Where do you gain the energy?

 2. I love it Maria, fondant is tricky looks like you have it down with the looks of this cake. Thanks for leaving such nice compliments on my blog.

 3. Anonymous

  Its absolutely brilliant Maria, well done you clever thing xxx

  I havent got a clue what I am doing when trying to leave a comment, I press everything and hope for the best!!
  Jan x

 4. Thank you all for your kind comments!!

  Janet – whatever you did it seems like it’s working 😉

  Maria xx

 5. Anonymous

  Hei:-))

  Så mye gode kaker og mat du lager,blir helt imponert. Jeg har et lite spørsmål hvor får jeg kjøpt rosa marshmallow??????? Håper på et svar:-))

  Nina:-))

 6. Hei Nina! Jeg kjøpte rosa marshmallows på Meny-butikken hvor jeg bor. Det var en pose med rosa, grønne og gule, så det var bare å plukke ut de rosa. Håper du finner dem 🙂

  Maria

 7. Denne må jeg lage til guten sin 3-årsdag. Men hvordan lager jeg en god Fondant ?

 8. Hei, jeg valgte lettvindt-løsning her og kjøpte ferdig fondant.. De har det på kakeboksen.no, og har også sett at de har begynt å ha det på kjøkkenutstyrsbutikker også (Traktøren, Rafens).
  Lykke til! 🙂

 9. Anonymous

  hei
  jeg vil gjerne ha oppskriften til bilen. hvordan laget du sjokoladebunnen og glasuren?
  tusen takk på forhånd.

 10. Hei! Du kan f.eks bruke oppskriften til bunnen på Devil’s Food Cake, som er her:

  http://marias-saltogsott.blogspot.com/2010/11/devils-food-cake.html

  Også foreslår jeg denne glasuren:
  100 g smør, mykt/romtemperert
  300 g melis
  50 g kakaopulver
  3 ss helmelk
  (Begynn med å røre smøret veldig mykt, deretter ha i resten av ingrediensene og mix igjen til alt er blandet og «fluffy».)

  Lykke til med bilen!
  Hilsen Maria

 11. Anonymous

  tusen takk:-) jeg digger bare bloggen din.

 12. Takk selv 😀 Håper det går bra!

 13. Anonymous

  Hei, jeg vil også prøve meg på Lynet McQueen kaken, og lurte på hvor mange pakker fondant kjøpte du til kaken? en av hver?

 14. Hei! Jeg tror jeg brukte to av den røde fargen, og en hvit og en gul. Det svarte og blå til øynene laget jeg med rester av den hvite som jeg hadde brukt litt konditorfarge i. Syntes det var unødvendig å kjøpe en hel pakke av fargene jeg bare trengte en liten bit til 🙂
  Lykke til!
  Maria

  1. Anonymous

   Tusen takk for hjelpen, og for kjempe kjapt svar 🙂

 15. Laget Lynet McQueen til min 4-åring. Det var kjempesuksess!:-) Satt en viss standard på bursdagskaker nå med denne 🙂 og brukte oppskriften til vanlig sjokoladekake, den var kjempegod! takk for deling!

 16. Hei Anya – det var kjempehyggelig å høre! Jeg blir alltid glad for slike meldinger 😀
  Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *