Enkel havremüsli med dadler og bær

(Scroll for English.)

Denne frokostblandingen har null tilsatt sukker, og gir deg en god og fiberrik start på dagen. Sødmen kommer fra tørkede dadler og bær, og eventuelt yoghurt om du bruker et søtet variant. Når det er sagt, så smaker müslien nydelig som den er, med bare litt kald melk på.

Heldigvis lager du den på 10 minutter, og da har du frokost noen dager framover! :)

Continue reading “Enkel havremüsli med dadler og bær”

 

Nydelige (og litt sunnere) sjokoladebarer

(Scroll for English)

Disse nydelige sjokoladebarene har quinoa som hovedingrediens, og blir derfor sunnere og mer proteinrike enn gjennomsnittet. Puffet quinoa kan minne om puffet ris i konsistens, så om du liker de klassiske sjokoladebollene med puffet ris kommer du til å elske disse! Bruk nøtter og tørket frukt du liker best; pistasjenøtter gir for eksempel fin farge i tillegg til å smake godt, og bruk gjerne rosiner, tørkede aprikoser i biter eller lignende istedenfor tranebær.

Continue reading “Nydelige (og litt sunnere) sjokoladebarer”

 

Proteinrik sjokoladedessert

(Scroll for English)

Søtsuget innhenter meg regelmessig, uansett årstid eller temperatur. Hadde jeg vært immun mot kalorier og sukker, hadde jeg definitivt hatt dessert etter hvert eneste måltid… Men inntil det skjer, kan det være kjekt å ha noen alternativer på lur. Denne sjokoladekremen er laget med cottage cheese og kakaopulver som base, så er det bare å smake seg fram til en sjokoladekrem du liker. Jeg synes det er godt med en skje peanøttsmør i, og som søtning bruker jeg som regel fibersirup eller agave. Når det er sagt, så kan man selvsagt bruke sukrin, lønnesirup, honning, melis, vanlig sukker eller det du måtte foretrekke.

Continue reading “Proteinrik sjokoladedessert”

 

Gulrotsuppe med kokos og bacon

(Scroll for English)

Sommeren har ikke akkurat festet grepet enda, det er bare å smøre seg med tålmodighet ser det ut til. Og her jeg sitter, med regndråper på vindusruta foran meg, har jeg mer lyst på supper og gryter enn sommersalater…

Denne gulrotsuppa har en mild, eksotisk smak fra kokos og koriander, og en fløyelsmyk konsistens. Kombinasjonen av smaker, konsistens og sprøstekte baconbiter på toppen, gjør suppa perfekt på dager som denne. :)

Continue reading “Gulrotsuppe med kokos og bacon”

 

Kokoslapper med frukt og bær

(Scroll for English)

Nok en langhelg står for døren, og mange har litt bedre tid til frokosten. Disse kokoslappene gir en perfekt start på dagen, og er rørt sammen på noen få minutter.

De dufter mildt av kokos, er lette og luftige, og smaker herlig både som de er eller toppet med frukt og bær.  Bestem selv om du ønsker å bruke søtning i røren eller ikke.

Oppskriften på en deilig helgemorgen kommer her:

Continue reading “Kokoslapper med frukt og bær”

 

Bruschetta med squash, appelsin og mozzarella

(Scroll for English.)

Bruschetta kan være så mangt, og trenger ikke å handle om tomater og basilikum… Denne herligheten består av hvitløksduftende surdeigbrød toppet med fersk mozzarella, appelsin og tynne strimler squash og fennikel. Sleng på aromatiske mynteblader og god olivenolje, så er vi der! Perfekt som en liten lunsj eller kveldsrett, men når det er sagt så passer den “anytime”.

Continue reading “Bruschetta med squash, appelsin og mozzarella”

 

Hjemmelaget jordbærsirup

11_Jordbærsirup på pannekaker_1

Ikke lenge igjen nå til de norske jordbærene blir tilgjengelige! Sesongen for verdens beste jordbær er kort, så det er ikke rart at vi tyr til importerte varianter når ventetiden virker lang. Dersom man gir de litt mindre smakfulle bærene litt hjelp ved å marinere dem i litt sitronsaft eller balsamico, får de en smaksboost, akkurat som om de “vekkes til liv”!

Uansett, denne jordbærsirupen lager du kjapt og enkelt uansett årstid, og den smakert helt herlig til iskrem, desserter, pannekaker, eller som topping på havregrøt og müsli/granola. Den er også helt a-m-a-z-i-n-g i drinker, og hvis du vil servere en helt ubeskrivelig god sommerdrink eller apértif: ha en spiseskje i bunnen av sjampagneglasset før du heller på sprudlevannet… Oh. My. God. Eller lag barnas “sjampagne” til noe ekstra ved å blande denne med sitronbrus eller limonade.. mmmmm!

Uansett bruk, finn fram:

Continue reading “Hjemmelaget jordbærsirup”

 

Litt sunnere fudge brownies…

(Scroll for English.)

Her kommer oppskriften på en brownie som kan spises med (nokså) god samvittighet! Den inneholder verken hvitt sukker eller hvetemel, men derimot havre og avokado… Hvis du er skeptisk, synes jeg du definitivt skal prøve – du kommer til å bli overrasket over hvor gode de er…

Continue reading “Litt sunnere fudge brownies…”

 

Fiberrundstykker med bygg

(Scroll for English.)

Jeg elsker kornsorten bygg og bruker den så ofte jeg kan. Hele byggkorn bruker jeg i salater, som grøt, eller helt enkelt istedenfor ris/pasta, byggflak/byggryn spiser vi med melk til frokost, i frokostblandinger, som grøt eller i brøddeigen, og finmalt byggmel kan brukes til så godt som alt annet du bruker mel til.

Sist handletur oppdaget jeg også byggfiber; høykonsentrert fiber av bygg som kan tilsettes i smoothies, brøddeig, paideig, vaffel- eller pannekakerøre, osv.

I følge Opplysningskontoret for brød og korn er bygg proppfullt av helseelementer; det inneholder bl.a. viktige fiberstoffer og er den meltypen som er rikest på antioksidanter. Heldigvis har vi god tilgang på bygg her til lands, og jeg synes variantene fra Duga* er av ypperlig kvalitet. Byggproduktene deres finnes i de fleste butikker i Coop-kjeden; jeg kjøper dem i min lokale Extra-butikk.

Continue reading “Fiberrundstykker med bygg”

 

Cookies med marshmallows og sjokoladeegg

(Scroll for English)

Med skolebarn i hus blir påsken lang… De har jo allerede hatt fri i flere dager før helligdagene starter, så da er det greit å finne på noe når man har anledning. I går klarte jeg å miste en av bakgrunnsplatene mine (de jeg bruker som bakgrunner og underlag ved fotoshoots) på foten, og etter en natt med smerter tenker jeg det er best å holde seg i ro. :-( Matfotografering er visst risikosport – tror jeg får gå til innkjøp av vernesko.

Anyway, guttene ville lage cookies, og det hørtes i grunn ganske godt ut, så med veiledning fra mor ble det cookies med marshmallows og sjokoladeegg. De ble kjempegode, og anbefales på det varmeste!

Oppskriften kommer her:

Continue reading “Cookies med marshmallows og sjokoladeegg”

 

Forfriskende appelsinsorbet

Påsken lurer rundt hjørnet, og snart begynner mange å planlegge familiesammenkomster og herlige lammemiddager. Kvikk Lunsj og appelsiner skal hamstres inn, og for mange er jo Påske ensbetydende med sjokolade…

Hvis du vil lage en litt lettere dessert, kan jeg virkelig anbefale denne enkle og friske appelsinsorbeten. Den smaker bare helt ubeskrivelig godt, og den er helt PERFEKT etter en kraftig påskelammemiddag! Bonusen er at du kan lage den på forhånd, allerede i dag, faktisk, og ha den klar i fryseren. Appelsiner og sukker er alt du trenger!

Continue reading “Forfriskende appelsinsorbet”

 

Frokostgrøt med frø og bær (glutenfri)

Havregrøt er i vinden for tida, og det lages til og med egne kokebøker med bare grøt… Jeg er ikke den kokte havregrøtens største fan, men kjøleskapsgrøt synes jeg kan være skikkelig godt. Denne varianten er laget med kun en liten andel havre, mens hovedingrediensen er quinoa (puffet og som flak). Dersom du ønsker å spise glutenfritt, kan du trygt lage denne herlige frokosten, og den holder deg mett helt til lunsj.

Continue reading “Frokostgrøt med frø og bær (glutenfri)”

 

Saftig sjokoladeformkake

1

Noen ganger er det bare sjokolade som står i hodet på en, og enkelte av de gangene må man bare gi etter… Sjokoladeformkake er enkelt og nokså kjapt å lage, spesielt hvis man lager flere små istedet for én stor – da kortes steketiden betydelig ned. Denne formkaken er god som den er, og tilfredsstiller akutt sjokoladenød, men pimp den gjerne opp ved å toppe en skive eller to med pisket krem (eller crème fraîche) og ferske bær eller litt syltetøy… mmmmm!

Continue reading “Saftig sjokoladeformkake”

 

Havrekjeks med 3 ingredienser

15_Havrekjeks

“Mange i klassen får kjeks og sånt i matboksen, det er urettferdig!”, utbrøt minstemann for en tid tilbake. “Mange” kan ha vært hans egen gradering av sannheten, men jeg har skjønt at enkelte har Oreos og tilsvarende sammen med brødskivene. Det får bli opp til hver enkelt å bestemme hva poden skal ha til lunsj, men for min egen del vet jeg at hadde så vært tilfelle her, hadde kjeksene blitt spist, mens brødskivene hadde blitt liggende igjen.

Disse havrekjeksene ble en god mellomløsning – guttungen synes at de er kule og at de smaker godt, og i tillegg gir de god og mer langvarig energi enn kjeks som i hovedsak er basert på fett og sukker. En vinn-vinn-situasjon, rett og slett!

Continue reading “Havrekjeks med 3 ingredienser”

 

Energibarer med frø og nøtter

10

Disse energibarene er kjappe å røre sammen og supre å ha liggende til matbokser og turer. De smaker også kjempegodt sammen med en kopp kaffe eller te om du trenger en liten “pick-me-up” i løpet av dagen. Ungene mine elsker dem, så de blir definitivt med i sekken når vi etter hvert kommer oss ut en tur på ski. :)

Pakk gjerne hver enkelt bar inn i et stykke matpapir – da kan du fylle opp en plastpose eller boks og alltid ha litt energipåfyll for hånden. Oppbevares gjerne i fryseren; de tiner på noen få minutter!

Continue reading “Energibarer med frø og nøtter”

 

Sunnere sjokolademuffins

6_sjokolademuffins med avokado

Alle elsker en god sjokolademuffin, og de fleste av oss hadde nok spist ganske mange flere dersom de var sunne. Enig?

Her kommer oppskriften på sjokolademuffins du kan spise med mye bedre samvittighet – istedet for smør og olje brukes eplemos og avokado, og i tillegg brukes sammalt mel for å tilføye litt mer fiber.

Hvis du tror at barna kommer til å «avsløre» avokadoen – vent med å servere muffinsene til de er kalde, da skal det nemlig godt gjøres å lukte eller smake at muffinsene er «sunne». Du kan også vurdere å tilsette litt vaniljepulver, -frø eller –ekstrakt for å gjøre smaken enda mer lik klassiske sjokolademuffins.

Continue reading “Sunnere sjokolademuffins”

 

Hjemmelaget peanøttsmør

8_ferdig peanøttsmør_3

Peanøttsmør har aldri vært langt oppe på lista over mine “guilty pleasures”, men etter å ha laget det selv fikk jeg en helt annen oppfatning… På en skive ristet brød, toppet med banan og ferske jordbær… My, oh my… Du burde absolutt prøve det. Også er det den perfekte snack – eplebiter med peanøttsmør… utrolig at ingen har fortalt meg før hvor godt det er!

Det eneste du trenger er peanøtter og en kjøkkenmaskin, så det er bare å sette i gang.

Continue reading “Hjemmelaget peanøttsmør”

 

Thai-salat med grapefrukt, reker og peanøtter

3

Brødskivematpakka må nok vike når jeg har mulighet til å spise noe annet til lunsj. Denne herlige salaten er full av gode smaker, og i tillegg er den næringsrik og stappet med sårt etterlengtede C-vitaminer. (Når 75% av familien er forkjøla, er det best å fylle opp lagrene…) Etter min mening er dette kroneksemplet på hvordan en salat skal være: masse smak, en god miks av søtt og salt, og minst én komponent som gir “crunch”.

Ideen til kombinasjonene her fikk jeg i det siste Jamie Magazine, og hvis du også vil lage den trenger du ca. 10-15 minutter og følgende ingredienser:

Continue reading “Thai-salat med grapefrukt, reker og peanøtter”

 

Aubergin-sandwich med hjemmelaget “majones”

11

Man trenger ikke å være glutenallergiker for å se etter nye måter å lage en sandwich eller en matpakke på, det kan jeg bekrefte! Jeg tåler både hvetemel og andre glutenholdige matvarer, men jeg prøver også å få i meg de berømte “5-om-dagen”…

Ideen til denne himmelske sandwichen fikk jeg fra en av Anette Harbech Olesens bøker, du finner den her. (Nettsiden hennes er også spekket med herlige, sunne oppskrifter – du finner den her.) Det er Anettes bøker jeg alltid går tilbake til når jeg vil spise mer grønnsaker, men likevel vil spise godt. :-) Sandwichen er nemlig satt sammen av aubergineskiver, som blir møre og smakfulle etter litt varmebehandling. Aubergine har lavt kaloriinnhold, og inneholder masse fiber som gjør magen godt.

Continue reading “Aubergin-sandwich med hjemmelaget “majones””