Raske safransnurrer

(Scroll for English)

Rakk du ikke å lage lussekatter til 13. desember i år? Ikke fortvil, her kommer “jukse-safransbolleoppskriften” som kutter et par svinger, men som likevel gir luftige og saftige boller. Hvis du vil lage tradisjonelle lussekatter av deigen, så gjør selvsagt det, det var bare jeg som fikk lyst til å lage snurrer denne gangen…
Continue reading “Raske safransnurrer”

 

Kyllingform med tomat og tortillachips

Ganske mange hverdagsmiddager skal fortsatt lages før julehøytiden setter inn for fullt. Denne kyllingformen er perfekt når du løper fra den ene skoleavslutningen til den andre, og når deadlines skal nås før helligdagene. I tillegg kan du bruke opp det du har av restekjøtt her; det er bare tilfeldig at det var kylling jeg hadde i kjøleskapet fra dagen før. En rett som er både tids- og pengesnål, med andre ord.

Continue reading “Kyllingform med tomat og tortillachips”

 

Pepperkake-kjeks med sjokoladebiter

(Scroll for English.)

Sjokoladekjeks eller pepperkaker? Ja takk, begge deler! Disse kjeksene har konsistens og utseende som en amerikansk chocolate chip cookie, men smaker som en pepperkake. Jeg ruller dem også i sukker før steking, noe som gir hver kjeks en fin “glins” og ekstra sprø utside.

Peppekake-kjeksene passer fint å gi bort i gave; de holder seg fint i minst en uke, men de kan også fryses om det passer bedre.

Continue reading “Pepperkake-kjeks med sjokoladebiter”

 

Peppermyntekonfekt med mørk sjokolade

(Scroll for English.)

Julen blir ofte fylt med tunge middager, og selv jeg kan slite med dessert etter de klassiske julemåltidene. Likevel har jeg lyst på noe søtt… Og det er her disse peppermyntegodisene kommer inn. De smaker nydelig med en kopp kaffe etter middagen, og etterlater en frisk følelse i munnen. Liker du After Eight, kommer du til å elske disse.

Oppskriften ble prøvd første gang sist fredag da jeg hadde julebakst-workshop med dyktige Ina fra bloggen Mat på Bordet. Vi bakte og smakte (og skravlet) oss gjennom flere typer julebakst, og dere finner de beste på bloggene våre den neste tiden. Finnes det noe hyggeligere enn å bake sammen med andre “likesinnede” en adventsdag? Det tror jeg nesten ikke – så jeg anbefaler å invitere noen hjem til julebakstverksted, så kan dere fylle opp kjøl og frys og samtidig kose dere og gjøre unna flotte spiselige gaver til venner og kjente!

Continue reading “Peppermyntekonfekt med mørk sjokolade”

 

Mulled wine brownies

(Scroll for English.)

Lurer du på hva du skal servere til dessert i adventstiden? Nå er det ikke noe mer å lure på.

Jepp, her er den ultimate adventsbrownien med “mulled wine”, eller gløgg om du vil. Det høres kanskje ikke ut som en vinner, men disse er virkelig helt himmelske servert lunkne med en kule vaniljeis og litt rosiner og hakkede mandler. NAM!

Continue reading “Mulled wine brownies”

 
 

Fransk løksuppe

(Scroll for English.)

Klassisk fransk løksuppe er perfekt høstmat, og når den lages skikkelig er det nesten ingenting som er bedre. Løken må stekes leeenge og vel, og kraften du bruker bør være av topp kvalitet. Bruk for all del buljongterning hvis du må, men til denne oppskriften kan du unne deg ekte saker. Jo bedre kraft, jo bedre suppe.

Continue reading “Fransk løksuppe”

 

Pasta med blåskjell, hvitløk og chili

(Scroll for English.)

Mange jeg snakker med, tror at jeg elsker matlaging i alle former, hverdagsmiddagen inkludert. Det er nok ikke alltid tilfelle… Javisst elsker jeg kokkelering, helst en lørdag, med gode, ferske råvarer, og med en glass vin ved siden av komfyren i ren Keith Floyd-stil. Ukedagene fortoner seg litt annerledes; mat skal kjapt på bordet fordi den ene poden skal på fotballtrening og den andre skal på korpsøvelse, og innimellom der skal også leksene gjøres og følges opp, i tillegg til større eller mindre søskendisputter som noen ganger kan dra ut i tid. La meg si det sånn: Det er en grunn til at jeg aldri kunne ha vært med på Hele Norge Baker, Kakekrigen, Masterchef, osv. Matlaging og stress er dessverre en dårlig kombo for meg.

Men uansett – i dag er det fredag, og det betyr at det kan komme muligheter for litt mer avslappet tid på kjøkkenet. Nå tror du kanskje at denne oppskriften krever mye tid, men dette er faktisk fastfood på sitt beste. Blåskjell er kanskje ikke det man spiser oftest på en tirsdag, men i helgen er denne perfekt sammen med et glass med noe godt. :)

Continue reading “Pasta med blåskjell, hvitløk og chili”

 

Sjokolademokkaruter med vanilje og kokos

(Scroll for English)

Sjokolade, kaffe, vanilje, kokos… what’s not to love? Disse små munnfullene smaker nydelig som dessert sammen med en kopp skikkelig god (og sterk) kaffe. Noe å prøve til helgen, kanskje?

Hvis du ikke er så glad i kokos, kan du erstatte den med samme mengde havregryn.

Continue reading “Sjokolademokkaruter med vanilje og kokos”

 

Kardemommeknuter

(Scroll for English.)

De fleste av oss kjenner en person vi ser opp til, en person vi streber etter å kunne måle oss med. Jeg mener ikke bare på et faglig eller karrieremessig nivå, men også når det gjelder personlighet, og måten han eller hun fører livet på. Og kanskje spesielt energien, godheten og generøsiteten som denne personen utstråler. En som faller innenfor denne kategorien for meg, og som jeg samtidig er så heldig at jeg kan kalle min venn, er forfatter, stylist og fotograf Marie Marie Forsberg.

Tirsdag denne uken kom Marte Marie ut med sin første kokebok; The Cottage Kitchen – Cozy cooking in the English countryside. Den er så vakker at hårene reiser seg på armene når jeg blar og leser i den. I fjor sommer og høst, da arbeidet med oppskriftsutviklingen sto på for fullt, fikk jeg teste mange av oppskriftene, og ingen av dem skuffet.  Nå er altså boken her, og jeg kjenner meg så stolt og ydmyk over å kjenne dette fantastiske mennesket.

Continue reading “Kardemommeknuter”

 

Lettvinte sjokoladekjeks som smelter i munnen

(Scroll for English.)

Disse små sjokoladekjeksene smelter virkelig i munnen. De er faktisk så gode, og så enkle. at jeg har bakt dem flere ganger enn jeg kan huske. Oppskriften kommer fra min største inspirasjonskilde gjennom de siste 20 årene, nemlig Nigella Lawson. Boken How to be a Domestic Goddess er et “must-have” for alle som liker å bake og pusle på kjøkkenet, og jeg tør nesten påstå at jeg har prøvd bortimot halvparten av oppskriftene i denne boka. Nå har Nigella akkurat gitt ut ny bok, og for meg som har – og bruker – alle hennes 10 første bøker, så er det som julaften og bursdagen min satt sammen mellom to permer.

Anyway – over til oppskriften! Du trenger hele fire ingredienser… ;-)

Continue reading “Lettvinte sjokoladekjeks som smelter i munnen”

 

Bananbrød med eple og chia

Det florerer av oppskrifter på bananbrød, både i kokebøker og på nett, men dette bananbrødet er litt annerledes: det inneholder verken gluten eller melkeprodukter. I tillegg kan den nytes både som en kake, eller som et brød som ristes og smøres med noe godt. Nøttesmør er helt nydelig på, for ikke å glemme sjokoladepålegg… nomnom.

Continue reading “Bananbrød med eple og chia”

 

Gulrotsuppe med røde linser, ingefær og kokos

(Scroll for English.)

En av høstens store gleder (for meg) er å lage deilige, varmende supper og gryter. Frisk og lett sommermat er selvsagt godt, men det er noe med det å sette tenna i en langtidskokt kjøttgryte, med kjøttbiter så møre at de kan skjæres med en skje, eller en suppe satt sammen av høstens robuste grønnsaker.

Denne gulrotsuppen får et kick fra ingefær, “varm” smak fra gurkemeie, og ekstra fylde (og proteiner) fra røde linser. Den sprø toppingen setter prikken over i-en. :)

Continue reading “Gulrotsuppe med røde linser, ingefær og kokos”

 

5-om-dagen kjøleskapsgrøt

(Scroll for English.)

Kjøleskapsgrøt, eller Bircher Müsli, er ikke noe nytt, men denne rosa herligheten er ny, i allefall for meg. Ideen så jeg i boka til Ella Woodward, også kjent som Deliciously Ella. Hun har blitt et fenomen i England med sin blogg, sine bestselgende bøker, og nylig også med poplære produkter i sunn-mat-sjangeren.

Jeg er ikke den kokte havregrøtens største fan, men den kalde varianten, derimot, liker jeg kjempegodt. Denne blir nok en ny favoritt her i heimen; til og med yngstemann (9 år) mer eller mindre slukte sin porsjon. Siden grøten lages dagen før, er jo frokosten serveringsklar når man står opp. Faktisk kan man putte hele glasset (med lokket godt skrudd på!) i veska, så er man aldri langt unna en sunn lunsj eller ev. mellommåltid på jobb eller skole. :-) Her kommer oppskriften:

Continue reading “5-om-dagen kjøleskapsgrøt”

 

Raske skoleboller

Med “raske” skoleboller mener jeg at ved valg av ingredienser  og framgangsmåte holder det med en halvtimes forheving og 20 minutters etterheving. I tillegg bruker jeg ferdigkjøpt vaniljekrem, men hvis du har god tid – lag gjerne vaniljekrem fra bunnen av, og forhev deigen 1-2 timer. Alle andre kan følge oppskriften under. :) – Og jada, jeg vet at gjærdeig må heve lenge for å utvikle smak og tekstur, og jeg vet an mange synes ferdigkjøpt vaniljekrem er fy-fy, men noen ganger må man bare ha skoleboller, og det litt kvikt.

Continue reading “Raske skoleboller”

 

Potetlapper med grønnkål

(Scroll for English)

Da jeg vokste opp var det å “sette over potetene” et innarbeidet uttrykk rundt middagstider. Middag uten kokte poteter var liksom ikke helt middag. Nå har lavkarbo-bølgen skylt over det ganske land, og mange har droppet poteten helt, eller – man har gått over til å bruke mer pasta og ris istedet. Det man glemmer, er at poteten inneholder flere viktige næringsstoffer, fiber, kalium og C-vitamin. Poteten er faktisk en så viktig rotknoll at befolkningen i Irland ble redusert med 25% da grønnsaken på midten av 1800-tallet fikk en sykdom som gjorde den uspiselig. Nå var riktignok mange avhengig av poteten fordi den var så billig og holdbar, men likevel gir det et bilde av hva slags fabelaktig rotknoll dette er.

Ok, nok historie. Nå: Lag disse potetlappene (eller potetkakene) med grønnkål, og server med litt skinke og et stekt egg, og du får følelsen av å spise et skikkelig kosematmåltid. Tenk at noe så billig og enkelt som poteter og grønnkål kan være så proppfullt av næringsstoffer, og samtidig smake så godt!

Continue reading “Potetlapper med grønnkål”

 

Kjøttboller i tomatsaus med couscous, spinat og urter

(Scroll for English)

Her er oppskriften på en skikkelig go’-middag; en herlig rett som smaker som kosemat, men som er både næringsrik og temmelig mager. Jeg synes også at den er rask og enkel nok til å gå under betegnelsen “hverdagsmat”.

Couscous er perfekt til mat med saus, den liksom suger til seg smak samtidig som den passer til “alt”.

Continue reading “Kjøttboller i tomatsaus med couscous, spinat og urter”

 

Grove matmuffins med ost og skinke

(Scroll for English.)

Matpakkeballetten er i gang igjen her i huset, og det gjelder visst mange av oss. Jeg er ikke av dem som lager små kunstverk i barnas matbokser, det viktigste er at de får noe de liker, og som de rekker å spise opp i den korte matpausen sin. Disse muffinsene inneholder mer fiber enn et halvgrovt brød, faktisk er de i følge brødskala-kalkulatoren 3/4 grove, så du kan trygt sende dem med barna i matboksen eller ta dem med på jobben.

Tips: pakk inn stykkvis i plastfolie og frys ned. Legg en muffin direkte i matboksen fra fryseren om morgenen, og du har en “fersk” og nytint godbit klar når behovet melder seg.

Continue reading “Grove matmuffins med ost og skinke”

 
 

Enkel havremüsli med dadler og bær

(Scroll for English.)

Denne frokostblandingen har null tilsatt sukker, og gir deg en god og fiberrik start på dagen. Sødmen kommer fra tørkede dadler og bær, og eventuelt yoghurt om du bruker et søtet variant. Når det er sagt, så smaker müslien nydelig som den er, med bare litt kald melk på.

Heldigvis lager du den på 10 minutter, og da har du frokost noen dager framover! :)

Continue reading “Enkel havremüsli med dadler og bær”