Lynrask makrellpaté

(Scroll for English)

Makrell i tomat finnes i mange norske kjøleskap, og selv om jeg er nærmest altetende, skal det ærlig innrømmes at jeg ikke digger denne (litt illeluktende) boksen. Får jeg derimot servert makrell som pålegg på måten du ser her, så elsker jeg det!

Selv om denne pateen ikke finnes på boks, så lages den på noen få minutter om du har en kjøkkenmaskin. Hvis barna (eller du…) er skeptiske til makrell, så lag gjerne pateen av varmrøkt laks istedet – også kjempegodt, og mye mildere på smak. Your choice. :)

Continue reading “Lynrask makrellpaté”

 

Kjøttgryte fra Toscana med tomat og pinjekjerner

(Scroll for English.)

Denne enkle kjøttgryta rører du sammen på noen minutter, så står den og putrer og mer eller mindre gjør seg selv. I mellomtiden trenger du bare å passe på at det ikke koker for hardt, og tilsette de siste ingrediensene mot slutten av koketiden. Enkle, rene smaker som går sammen som hånd i hanske. :)

Continue reading “Kjøttgryte fra Toscana med tomat og pinjekjerner”

 

Potetkaker

(Scroll for English)

Potetkaker, eller potetlomper om du vil, har vært tradisjonskost i Norge fra langt tilbake i tid. I dag kjøper man som regel disse ferdige i butikken for å rulle rundt grillpølsa, men om man lager dem fra bunnen av, er de så gode at de kan nytes som de er, eller med hva som helst av “pålegg”. Faktisk vil det være urettferdig mot butikklompene å sammeligne dem med disse…

Fyll potetkakene med søtt eller salt, og nyt et herremåltid. Alt fra sirup, syltetøy og brunost til rømme og røkelaks eller spekeskinke passer utmerket. :)

Continue reading “Potetkaker”

 

Tilslørte frokostpiker

(Scroll for English)

Dette er frokostversjonen av klassikeren «tilslørte bondepiker» – desserten som lages av kremfløte, eplemos og kakesmuler. Kremfløte erstattes av yogurt, og kakesmuler av granola. Hvor søt du ønsker den er helt opp til deg; liker du syrlig yogurt bruk yogurt naturell, ønsker du en søtere frokost, bruk vaniljeyogurt.

Trenger du flere frokostideer? Du finner alle frokostoppskriftene mine HER. :)

Continue reading “Tilslørte frokostpiker”

 

Myke frokostbarer med bygg

(Scroll for English.)

Frokostbarer er som regel sprø og litt harde, noe som gjør at de smuler veldig… Denne varianten er litt annerledes; barene er myke, men gir likevel et godt og sunt påfyll av energi. Perfekt som frokost de dagene du ikke rekker å spise frokost, og som mellommåltid eller turmat. Pakk dem inn én og én om du vil ha enkel tilgang når du må ha dem med deg; supert i veska eller i matboksen til ungene!

Continue reading “Myke frokostbarer med bygg”

 

Gnudi med saus av parmesan og spinat

(Scroll for English)

Kjøtt preger ofte middagene rundt jul og nyttår, så det kan være kjekt å ha noen vegetarretter “i ermet” nå i mellomdagene. Gnudi er små, luftige “puter” som lages hovedsaklig av ricotta, og etter å ha blitt kokt i 2-3 minutter, kan de nytes som de er med et lite Parmesan-dryss, eller toppet med en smakfull saus. Sausen jeg foreslår her, med spinat og basilikum, lages på få minutter og passer utmerket til disse gnudi.

Og med denne italienske oppskriften ønsker jeg dere fortsatt fine mellomdager!

Continue reading “Gnudi med saus av parmesan og spinat”

 

Sjokolademandler med lakris (eller kakao)

(Scroll for English.)

Har du noen lakris-elskere igjen på gavelista di? Da trenger du ikke leter lenger etter den perfekte gaven… Disse sjokolade- og lakrismandlene er farlig gode, og det er umulig å ta bare én!

Heldigvis tar de bare minutter å lage, så dårlig tid er ingen hindring.

Tips: er du eller gavemottakeren ikke stor fan av lakris, bruk helt enkelt kakao istedet for lakrispulver.

Continue reading “Sjokolademandler med lakris (eller kakao)”

 

Skårne pepperkaker

Pepperkaker kommer i mange former og varianter. Istedet for å kjevle ut deigen og stikke ut pepperkaker, er disse er skåret opp fra en sammenrullet deig. De inneholder også hakkede mandler som gir en litt mer spennende tekstur og smak, men de kan selvsagt utelates om du ønsker nøttefrie kjeks.

Dette var enda en av variantene Ina (fra Mat på Bordet) og jeg prøvde oss på da vi hadde julebakeverksted i kjøkkenstudioet hennes for et par uker siden. Sjekk gjerne bloggen hennes for å få oppskriften på havreflarn med en vri og safransnurrer med marsipan, som vi også laget samme dag. Jeg var ikke sulten da jeg dro hjem, for å si det sånn…

Continue reading “Skårne pepperkaker”

 

Raske safransnurrer

(Scroll for English)

Rakk du ikke å lage lussekatter til 13. desember i år? Ikke fortvil, her kommer “jukse-safransbolleoppskriften” som kutter et par svinger, men som likevel gir luftige og saftige boller. Hvis du vil lage tradisjonelle lussekatter av deigen, så gjør selvsagt det, det var bare jeg som fikk lyst til å lage snurrer denne gangen…
Continue reading “Raske safransnurrer”

 

Kyllingform med tomat og tortillachips

Ganske mange hverdagsmiddager skal fortsatt lages før julehøytiden setter inn for fullt. Denne kyllingformen er perfekt når du løper fra den ene skoleavslutningen til den andre, og når deadlines skal nås før helligdagene. I tillegg kan du bruke opp det du har av restekjøtt her; det er bare tilfeldig at det var kylling jeg hadde i kjøleskapet fra dagen før. En rett som er både tids- og pengesnål, med andre ord.

Continue reading “Kyllingform med tomat og tortillachips”

 

Pepperkake-kjeks med sjokoladebiter

(Scroll for English.)

Sjokoladekjeks eller pepperkaker? Ja takk, begge deler! Disse kjeksene har konsistens og utseende som en amerikansk chocolate chip cookie, men smaker som en pepperkake. Jeg ruller dem også i sukker før steking, noe som gir hver kjeks en fin “glins” og ekstra sprø utside.

Peppekake-kjeksene passer fint å gi bort i gave; de holder seg fint i minst en uke, men de kan også fryses om det passer bedre.

Continue reading “Pepperkake-kjeks med sjokoladebiter”

 

Peppermyntekonfekt med mørk sjokolade

(Scroll for English.)

Julen blir ofte fylt med tunge middager, og selv jeg kan slite med dessert etter de klassiske julemåltidene. Likevel har jeg lyst på noe søtt… Og det er her disse peppermyntegodisene kommer inn. De smaker nydelig med en kopp kaffe etter middagen, og etterlater en frisk følelse i munnen. Liker du After Eight, kommer du til å elske disse.

Oppskriften ble prøvd første gang sist fredag da jeg hadde julebakst-workshop med dyktige Ina fra bloggen Mat på Bordet. Vi bakte og smakte (og skravlet) oss gjennom flere typer julebakst, og dere finner de beste på bloggene våre den neste tiden. Finnes det noe hyggeligere enn å bake sammen med andre “likesinnede” en adventsdag? Det tror jeg nesten ikke – så jeg anbefaler å invitere noen hjem til julebakstverksted, så kan dere fylle opp kjøl og frys og samtidig kose dere og gjøre unna flotte spiselige gaver til venner og kjente!

Continue reading “Peppermyntekonfekt med mørk sjokolade”

 

Mulled wine brownies

(Scroll for English.)

Lurer du på hva du skal servere til dessert i adventstiden? Nå er det ikke noe mer å lure på.

Jepp, her er den ultimate adventsbrownien med “mulled wine”, eller gløgg om du vil. Det høres kanskje ikke ut som en vinner, men disse er virkelig helt himmelske servert lunkne med en kule vaniljeis og litt rosiner og hakkede mandler. NAM!

Continue reading “Mulled wine brownies”

 
 

Fransk løksuppe

(Scroll for English.)

Klassisk fransk løksuppe er perfekt høstmat, og når den lages skikkelig er det nesten ingenting som er bedre. Løken må stekes leeenge og vel, og kraften du bruker bør være av topp kvalitet. Bruk for all del buljongterning hvis du må, men til denne oppskriften kan du unne deg ekte saker. Jo bedre kraft, jo bedre suppe.

Continue reading “Fransk løksuppe”

 

Pasta med blåskjell, hvitløk og chili

(Scroll for English.)

Mange jeg snakker med, tror at jeg elsker matlaging i alle former, hverdagsmiddagen inkludert. Det er nok ikke alltid tilfelle… Javisst elsker jeg kokkelering, helst en lørdag, med gode, ferske råvarer, og med en glass vin ved siden av komfyren i ren Keith Floyd-stil. Ukedagene fortoner seg litt annerledes; mat skal kjapt på bordet fordi den ene poden skal på fotballtrening og den andre skal på korpsøvelse, og innimellom der skal også leksene gjøres og følges opp, i tillegg til større eller mindre søskendisputter som noen ganger kan dra ut i tid. La meg si det sånn: Det er en grunn til at jeg aldri kunne ha vært med på Hele Norge Baker, Kakekrigen, Masterchef, osv. Matlaging og stress er dessverre en dårlig kombo for meg.

Men uansett – i dag er det fredag, og det betyr at det kan komme muligheter for litt mer avslappet tid på kjøkkenet. Nå tror du kanskje at denne oppskriften krever mye tid, men dette er faktisk fastfood på sitt beste. Blåskjell er kanskje ikke det man spiser oftest på en tirsdag, men i helgen er denne perfekt sammen med et glass med noe godt. :)

Continue reading “Pasta med blåskjell, hvitløk og chili”

 

Sjokolademokkaruter med vanilje og kokos

(Scroll for English)

Sjokolade, kaffe, vanilje, kokos… what’s not to love? Disse små munnfullene smaker nydelig som dessert sammen med en kopp skikkelig god (og sterk) kaffe. Noe å prøve til helgen, kanskje?

Hvis du ikke er så glad i kokos, kan du erstatte den med samme mengde havregryn.

Continue reading “Sjokolademokkaruter med vanilje og kokos”

 

Kardemommeknuter

(Scroll for English.)

De fleste av oss kjenner en person vi ser opp til, en person vi streber etter å kunne måle oss med. Jeg mener ikke bare på et faglig eller karrieremessig nivå, men også når det gjelder personlighet, og måten han eller hun fører livet på. Og kanskje spesielt energien, godheten og generøsiteten som denne personen utstråler. En som faller innenfor denne kategorien for meg, og som jeg samtidig er så heldig at jeg kan kalle min venn, er forfatter, stylist og fotograf Marie Marie Forsberg.

Tirsdag denne uken kom Marte Marie ut med sin første kokebok; The Cottage Kitchen – Cozy cooking in the English countryside. Den er så vakker at hårene reiser seg på armene når jeg blar og leser i den. I fjor sommer og høst, da arbeidet med oppskriftsutviklingen sto på for fullt, fikk jeg teste mange av oppskriftene, og ingen av dem skuffet.  Nå er altså boken her, og jeg kjenner meg så stolt og ydmyk over å kjenne dette fantastiske mennesket.

Continue reading “Kardemommeknuter”

 

Lettvinte sjokoladekjeks som smelter i munnen

(Scroll for English.)

Disse små sjokoladekjeksene smelter virkelig i munnen. De er faktisk så gode, og så enkle. at jeg har bakt dem flere ganger enn jeg kan huske. Oppskriften kommer fra min største inspirasjonskilde gjennom de siste 20 årene, nemlig Nigella Lawson. Boken How to be a Domestic Goddess er et “must-have” for alle som liker å bake og pusle på kjøkkenet, og jeg tør nesten påstå at jeg har prøvd bortimot halvparten av oppskriftene i denne boka. Nå har Nigella akkurat gitt ut ny bok, og for meg som har – og bruker – alle hennes 10 første bøker, så er det som julaften og bursdagen min satt sammen mellom to permer.

Anyway – over til oppskriften! Du trenger hele fire ingredienser… ;-)

Continue reading “Lettvinte sjokoladekjeks som smelter i munnen”

 

Bananbrød med eple og chia

Det florerer av oppskrifter på bananbrød, både i kokebøker og på nett, men dette bananbrødet er litt annerledes: det inneholder verken gluten eller melkeprodukter. I tillegg kan den nytes både som en kake, eller som et brød som ristes og smøres med noe godt. Nøttesmør er helt nydelig på, for ikke å glemme sjokoladepålegg… nomnom.

Continue reading “Bananbrød med eple og chia”