Marias Salt & Søtt
baking

Fiberrundstykker med bygg

Published on: April 19, 2017 at: 1:22 pm
0 comments

(Scroll for English.)

Jeg elsker kornsorten bygg og bruker den så ofte jeg kan. Hele byggkorn bruker jeg i salater, som grøt, eller helt enkelt istedenfor ris/pasta, byggflak/byggryn spiser vi med melk til frokost, i frokostblandinger, som grøt eller i brøddeigen, og finmalt byggmel kan brukes til så godt som alt annet du bruker mel til.

Sist handletur oppdaget jeg også byggfiber; høykonsentrert fiber av bygg som kan tilsettes i smoothies, brøddeig, paideig, vaffel- eller pannekakerøre, osv.

I følge Opplysningskontoret for brød og korn er bygg proppfullt av helseelementer; det inneholder bl.a. viktige fiberstoffer og er den meltypen som er rikest på antioksidanter. Heldigvis har vi god tilgang på bygg her til lands, og jeg synes variantene fra Duga* er av ypperlig kvalitet. Byggproduktene deres finnes i de fleste butikker i Coop-kjeden; jeg kjøper dem i min lokale Extra-butikk.

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Cookies med marshmallows og sjokoladeegg

Published on: April 11, 2017 at: 12:38 pm
0 comments

(Scroll for English)

Med skolebarn i hus blir påsken lang… De har jo allerede hatt fri i flere dager før helligdagene starter, så da er det greit å finne på noe når man har anledning. I går klarte jeg å miste en av bakgrunnsplatene mine (de jeg bruker som bakgrunner og underlag ved fotoshoots) på foten, og etter en natt med smerter tenker jeg det er best å holde seg i ro. :-( Matfotografering er visst risikosport – tror jeg får gå til innkjøp av vernesko.

Anyway, guttene ville lage cookies, og det hørtes i grunn ganske godt ut, så med veiledning fra mor ble det cookies med marshmallows og sjokoladeegg. De ble kjempegode, og anbefales på det varmeste!

Oppskriften kommer her:

Read More…

Share
0 comments
 
dessert

Forfriskende appelsinsorbet

Published on: March 28, 2017 at: 2:54 pm
0 comments

Påsken lurer rundt hjørnet, og snart begynner mange å planlegge familiesammenkomster og herlige lammemiddager. Kvikk Lunsj og appelsiner skal hamstres inn, og for mange er jo Påske ensbetydende med sjokolade…

Hvis du vil lage en litt lettere dessert, kan jeg virkelig anbefale denne enkle og friske appelsinsorbeten. Den smaker bare helt ubeskrivelig godt, og den er helt PERFEKT etter en kraftig påskelammemiddag! Bonusen er at du kan lage den på forhånd, allerede i dag, faktisk, og ha den klar i fryseren. Appelsiner og sukker er alt du trenger!

Read More…

Share
0 comments
 
5 om dagen

Frokostgrøt med frø og bær (glutenfri)

Published on: March 19, 2017 at: 4:00 pm
0 comments

Havregrøt er i vinden for tida, og det lages til og med egne kokebøker med bare grøt… Jeg er ikke den kokte havregrøtens største fan, men kjøleskapsgrøt synes jeg kan være skikkelig godt. Denne varianten er laget med kun en liten andel havre, mens hovedingrediensen er quinoa (puffet og som flak). Dersom du ønsker å spise glutenfritt, kan du trygt lage denne herlige frokosten, og den holder deg mett helt til lunsj.

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Saftig sjokoladeformkake

Published on: March 12, 2017 at: 4:06 pm
0 comments

1

Noen ganger er det bare sjokolade som står i hodet på en, og enkelte av de gangene må man bare gi etter… Sjokoladeformkake er enkelt og nokså kjapt å lage, spesielt hvis man lager flere små istedet for én stor – da kortes steketiden betydelig ned. Denne formkaken er god som den er, og tilfredsstiller akutt sjokoladenød, men pimp den gjerne opp ved å toppe en skive eller to med pisket krem (eller crème fraîche) og ferske bær eller litt syltetøy… mmmmm!

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Havrekjeks med 3 ingredienser

Published on: February 28, 2017 at: 11:33 am
4 comments

15_Havrekjeks

“Mange i klassen får kjeks og sånt i matboksen, det er urettferdig!”, utbrøt minstemann for en tid tilbake. “Mange” kan ha vært hans egen gradering av sannheten, men jeg har skjønt at enkelte har Oreos og tilsvarende sammen med brødskivene. Det får bli opp til hver enkelt å bestemme hva poden skal ha til lunsj, men for min egen del vet jeg at hadde så vært tilfelle her, hadde kjeksene blitt spist, mens brødskivene hadde blitt liggende igjen.

Disse havrekjeksene ble en god mellomløsning – guttungen synes at de er kule og at de smaker godt, og i tillegg gir de god og mer langvarig energi enn kjeks som i hovedsak er basert på fett og sukker. En vinn-vinn-situasjon, rett og slett!

Read More…

Share
4 comments
 
baking

Energibarer med frø og nøtter

Published on: February 17, 2017 at: 9:36 am
0 comments

10

Disse energibarene er kjappe å røre sammen og supre å ha liggende til matbokser og turer. De smaker også kjempegodt sammen med en kopp kaffe eller te om du trenger en liten “pick-me-up” i løpet av dagen. Ungene mine elsker dem, så de blir definitivt med i sekken når vi etter hvert kommer oss ut en tur på ski. :)

Pakk gjerne hver enkelt bar inn i et stykke matpapir – da kan du fylle opp en plastpose eller boks og alltid ha litt energipåfyll for hånden. Oppbevares gjerne i fryseren; de tiner på noen få minutter!

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Sunnere sjokolademuffins

Published on: February 5, 2017 at: 11:51 am
0 comments

6_sjokolademuffins med avokado

Alle elsker en god sjokolademuffin, og de fleste av oss hadde nok spist ganske mange flere dersom de var sunne. Enig?

Her kommer oppskriften på sjokolademuffins du kan spise med mye bedre samvittighet – istedet for smør og olje brukes eplemos og avokado, og i tillegg brukes sammalt mel for å tilføye litt mer fiber.

Hvis du tror at barna kommer til å «avsløre» avokadoen – vent med å servere muffinsene til de er kalde, da skal det nemlig godt gjøres å lukte eller smake at muffinsene er «sunne». Du kan også vurdere å tilsette litt vaniljepulver, -frø eller –ekstrakt for å gjøre smaken enda mer lik klassiske sjokolademuffins.

Read More…

Share
0 comments
 
frokost/breakfast

Hjemmelaget peanøttsmør

Published on: February 1, 2017 at: 9:01 pm
0 comments

8_ferdig peanøttsmør_3

Peanøttsmør har aldri vært langt oppe på lista over mine “guilty pleasures”, men etter å ha laget det selv fikk jeg en helt annen oppfatning… På en skive ristet brød, toppet med banan og ferske jordbær… My, oh my… Du burde absolutt prøve det. Også er det den perfekte snack – eplebiter med peanøttsmør… utrolig at ingen har fortalt meg før hvor godt det er!

Det eneste du trenger er peanøtter og en kjøkkenmaskin, så det er bare å sette i gang.

Read More…

Share
0 comments
 
5 om dagen

Thai-salat med grapefrukt, reker og peanøtter

Published on: January 23, 2017 at: 9:21 am
0 comments

3

Brødskivematpakka må nok vike når jeg har mulighet til å spise noe annet til lunsj. Denne herlige salaten er full av gode smaker, og i tillegg er den næringsrik og stappet med sårt etterlengtede C-vitaminer. (Når 75% av familien er forkjøla, er det best å fylle opp lagrene…) Etter min mening er dette kroneksemplet på hvordan en salat skal være: masse smak, en god miks av søtt og salt, og minst én komponent som gir “crunch”.

Ideen til kombinasjonene her fikk jeg i det siste Jamie Magazine, og hvis du også vil lage den trenger du ca. 10-15 minutter og følgende ingredienser:

Read More…

Share
0 comments
 
5 om dagen

Aubergin-sandwich med hjemmelaget “majones”

Published on: January 19, 2017 at: 10:54 am
0 comments

11

Man trenger ikke å være glutenallergiker for å se etter nye måter å lage en sandwich eller en matpakke på, det kan jeg bekrefte! Jeg tåler både hvetemel og andre glutenholdige matvarer, men jeg prøver også å få i meg de berømte “5-om-dagen”…

Ideen til denne himmelske sandwichen fikk jeg fra en av Anette Harbech Olesens bøker, du finner den her. (Nettsiden hennes er også spekket med herlige, sunne oppskrifter – du finner den her.) Det er Anettes bøker jeg alltid går tilbake til når jeg vil spise mer grønnsaker, men likevel vil spise godt. :-) Sandwichen er nemlig satt sammen av aubergineskiver, som blir møre og smakfulle etter litt varmebehandling. Aubergine har lavt kaloriinnhold, og inneholder masse fiber som gjør magen godt.

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Deilige cookies med bare 5 ingredienser

Published on: January 12, 2017 at: 9:11 am
0 comments

6

Her er cookiesene som kun består av 5 ingredienser, og som du rører sammen på 5 minutter! De er helt fantastiske når de kommer rett fra ovnen, litt avhengighetsdannende faktisk, men heldigvis er de ikke så verst sunne om man sammenligner med andre cookies. Jeg kan virkelig anbefale å gi disse et forsøk i helgen, eller hvorfor ikke i dag!?

Oppskriften fant jeg i Donal Skehans bok Eat. Live. Go.

Read More…

Share
0 comments
 
5 om dagen

Grønn omelett med laks og avokado

Published on: January 9, 2017 at: 4:24 pm
0 comments

1

Tipper det er flere enn meg som kjente litt på magefølelsen etter julen, bokstavelig talt. Da føles det herlig å oppdage nye retter som både smaker godt, og som gir god næring og holder deg mett lenge. Denne omeletten er ypperlig til frokost eller lunsj, eller som en slags middag de dagene man kanskje ikke rekker å lage “skikkelig” middagsmat.

Bytt ut urter og “fyll” etter hva du har i hus, men her hadde vi en del røkelaks igjen etter julefrokostene, og det ble perfekt kombo med egg, spinat og avokado.

Read More…

Share
0 comments
 
5 om dagen

Ostemuffins med grønnsaker – og GIVE-AWAY!

Published on: January 6, 2017 at: 8:49 am
0 comments

Ostemuffins med gulrøtter, kålrot og persille_1

Januar er her, og mange av dere tenker kanskje at dere skal spise litt sunnere den neste tiden… Da passer det bra å dele en litt mindre sukkerholdig oppskrift fra Hakkebakkeskogens Bakebok, boka som jeg hart utviklet oppskriftene og tatt matbildene til. Du husker vel “Grønnsaksspisersangen”, hvor dyrene synger: “Men den som spiser gulrøtter, knekkebrød og peppernøtter, tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille…”? Med disse strofene i hodet, ble oppskriften på ostemuffins med gulrøtter, kålrot og persille til. :)

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Saftige småbrød

Published on: December 31, 2016 at: 10:01 am
0 comments

Knuter_2

Håper dere har hatt en fin julefeiring, med familie, venner og masse god mat! Vi har hatt besøk nesten alle juledagene, så det har blitt litt lite tid til blogging, men i dag deler jeg oppskriften på kjempegode og saftige småbrød. De er perfekt til nyttårsfrokosten 1. nyttårsdag, og skulle det bli noen til overs, kan de fryses og brukes i matboksen  når hverdagen er her igjen.

Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle mine følgere en kjempefin nyttårskveld, og et fantastisk godt nytt år!

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Ekte vaniljesukker

Published on: December 23, 2016 at: 3:04 pm
0 comments

9_vaniljesukker ferdig på glass

Har du fortsatt noen gaver igjen før du er helt i mål? Da trenger du bare to ingredienser og noen glass med lokk, så har du fantastisk hjemmelaget vaniljesukker klart i løpet av minutter!

Read More…

Share
0 comments
 
jul/Christmas

Hjemmelaget julesennep

Published on: December 19, 2016 at: 12:32 pm
0 comments

2_sennep på glass

Sennep er for mange en helt essensiell ting å ha i kjøleskapet ved juletider. Sennep kan brukes til så mangt – omtrent all slags kjøtt, i sauser og dressinger, på brødskiva… you name it. Hvis du har lyst til å bruke noen minutter ved kjøkkenbenken, kan du diske opp med din egen, hjemmelagede variant i år! Oppskriften under gir ca. 3 glass, så hvis du ikke skal ha så mye besøk i julen, har du laget et par fine julegaver i samme slengen.

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Rullekake med bringebær og sukkerstrø

Published on: December 17, 2016 at: 8:30 am
0 comments

Rullekake med bringebær og sukkerstrø_1

Jeg kjører på med nok en Give-away – det er jo snart jul! Og etter tilbakemeldingene jeg har fått på bakeboka å dømme, så er det mange som ønsker seg et eksemplar. :-)

Som jeg har skrevet om tidligere, så har jeg utviklet alle oppskriftene til og tatt alle bildene av bakverkene i Hakkebakkeskogens Bakebok, og jeg kan virkelig love at det er mye godt man kan lage herfra. I hele vår bakte og testet jeg meg fram til det jeg tenkte ville være favorittene til dyrene i Hakkebakkeskogen. Alle oppskriftene er enkle og med helt “vanlige” ingredienser. Mange av bakverkene vil du kanskje kjenne igjen fra sangene og fortellingen – Bamses fødselsdagskake, Den Store Elgens grønnsakspai, Bestemor skogmus’ ostekake, mazariner, wienerbrød, pepperkaker og dobbeltpeprede pepperkaker, knekkebrød, og boller med rosiner, Masse godt, med andre ord, og både salt og søtt. :)

Read More…

Share
0 comments
 
godis/candy

Fantastiske fløtekarameller med havsalt

Published on: December 12, 2016 at: 1:30 pm
0 comments

7

Første gang jeg blogget om disse karamellene var i 2010, for hele 6 år siden! Siden den gang har oppskriften blitt en av bloggens mest besøkte, spesielt i november og desember, og det er ikke uten grunn! Jeg har fått så mange gode tilbakemeldinger på oppskriften at jeg tenkte den kunne få bli oppdatert med nye bilder og flere tips til smaksvariasjoner. Kanskje blir den juletradisjon hos deg også? :)

Read More…

Share
0 comments
 
baking

Julekake

Published on: December 9, 2016 at: 9:22 am
0 comments

13_Julekake_3_lys

Det er ikke mye som slår en skive nybakt julekake med smør og brunost… En skikkelig “guilty pleasure”, men det har du det. Jeg er ikke vokst opp med julekake som en “må-ha” del av julebaksten, og den er jo like god hele året, men i desember føles det helt innafor å bake dette litt mer luksuriøse brødet.

Julekake kan fryses, så hvis du vil ha det ferskt og lett tilgjengelig, frys det enten helt, halvt eller i skiver. Frosne skiver går forresten rett i brødristeren og smaker nystekt igjen på 2-3 minutter, dessuten blir det fantastiske “Arme riddere” dersom man bruke julekakeskiver istedet for vanlig brød.

Her er oppskriften!

Read More…

Share
0 comments