Pan dolce Toscano

(Scroll for English.)

Pan dolce Toscano betyr mer eller mindre “søtt brød fra Toscana”, og det kan man si stemmer ganske greit om denne sitrus- og smørduftende herligheten som jeg fant i bakeboka til italienske Gennaro Contaldo. Veldig søtt er brødet ikke, men likevel den type brød man heller tar til en kopp te eller kaffe enn til lunsj. Smaker perfekt nystekt eller ristet med litt godt smør, syltetøy eller en deilig ost. Ifølge Gennaro bruker italienerne å dyppe skivene i kaffe eller Vin Santo… jeg har ikke prøvd noen av delene, men Vin Santo er noe av det beste jeg vet, så det skal jeg jammen teste neste gang jeg baker Pan dolce Toscano.

Continue reading “Pan dolce Toscano”

 

Spaghetti og kjøttboller – sommerversjon!

(Scroll for English.)

Alle elsker spaghetti og kjøttboller! Her er sommerversjonen – en “lettere” og friskere versjon som er laget med squash istedenfor pasta, og kyllingkjøttdeig istedenfor kjøttdeig av storfe. Jeg har også droppet tomatsausen her til fordel for sitronsaft og olivenolje, men det er selvsagt helt opp til deg. For å lage “squashetti” trenger man en spiralkutter, men ikke la deg skremme om du ikke har en slik i kjøkkenskapet. En potetskreller funker like bra, eller bruk helt enkelt bare vanlig spaghetti om du foretrekker det.

Continue reading “Spaghetti og kjøttboller – sommerversjon!”

 

Matlykke i England

(Skrevet i samarbeid med Visit Britain)

Da jeg ble invitert til å være med på en matreise i sørvestre England, var jeg ikke vond å be. Ikke bare er jeg en matelsker (surprise), men jeg er også anglofil på min hals. De siste somrene har vi vært på ferie i England, fra Yorkshire i nord til Sussex i sør, og jeg reiser til London med jevne mellomrom for å få min “fix”. Gjengangeren blant folk jeg snakker med, er at de har opplevd mye dårlig mat i England. Vel, da har de spist på feil steder. Det er i England jeg har hatt noen av mine beste matopplevelser, og her finnes det utallige uavhengige matprodusenter og serveringssteder som serverer utenomjordisk god mat med topp kvalitet.

Uansett – denne turen skulle omfatte tre byer i sørvestre England, nærmere bestemt Bristol, Wells og Bath, med start og slutt i Bristol. EasyJet flyr direkte fra Stockholm og København, mens vi nordmenn enklest flyr til London og deretter tar tog eller buss i halvannen til to timer.

Når det er sagt, så er det enkelt og behagelig å ta toget fra London til Bristol med Great Western Railways, og turen tar ikke mer enn 1 time 40 min gjennom vakkert landskap. (Alternativt kan man ta ekspressbuss direkte fra Heathrow flyplass.) Billettprisene varierer etter når på dagen man reiser, men jeg betalte £24 (ca. 255 kr) for min billett, som jeg bestilte online og printet ut hjemme før jeg dro.

Continue reading “Matlykke i England”

 

Ispinner med appelsin, mango og pære

(Scroll for English.)

Noen ganger smiler jeg stort når jeg står på kjøkkenet, og da er det ofte fordi en oppskrift bare funket så til de grader. Når jeg smakte disse fruktispinnene smilte jeg veldig stort. 🙂 For meg ble dette den perfekte komboen av frukt for å få en is som var søt nok til ikke å trenge noe søtning. Minstegutten her elsket dem også, så det ble vinn-vinn!

Prøv deg gjerne fram med dine favorittfrukter. Mitt tips er dog at dersom du tenker å servere dem til barn – sil blandingen først dersom du bruker bær med små frø. Det tipset gjelder forøvrig dersom voksne skal spise dem også, det er nemlig best å slippe å få de små frøene mellom tennene.

Trenger du flere oppskrifter på is? Du finner alle isoppskrifter på bloggen HER.

Continue reading “Ispinner med appelsin, mango og pære”

 

Lapper med søtpotet (glutenfri)

(Scroll for English)

Alle i mitt hus elsker pannekaker og lapper, og hadde det vært opp til barna hadde vi nok hatt det til middag hver eneste dag. Men tradisjonelle pannekaker er jo som kjent ikke spesielt rike på god næring, så derfor har jeg alltid prøvd meg fram med å lage andre varianter med andre ingredienser. Du kan se noen av dem her:

Dagens oppskrift inneholder søtpotet som gir lappene en fin gulorange farge og mer fiber og næring. Poteten raspes før den så kjøres i mikrobølgeovnen, noe som gjør den mør veldig raskt. Har du derimot ikke mikroovn, kan den selvsagt dampes eller bakes i ovnen på “vanlig” vis.

Lappene inneholder ikke mel eller andre glutenholdige meltyper, så disse kan også spises av glutenallergikere. Det eneste du trenger å være litt “obs” på med denne oppskriften, er at lappene går lettere i stykker enn vanlige lapper når du skal snu dem i pannen, så stek dem godt før du snur dem veldig forsiktig.

Kos deg!

Continue reading “Lapper med søtpotet (glutenfri)”

 

Ovnsbakt torsk med mango, avokado og lime

(Scroll for English)

Her er middagen du lager på tiden det tar å steke fisken i ovnen; 8-10 minutter. Fast food, med andre ord, med friske farger og gode smaker. For meg er dette en grei porsjon til lunsj eller som en lett middag, men ønsker du mer mat per porsjon kan du gjerne servere retten sammen med kokt ris, bygg, quinoa eller pasta (bare husk å gjennomvarm det først dersom det er rester fra dagen før), eller et større stykke fisk.

Continue reading “Ovnsbakt torsk med mango, avokado og lime”

 

Myke småkaker med bringebær og pistasjenøtter

(Scroll for English.)

Her kommer redningen for alle dere som ikke er klare til den store dagen i morgen, og som trenger oppskrift på kake som holder seg godt, og som i tillegg er lett å frakte. Disse små kakene, eller “friands” som de egentlig heter, klarer også fint å stå framme på et kakebord i mange timer uten å smelte, uten å ende opp slapp og med sur fløte, osv.

En “friand” er en liten kake laget med mandler (her mandelmel/finmalte mandler), eggehvite, smør og melis. Konsistensen er lett og luftig, og med fargerik pynt i form av for eksempel bær, tar de seg veldig godt ut på kakebordet. Verken kakegaffel eller serviett er nødvendig… 😉

Continue reading “Myke småkaker med bringebær og pistasjenøtter”

 
 

Rabarbramuffins med dadler og kanel

(Scroll for English.)

Rabarbra-sesongen er ikke heeelt her ennå, men det er ikke lenge før disse stenglene begynner å poppe opp fra jorda nå. Jeg hadde litt i fryseren som jeg ikke rakk å bruke opp i fjor, så da ble det rabarbramuffins. Det sagt – bytt gjerne ut med samme mengde epler i biter, da får du kjempegode eplemuffins.

Siden rabarbra er nokså syrlig, vil mange mene at man trenger en god del søtning. I denne oppskriften har jeg heller tilsatt søte, hakkede dadler, og da trenger røra ikke så veldig store mengder sukker. Er du ikke fan av dadler kan de enkelt utelates, men da ville jeg økt sukkermengden litt.

Continue reading “Rabarbramuffins med dadler og kanel”

 

Grønn lunsjsalat med pesto og avokado

(Scroll for English.)

Selv om våren såvidt har begynt å hinte om at den er på vei, føler jeg fortsatt vinterslappheten i meg: lite energi,  trøtt, mest lys til å ligge på sofaen. For å gjøre en egeninnsats skal jeg øke inntaket av frukt og grønt alvorlig den neste tiden, i håp om at energien skal komme tilbake.

Denne lunsjsalaten ble til som følge av dette “forsettet”, og den ble virkelig skikkelig god! Topp med ekstra proteiner om det er litt lenge til neste måltid: tunfisk på boks, litt stekt kylling eller laks, eller kokte bønner eller linser gjør susen.

Her er oppskriften – men bytt gjerne ut her og der og tilpass med det du har i grønnsaksskuffen. 🙂

Continue reading “Grønn lunsjsalat med pesto og avokado”

 

Nudelsuppe med pak choi og egg

(Scroll for English.)

Nudelsuppe forbindes av mange med fattige studentdager, men man glemmer hvor godt det kan være om man plusser på noen gode ingredienser. Her har jeg brukt pak choi, en slags kåltype, vårløk, egg og sesamfrø. Finner du ikke pak choi, kan 1/4 kinakål erstatte 1/2 pak choi. Du kan også selvsagt bytte ut egg med annen protein, f.eks. biffstrimler, svinekjøtt eller kylling som stekes først, eller enda kjappere: ferdige reker på boks. Oppskriften under lager du på så lang tid det par å koke et “smilende” egg, altså 6 minutter… 🙂

Continue reading “Nudelsuppe med pak choi og egg”

 

Lynrask makrellpaté

(Scroll for English)

Makrell i tomat finnes i mange norske kjøleskap, og selv om jeg er nærmest altetende, skal det ærlig innrømmes at jeg ikke digger denne (litt illeluktende) boksen. Får jeg derimot servert makrell som pålegg på måten du ser her, så elsker jeg det!

Selv om denne pateen ikke finnes på boks, så lages den på noen få minutter om du har en kjøkkenmaskin. Hvis barna (eller du…) er skeptiske til makrell, så lag gjerne pateen av varmrøkt laks istedet – også kjempegodt, og mye mildere på smak. Your choice. 🙂

Continue reading “Lynrask makrellpaté”

 

Kjøttgryte fra Toscana med tomat og pinjekjerner

(Scroll for English.)

Denne enkle kjøttgryta rører du sammen på noen minutter, så står den og putrer og mer eller mindre gjør seg selv. I mellomtiden trenger du bare å passe på at det ikke koker for hardt, og tilsette de siste ingrediensene mot slutten av koketiden. Enkle, rene smaker som går sammen som hånd i hanske. 🙂

Continue reading “Kjøttgryte fra Toscana med tomat og pinjekjerner”

 

Potetkaker

(Scroll for English)

Potetkaker, eller potetlomper om du vil, har vært tradisjonskost i Norge fra langt tilbake i tid. I dag kjøper man som regel disse ferdige i butikken for å rulle rundt grillpølsa, men om man lager dem fra bunnen av, er de så gode at de kan nytes som de er, eller med hva som helst av “pålegg”. Faktisk vil det være urettferdig mot butikklompene å sammeligne dem med disse…

Fyll potetkakene med søtt eller salt, og nyt et herremåltid. Alt fra sirup, syltetøy og brunost til rømme og røkelaks eller spekeskinke passer utmerket. 🙂

Continue reading “Potetkaker”

 

Tilslørte frokostpiker

(Scroll for English)

Dette er frokostversjonen av klassikeren «tilslørte bondepiker» – desserten som lages av kremfløte, eplemos og kakesmuler. Kremfløte erstattes av yogurt, og kakesmuler av granola. Hvor søt du ønsker den er helt opp til deg; liker du syrlig yogurt bruk yogurt naturell, ønsker du en søtere frokost, bruk vaniljeyogurt.

Trenger du flere frokostideer? Du finner alle frokostoppskriftene mine HER. 🙂

Continue reading “Tilslørte frokostpiker”

 

Myke frokostbarer med bygg

(Scroll for English.)

Frokostbarer er som regel sprø og litt harde, noe som gjør at de smuler veldig… Denne varianten er litt annerledes; barene er myke, men gir likevel et godt og sunt påfyll av energi. Perfekt som frokost de dagene du ikke rekker å spise frokost, og som mellommåltid eller turmat. Pakk dem inn én og én om du vil ha enkel tilgang når du må ha dem med deg; supert i veska eller i matboksen til ungene!

Continue reading “Myke frokostbarer med bygg”

 

Gnudi med saus av parmesan og spinat

(Scroll for English)

Kjøtt preger ofte middagene rundt jul og nyttår, så det kan være kjekt å ha noen vegetarretter “i ermet” nå i mellomdagene. Gnudi er små, luftige “puter” som lages hovedsaklig av ricotta, og etter å ha blitt kokt i 2-3 minutter, kan de nytes som de er med et lite Parmesan-dryss, eller toppet med en smakfull saus. Sausen jeg foreslår her, med spinat og basilikum, lages på få minutter og passer utmerket til disse gnudi.

Og med denne italienske oppskriften ønsker jeg dere fortsatt fine mellomdager!

Continue reading “Gnudi med saus av parmesan og spinat”

 

Sjokolademandler med lakris (eller kakao)

(Scroll for English.)

Har du noen lakris-elskere igjen på gavelista di? Da trenger du ikke leter lenger etter den perfekte gaven… Disse sjokolade- og lakrismandlene er farlig gode, og det er umulig å ta bare én!

Heldigvis tar de bare minutter å lage, så dårlig tid er ingen hindring.

Tips: er du eller gavemottakeren ikke stor fan av lakris, bruk helt enkelt kakao istedet for lakrispulver.

Continue reading “Sjokolademandler med lakris (eller kakao)”

 

Skårne pepperkaker

Pepperkaker kommer i mange former og varianter. Istedet for å kjevle ut deigen og stikke ut pepperkaker, er disse er skåret opp fra en sammenrullet deig. De inneholder også hakkede mandler som gir en litt mer spennende tekstur og smak, men de kan selvsagt utelates om du ønsker nøttefrie kjeks.

Dette var enda en av variantene Ina (fra Mat på Bordet) og jeg prøvde oss på da vi hadde julebakeverksted i kjøkkenstudioet hennes for et par uker siden. Sjekk gjerne bloggen hennes for å få oppskriften på havreflarn med en vri og safransnurrer med marsipan, som vi også laget samme dag. Jeg var ikke sulten da jeg dro hjem, for å si det sånn…

Continue reading “Skårne pepperkaker”

 

Raske safransnurrer

(Scroll for English)

Rakk du ikke å lage lussekatter til 13. desember i år? Ikke fortvil, her kommer “jukse-safransbolleoppskriften” som kutter et par svinger, men som likevel gir luftige og saftige boller. Hvis du vil lage tradisjonelle lussekatter av deigen, så gjør selvsagt det, det var bare jeg som fikk lyst til å lage snurrer denne gangen…
Continue reading “Raske safransnurrer”