Lettvinte sjokoladekjeks som smelter i munnen

(Scroll for English.)

Disse små sjokoladekjeksene smelter virkelig i munnen. De er faktisk så gode, og så enkle. at jeg har bakt dem flere ganger enn jeg kan huske. Oppskriften kommer fra min største inspirasjonskilde gjennom de siste 20 årene, nemlig Nigella Lawson. Boken How to be a Domestic Goddess er et “must-have” for alle som liker å bake og pusle på kjøkkenet, og jeg tør nesten påstå at jeg har prøvd bortimot halvparten av oppskriftene i denne boka. Nå har Nigella akkurat gitt ut ny bok, og for meg som har – og bruker – alle hennes 10 første bøker, så er det som julaften og bursdagen min satt sammen mellom to permer.

Anyway – over til oppskriften! Du trenger hele fire ingredienser… ;-)

Continue reading “Lettvinte sjokoladekjeks som smelter i munnen”

 

Bananbrød med eple og chia

Det florerer av oppskrifter på bananbrød, både i kokebøker og på nett, men dette bananbrødet er litt annerledes: det inneholder verken gluten eller melkeprodukter. I tillegg kan den nytes både som en kake, eller som et brød som ristes og smøres med noe godt. Nøttesmør er helt nydelig på, for ikke å glemme sjokoladepålegg… nomnom.

Continue reading “Bananbrød med eple og chia”

 

Gulrotsuppe med røde linser, ingefær og kokos

(Scroll for English.)

En av høstens store gleder (for meg) er å lage deilige, varmende supper og gryter. Frisk og lett sommermat er selvsagt godt, men det er noe med det å sette tenna i en langtidskokt kjøttgryte, med kjøttbiter så møre at de kan skjæres med en skje, eller en suppe satt sammen av høstens robuste grønnsaker.

Denne gulrotsuppen får et kick fra ingefær, “varm” smak fra gurkemeie, og ekstra fylde (og proteiner) fra røde linser. Den sprø toppingen setter prikken over i-en. :)

Continue reading “Gulrotsuppe med røde linser, ingefær og kokos”

 

5-om-dagen kjøleskapsgrøt

(Scroll for English.)

Kjøleskapsgrøt, eller Bircher Müsli, er ikke noe nytt, men denne rosa herligheten er ny, i allefall for meg. Ideen så jeg i boka til Ella Woodward, også kjent som Deliciously Ella. Hun har blitt et fenomen i England med sin blogg, sine bestselgende bøker, og nylig også med poplære produkter i sunn-mat-sjangeren.

Jeg er ikke den kokte havregrøtens største fan, men den kalde varianten, derimot, liker jeg kjempegodt. Denne blir nok en ny favoritt her i heimen; til og med yngstemann (9 år) mer eller mindre slukte sin porsjon. Siden grøten lages dagen før, er jo frokosten serveringsklar når man står opp. Faktisk kan man putte hele glasset (med lokket godt skrudd på!) i veska, så er man aldri langt unna en sunn lunsj eller ev. mellommåltid på jobb eller skole. :-) Her kommer oppskriften:

Continue reading “5-om-dagen kjøleskapsgrøt”

 

Raske skoleboller

Med “raske” skoleboller mener jeg at ved valg av ingredienser  og framgangsmåte holder det med en halvtimes forheving og 20 minutters etterheving. I tillegg bruker jeg ferdigkjøpt vaniljekrem, men hvis du har god tid – lag gjerne vaniljekrem fra bunnen av, og forhev deigen 1-2 timer. Alle andre kan følge oppskriften under. :) – Og jada, jeg vet at gjærdeig må heve lenge for å utvikle smak og tekstur, og jeg vet an mange synes ferdigkjøpt vaniljekrem er fy-fy, men noen ganger må man bare ha skoleboller, og det litt kvikt.

Continue reading “Raske skoleboller”

 

Potetlapper med grønnkål

(Scroll for English)

Da jeg vokste opp var det å “sette over potetene” et innarbeidet uttrykk rundt middagstider. Middag uten kokte poteter var liksom ikke helt middag. Nå har lavkarbo-bølgen skylt over det ganske land, og mange har droppet poteten helt, eller – man har gått over til å bruke mer pasta og ris istedet. Det man glemmer, er at poteten inneholder flere viktige næringsstoffer, fiber, kalium og C-vitamin. Poteten er faktisk en så viktig rotknoll at befolkningen i Irland ble redusert med 25% da grønnsaken på midten av 1800-tallet fikk en sykdom som gjorde den uspiselig. Nå var riktignok mange avhengig av poteten fordi den var så billig og holdbar, men likevel gir det et bilde av hva slags fabelaktig rotknoll dette er.

Ok, nok historie. Nå: Lag disse potetlappene (eller potetkakene) med grønnkål, og server med litt skinke og et stekt egg, og du får følelsen av å spise et skikkelig kosematmåltid. Tenk at noe så billig og enkelt som poteter og grønnkål kan være så proppfullt av næringsstoffer, og samtidig smake så godt!

Continue reading “Potetlapper med grønnkål”

 

Kjøttboller i tomatsaus med couscous, spinat og urter

(Scroll for English)

Her er oppskriften på en skikkelig go’-middag; en herlig rett som smaker som kosemat, men som er både næringsrik og temmelig mager. Jeg synes også at den er rask og enkel nok til å gå under betegnelsen “hverdagsmat”.

Couscous er perfekt til mat med saus, den liksom suger til seg smak samtidig som den passer til “alt”.

Continue reading “Kjøttboller i tomatsaus med couscous, spinat og urter”

 

Grove matmuffins med ost og skinke

(Scroll for English.)

Matpakkeballetten er i gang igjen her i huset, og det gjelder visst mange av oss. Jeg er ikke av dem som lager små kunstverk i barnas matbokser, det viktigste er at de får noe de liker, og som de rekker å spise opp i den korte matpausen sin. Disse muffinsene inneholder mer fiber enn et halvgrovt brød, faktisk er de i følge brødskala-kalkulatoren 3/4 grove, så du kan trygt sende dem med barna i matboksen eller ta dem med på jobben.

Tips: pakk inn stykkvis i plastfolie og frys ned. Legg en muffin direkte i matboksen fra fryseren om morgenen, og du har en “fersk” og nytint godbit klar når behovet melder seg.

Continue reading “Grove matmuffins med ost og skinke”

 
 

Enkel havremüsli med dadler og bær

(Scroll for English.)

Denne frokostblandingen har null tilsatt sukker, og gir deg en god og fiberrik start på dagen. Sødmen kommer fra tørkede dadler og bær, og eventuelt yoghurt om du bruker et søtet variant. Når det er sagt, så smaker müslien nydelig som den er, med bare litt kald melk på.

Heldigvis lager du den på 10 minutter, og da har du frokost noen dager framover! :)

Continue reading “Enkel havremüsli med dadler og bær”

 

Nydelige (og litt sunnere) sjokoladebarer

(Scroll for English)

Disse nydelige sjokoladebarene har quinoa som hovedingrediens, og blir derfor sunnere og mer proteinrike enn gjennomsnittet. Puffet quinoa kan minne om puffet ris i konsistens, så om du liker de klassiske sjokoladebollene med puffet ris kommer du til å elske disse! Bruk nøtter og tørket frukt du liker best; pistasjenøtter gir for eksempel fin farge i tillegg til å smake godt, og bruk gjerne rosiner, tørkede aprikoser i biter eller lignende istedenfor tranebær.

Continue reading “Nydelige (og litt sunnere) sjokoladebarer”

 

Proteinrik sjokoladedessert

(Scroll for English)

Søtsuget innhenter meg regelmessig, uansett årstid eller temperatur. Hadde jeg vært immun mot kalorier og sukker, hadde jeg definitivt hatt dessert etter hvert eneste måltid… Men inntil det skjer, kan det være kjekt å ha noen alternativer på lur. Denne sjokoladekremen er laget med cottage cheese og kakaopulver som base, så er det bare å smake seg fram til en sjokoladekrem du liker. Jeg synes det er godt med en skje peanøttsmør i, og som søtning bruker jeg som regel fibersirup eller agave. Når det er sagt, så kan man selvsagt bruke sukrin, lønnesirup, honning, melis, vanlig sukker eller det du måtte foretrekke.

Continue reading “Proteinrik sjokoladedessert”

 

Gulrotsuppe med kokos og bacon

(Scroll for English)

Sommeren har ikke akkurat festet grepet enda, det er bare å smøre seg med tålmodighet ser det ut til. Og her jeg sitter, med regndråper på vindusruta foran meg, har jeg mer lyst på supper og gryter enn sommersalater…

Denne gulrotsuppa har en mild, eksotisk smak fra kokos og koriander, og en fløyelsmyk konsistens. Kombinasjonen av smaker, konsistens og sprøstekte baconbiter på toppen, gjør suppa perfekt på dager som denne. :)

Continue reading “Gulrotsuppe med kokos og bacon”

 

Kokoslapper med frukt og bær

(Scroll for English)

Nok en langhelg står for døren, og mange har litt bedre tid til frokosten. Disse kokoslappene gir en perfekt start på dagen, og er rørt sammen på noen få minutter.

De dufter mildt av kokos, er lette og luftige, og smaker herlig både som de er eller toppet med frukt og bær.  Bestem selv om du ønsker å bruke søtning i røren eller ikke.

Oppskriften på en deilig helgemorgen kommer her:

Continue reading “Kokoslapper med frukt og bær”

 

Bruschetta med squash, appelsin og mozzarella

(Scroll for English.)

Bruschetta kan være så mangt, og trenger ikke å handle om tomater og basilikum… Denne herligheten består av hvitløksduftende surdeigbrød toppet med fersk mozzarella, appelsin og tynne strimler squash og fennikel. Sleng på aromatiske mynteblader og god olivenolje, så er vi der! Perfekt som en liten lunsj eller kveldsrett, men når det er sagt så passer den “anytime”.

Continue reading “Bruschetta med squash, appelsin og mozzarella”

 

Hjemmelaget jordbærsirup

11_Jordbærsirup på pannekaker_1

Ikke lenge igjen nå til de norske jordbærene blir tilgjengelige! Sesongen for verdens beste jordbær er kort, så det er ikke rart at vi tyr til importerte varianter når ventetiden virker lang. Dersom man gir de litt mindre smakfulle bærene litt hjelp ved å marinere dem i litt sitronsaft eller balsamico, får de en smaksboost, akkurat som om de “vekkes til liv”!

Uansett, denne jordbærsirupen lager du kjapt og enkelt uansett årstid, og den smakert helt herlig til iskrem, desserter, pannekaker, eller som topping på havregrøt og müsli/granola. Den er også helt a-m-a-z-i-n-g i drinker, og hvis du vil servere en helt ubeskrivelig god sommerdrink eller apértif: ha en spiseskje i bunnen av sjampagneglasset før du heller på sprudlevannet… Oh. My. God. Eller lag barnas “sjampagne” til noe ekstra ved å blande denne med sitronbrus eller limonade.. mmmmm!

Uansett bruk, finn fram:

Continue reading “Hjemmelaget jordbærsirup”

 

Litt sunnere fudge brownies…

(Scroll for English.)

Her kommer oppskriften på en brownie som kan spises med (nokså) god samvittighet! Den inneholder verken hvitt sukker eller hvetemel, men derimot havre og avokado… Hvis du er skeptisk, synes jeg du definitivt skal prøve – du kommer til å bli overrasket over hvor gode de er…

Continue reading “Litt sunnere fudge brownies…”

 

Fiberrundstykker med bygg

(Scroll for English.)

Jeg elsker kornsorten bygg og bruker den så ofte jeg kan. Hele byggkorn bruker jeg i salater, som grøt, eller helt enkelt istedenfor ris/pasta, byggflak/byggryn spiser vi med melk til frokost, i frokostblandinger, som grøt eller i brøddeigen, og finmalt byggmel kan brukes til så godt som alt annet du bruker mel til.

Sist handletur oppdaget jeg også byggfiber; høykonsentrert fiber av bygg som kan tilsettes i smoothies, brøddeig, paideig, vaffel- eller pannekakerøre, osv.

I følge Opplysningskontoret for brød og korn er bygg proppfullt av helseelementer; det inneholder bl.a. viktige fiberstoffer og er den meltypen som er rikest på antioksidanter. Heldigvis har vi god tilgang på bygg her til lands, og jeg synes variantene fra Duga* er av ypperlig kvalitet. Byggproduktene deres finnes i de fleste butikker i Coop-kjeden; jeg kjøper dem i min lokale Extra-butikk.

Continue reading “Fiberrundstykker med bygg”

 

Cookies med marshmallows og sjokoladeegg

(Scroll for English)

Med skolebarn i hus blir påsken lang… De har jo allerede hatt fri i flere dager før helligdagene starter, så da er det greit å finne på noe når man har anledning. I går klarte jeg å miste en av bakgrunnsplatene mine (de jeg bruker som bakgrunner og underlag ved fotoshoots) på foten, og etter en natt med smerter tenker jeg det er best å holde seg i ro. :-( Matfotografering er visst risikosport – tror jeg får gå til innkjøp av vernesko.

Anyway, guttene ville lage cookies, og det hørtes i grunn ganske godt ut, så med veiledning fra mor ble det cookies med marshmallows og sjokoladeegg. De ble kjempegode, og anbefales på det varmeste!

Oppskriften kommer her:

Continue reading “Cookies med marshmallows og sjokoladeegg”

 

Forfriskende appelsinsorbet

Påsken lurer rundt hjørnet, og snart begynner mange å planlegge familiesammenkomster og herlige lammemiddager. Kvikk Lunsj og appelsiner skal hamstres inn, og for mange er jo Påske ensbetydende med sjokolade…

Hvis du vil lage en litt lettere dessert, kan jeg virkelig anbefale denne enkle og friske appelsinsorbeten. Den smaker bare helt ubeskrivelig godt, og den er helt PERFEKT etter en kraftig påskelammemiddag! Bonusen er at du kan lage den på forhånd, allerede i dag, faktisk, og ha den klar i fryseren. Appelsiner og sukker er alt du trenger!

Continue reading “Forfriskende appelsinsorbet”