Kyllinggryte med feta, oliven og varme krydder

Når regnet pisker mot vindusruten og høsten er et faktum, er det på tide å bytte ut vannmelonsalatene med varmende supper og gryter. Hvis de er enkle å lage, er det selvsagt også en bonus. Denne “one-pot-retten”, som kan tas rett fra ovnen og bort til bordet, lager seg stort sett selv og smaker fantastisk av varme krydder. Bruker du en panne som tåler å stå i ovnen, får du også minimalt med oppvask.

Du trenger:

(Ca. 3-4 personer)

  • 1/2 rødløk, skåret i tynne skiver
  • saft fra 1 sitron
  • olivenolje
  • 1 hel rå kylling (ca. 1,5 kg) delt i biter, eller 4 store kyllinglår
  • 1 løk, grovhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss Ras el hanout krydderblanding (eller en annen krydderblanding du liker)
  • 2 store tomater, grovhakket
  • 1 buljongterning (kylling eller grønnsaks-)
  • 5-7 dl kokende vann
  • 1 ss honning
  • 1 ss rødvinseddik (kan utelates)
  • en god håndfull oliven uten stein
  • 1/2 sitron, skåret i skiver
  • 100 g fetaost
  • frisk persille, mynte eller timian, til servering
  • ev. couscous eller ris, til servering

Begynn med å ha rødløk i en liten skål sammen med sitronsaft. Dekk til skålen med plastfolie og sett til side så lenge.

Sett ovnen på 170°C.

Varm litt olivenolje i en stekepanne på middels/høy varme og brun kyllingbitene godt, ca. 4-5 minutter på hver side. Ha kyllingen over på en tallerken, og ha litt mer olje i stekepannen hvis det trengs. Skru ned varmen til middels/lav og stek løk og hvitløk noen minutter. Tilsett krydder, tomat, buljongterning, 5 dl kokende vann, honning og eddik. Rør godt og kok opp. Legg kyllingbitene tilbake i pannen. Dersom pannen du bruker tåler å stå inni stekeovnen, kan du legge på lokk eller dekke til med aluminiumsfolie og sette den rett inn i ovnen. Dersom stekepannen din ikke tåler å stå i ovn, har du først alt over i en ildfast form eller gryte som kan brukes. (Römertopf-gryter og støpejernsgryter/panner f.eks. passer fint her.) Se an om du trenger mer vann for å delvis dekke kyllingbitene, det kommer an på hvor stor panne/gryte du bruker.

La stå tildekket i stekeovnen på 170°C i ca. 1 time. Ta den ut, løft av lokk/alu.folie og fordel oliven og sitronskiver på toppen. Drypp gjerne litt olivenolje på sitronskivene.

Sett pannen/gryta tilbake i ovnen i ytterligere 15-20 minutter, til væsken er litt redusert.

Smak til med salt og pepper, og server med rødløken, smuldret fetaost og grønne urter på toppen. Retten smaker spesielt godt sammen med couscous, men ris fungerer også bra.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(serves 3-4)

  • 1/2 red onion, thinly sliced
  • juice from 1 lemon
  • olive oil
  • 1 whole uncooked chicken, jointed, or use 4 large chicken thighs
  • 1 onion, roughly chopped
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 2 tbsp Ras el hanout spice mix
  • 2 large tomatoes, chopped
  • 1 chicken or vegetable stock cube
  • 500-700 ml boiling water
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp red wine vinegar (optional)
  • good handful pitted olives
  • 1/2 lemon, sliced
  • 100 g feta cheese
  • fresh parsley, mint or thyme, to serve
  • couscous or rice, to serve

Start by placing the red onion into a small bowl with the lemon juice. Cover with cling film and set aside,

Preheat oven to 170°C.

Heat a little olive oil in a wide, shallow ovenproof pan or casserole dish. Cook the chicken pieces until browned, about 4-5 mins each side. Transfer to a plate.

Add a splash of oil into the pan is needed, turn down the heat to medium/low and cook the onion and garlic for a few minutes. Add the spice mix, tomato, stock cube, 500 ml boiling water, honey and vinegar (if using). Stir and bring to the boil, then place the chicken back into the pan. You may need the remaining 200 ml water, this depends on the size pan you are using. The chicken should be more or less covered, but peek out of the liquid.

Cover with a lid or aluminum foil and place in the oven for about 1 hour.

Uncover, scatter the olives and sliced lemon on top and drizzle the lemon with a little olive oil. Return to the oven for another 15-20 minutes, or until the liquid has reduced a little.

Season to taste and serve with the red onion, crumbled feta and herbs on top. this dish is fab with some couscous, though rice works well too.

Enjoy!

2 Comments

  1. det så godt ut 😀

    1. Marias Salt og Søtt

      Det smaker godt også, Lise! 😉

Write a comment

Your email address will not be published.