Vegetarburger med miso og frisk kålsalat

(Scroll for English.)

Hvis du er vegetarianer eller får vegetarianere på besøk, er disse burgerne midt i blinken. Når det er sagt, er disse kjempegode uansett om man vanligvis spiser kjøtt eller ikke! Ingrediensene quinoa og kikerter sørger for at de inneholder rikelige mengder protein, og krydder og chili gir masse god smak.

Server dem inne et hamburgerbrød som en vanlig burger, eller rett og slett som en “kotelett” med salat og godt tilbehør.

Du trenger:

  • 1 ss olivenolje eller rapsolje
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 gulrot, revet
  • 1/2 – 1 rød chili, finhakket (fjern frøene om du ikke vil ha det altfor “hot”)
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 dl kokt quinoa eller bulgur (ev. ris)
  • 1 bunt frisk koriander
  • 400 g kikerter på boks (avrent vekt)
  • 1 stort egg
  • 1 ss hvit miso (finnes i hyllene med asiatiske matvarer. Kan ev. utelates)
  • salt og pepper

For kålsalaten:

  • 1/2 rødløk, skåret i tynne halvmåner
  • saften fra 1 lime
  • 1 ss eplesidereddik (eller annen god eddik)
  • 1/4 hodekål
  • 1 gulrot
  • 1 ss god olivenolje eller linfrøolje
  • frøene fra 1 granateple (alternativt grovhakk et vanlig eple)

Sett ovnen på 220C og dekk et stekebrett med bakepapir.

Lag burgerne først. Varm opp oljen og stek løk og hvitløk på middels varme i 5 minutter , eller til den mykner. Tilsett revet gulrot, chili, spisskummen og kokt quinoa og rør godt. Skjær av det meste av korianderbladene og legg dem til side (de skal i salaten etterpå), deretter finhakk stilkene og ha dem i stekepannen sammen med løkblandingen.

Ha de avrente kikertene i en food processor og kjør maskinen til de er nokså finhakket. Tilsett egget, miso og krydre med salt og pepper. Kjør maskinen igjen til alt er blandet og skrap alt ut og over i en bolle. Tilsett løkblandingen fra stekepanna og bland godt.

Form ca. 8 burgere av blandingen og legg dem utover stekebrettet. Sett i ovnen i ca. 15 minutter.

I mellomtiden lager du salaten: Ha rødløk i en bolle og tilsett limesaft og eddik. Sett til side mens du kutter opp hodekål og gulrot. Ha grønnsakene oppi bollen med rødløken, tilsett olivenolje/linfrøolje, granateple og bladene fra korianderen og bland lett sammen.

Server nystekte burgere sammen med kålsalaten, gjerne med litt yoghurt naturell, rømme, kesam eller søtchilisaus ved siden av.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

  • 1 tbsp olive or rapeseed oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 1 carrot, grated
  • 1/2 – 1 red chilli, finely chopped (deseeded if you prefer)
  • 1 tsp ground cumin
  • 100 ml (just under 1/2 cup) cooked quinoa or bulghar wheat (or rice)
  • 1 bunch fresh coriander
  • 400 g canned chickpeas (drained weight)
  • 1 large egg
  • 1 tbsp white miso
  • salt and pepper

For the coleslaw:

  • 1/2 red onion, cut into thin half moons
  • juice from 1 lime
  • 1 tbsp apple cider vinegar
  • 1/4 white cabbage
  • 1 carrot
  • 1 tbsp good olive or linseed oil
  • seeds from 1 pomegranate (or just roughly chop a regular apple)

Preheat oven to 220C and line a baking tray with baking paper.

First make the burgers. Heat the oil in a pan on medium heat and cook the onion and garlic for 5 minutes, or until starting to soften. Add the grated carrot, chilli, cumin and quinoa and mix well. Pick most of the leaves from the coriander and set aside (you’re using them for the salad later). Finely chop the stalks and add to the onion mixture.

Tip the drained chickpeas into a food processor and whizz until finely chopped. Add the egg, miso and some salt and pepper. Whizz again until well blended, then scrape into a bowl. Add the onion mixture from the pan and mix well.

Shape into eight burgers and place on the baking tray. Bake in the oven for about 15 minutes.

In the meantime, make the salad. Put the sliced red onion into a bowl with the lime juice and vinegar. Set aside while you’re shredding the cabbage and carrot. Add to the bowl with the oil, pomegranate seeds (or chopped apple) and coriander leaves and toss to mix.

Serve the burgers straight from the oven with the coleslaw, with some natural yogurt, sour cream or sweet chilli sauce on the side.

Enjoy!

Write a comment

Your email address will not be published.