Lapper med søtpotet (glutenfri)

(Scroll for English)

Alle i mitt hus elsker pannekaker og lapper, og hadde det vært opp til barna hadde vi nok hatt det til middag hver eneste dag. Men tradisjonelle pannekaker er jo som kjent ikke spesielt rike på god næring, så derfor har jeg alltid prøvd meg fram med å lage andre varianter med andre ingredienser. Du kan se noen av dem her:

Dagens oppskrift inneholder søtpotet som gir lappene en fin gulorange farge og mer fiber og næring. Poteten raspes før den så kjøres i mikrobølgeovnen, noe som gjør den mør veldig raskt. Har du derimot ikke mikroovn, kan den selvsagt dampes eller bakes i ovnen på “vanlig” vis.

Lappene inneholder ikke mel eller andre glutenholdige meltyper, så disse kan også spises av glutenallergikere. Det eneste du trenger å være litt “obs” på med denne oppskriften, er at lappene går lettere i stykker enn vanlige lapper når du skal snu dem i pannen, så stek dem godt før du snur dem veldig forsiktig.

Kos deg!

Du trenger:

  • 1 stor søtpotet (ca. 325 g)
  • 150 g ricotta
  • 1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker (valgfritt)
  • 2 store egg
  • 1/2 ts bakepulver
  • olivenolje eller rapsolje, til steking
  • Bær eller oppskåret frukt, til servering (jeg bruker grapefrukt, mango og blåbær her), eller alternativt bruk “salt” tilbehør som f.eks. bacon, reker, avokado, o.l.

Skrell søtpoteten og riv den grovt på et rivjern. Ha den revne søtpoteten over i en bolle som tåler mikrobølgeovn, dekk til ed plastfolie og kjør den i mikroovnen i ca. 5 minutter, eller til strimlene er helt møre. Bruk en gaffel og mos godt.

La poteten avkjøles litt før du tilsetter ricotta, vanilje, egg og bakepulver. Rør godt med en skje eller sleiv til du har en jevn røre.

Varm opp litt olje i en stekepanne og stek spiseskjestore klatter som du brer litt utover i pannen. La dem stekes godt før du snur dem med en stekespade. Og vær litt forsiktig – lappene er nokså skjøre og kan lett gå i stykker når de snus. Stekes til de er godt brunet på begge sider.

Server lappene med bær eller fersk oppkuttet frukt, og kanskje litt god honning ringlet over til slutt. Yoghurt og ristede nøtter eller frø er også godt tilbehør.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(Serves approx. 4)

  • 1 quite large sweet potato (about 325 grams)
  • 150 g ricotta
  • 1 tsp vanilla extract (optional)
  • 2 large eggs
  • 1/2 tsp baking powder
  • olive oil or rapeseed oil, for the frying
  • Fresh berries or fruit, to serve (or serve with savoury accompaniments such as bacon, prawns, avocado, etc.)

Peel and grate the sweet potato and put into a microwave oven safe bowl. Cover with cling film and cook in the microwave for about 5 minutes or until tender. Mash with a fork.

When cooled a little, add the ricotta, vanilla, eggs and baking powder and stir to make a batter.

Heat a little oil in a non-stick frying pan and fry spoonfuls of the batter for a few minutes. Carefully flip to cook the other side.

Serve the still warm pancakes with fresh fruit or berries, and a drizzle of honey if you like. Yogurt and toasted nuts or seeds work well here too.

Enjoy!

4 Comments

  1. Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! 🙂

    1. Marias Salt og Søtt

      Så hyggelig, Susanne! Håper de faller i smak. 🙂
      Hilsen Maria

  2. Kreativt med lapper av søtpoteter! Søtpoteter er kjent for å være ganske så sunt, så da kan man også spise med god samvittighet!

    Flotte bilder også med frisk frukt ved siden av!

    1. Marias Salt og Søtt

      Takk for det, Julie!
      Ønsker deg en fin helg. 🙂
      Hilsen Maria

Write a comment

Your email address will not be published.