Kjøttgryte fra Toscana med tomat og pinjekjerner

(Scroll for English.)

Denne enkle kjøttgryta rører du sammen på noen minutter, så står den og putrer og mer eller mindre gjør seg selv. I mellomtiden trenger du bare å passe på at det ikke koker for hardt, og tilsette de siste ingrediensene mot slutten av koketiden. Enkle, rene smaker som går sammen som hånd i hanske. 🙂

Du trenger:

(Ca. 4 porsjoner)

  • 600 g renskåret bankekjøtt, høyrygg eller annet grytekjøtt av storfe
  • olivenolje
  • 1 stor løk, finhakket
  • 2 stenger selleri, finhakket
  • 1 liten boks (200 g) tomata passata
  • 1 ss tomatpuré
  • Ca. 1,5 liter varm oksekraft (eller kokende vann irørt buljongterninger)
  • 2 store gulrøtter, grovhakket
  • 1 boks hvite bønner (eller bruk kikerter om du vil, det gjorde jeg denne gangen)
  • 50 g pinjekjerner
  • en liten bunt bladpersille, hakket

Skjær opp kjøttet i munnfullstore terninger.

Varm opp en liten skvett olivenolje i en kjele og brun kjøttbitene på nokså høy varme. De skal ikke gjennomstekes, bare brunes på utsiden. Legg dem over på en tallerken så lenge.

Ha litt mer olivenolje i kjelen dersom den er tørr, og skru ned varmen til middels/lav. Ha i hakket løk og stek til den blir myk og blank, ca. 10 minutter. Tilsett hakket selleri og rør mens dette stekes med i et par minutter.

Ha kjøttet tilbake i kjelen og hell over tomata passata, tomatpuré og kraft. Kok opp, og skru så ned varmen slik at det bare såvidt koker. Legg på lokk og småkok i ca. 2 timer, eller til kjøttet er mørt. Når det er 20 minutter igjen av tiden, tilsettes hakkede gulrøtter og hvite bønner. Smak til med salt og pepper.

Server i skåler og dryss over pinjekjerner og hakket bladpersille.

NB: “Sausen” i denne kjøttgryta tykner ikke, slik som i gryter hvor hvetemel eller maisenna inngår i ingrediensene. Foretrekker du en mer tyktflytende “saus”, rør ut 2 ss maisenna i en liten skvett vann, og rør dette inn i gryta mens det koker.

Mange flere oppskrifter på gryteretter finner du HER.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

Bestikket på bildet er sponset av Hardanger Bestikk.

English

You’ll need:

(4 servings)

  • 600 g lean stewing steak, trimmed
  • olive oil
  • 1 large onion, finely chopped
  • 2 celery sticks, finely chopped
  • 1 small can (200 g) tomato passata
  • 1 tbsp tomato purée
  • Approx. 1,5 litres hot beef stock
  • 2 large carrots, roughly chopped
  • 1 can cannellini beans (or use chickpeas if you prefer)
  • 50 g pine nuts (to serve)
  • small bunch flat leaf parsley, chopped (to serve)

Cut the beef into bite-sized chunks.

Heat a splash of olive oil in a saucepan over medium/high heat and brown the beef on all sides. Transfer to a plate and set aside.

Turn down the heat (add more oil if necessary) and add the onions. Cook until soft, about 10 minutes. Add the chopped celery and cook with the onions for a couple of minutes.

Return the beef to the pan and pour in the tomato passata, tomato purée and stock. Bring to a boil, turn down the heat and put on a lid. simmer gently for abour 2 hours or until the beef is tender. When 20 minutes remain, add the chopped carrots and beans.

Season to taste, and serve in bowls with a sprinkling of pine nuts and parsley.

Write a comment

Your email address will not be published.