Fransk løksuppe

(Scroll for English.)

Klassisk fransk løksuppe er perfekt høstmat, og når den lages skikkelig er det nesten ingenting som er bedre. Løken må stekes leeenge og vel, og kraften du bruker bør være av topp kvalitet. Bruk for all del buljongterning hvis du må, men til denne oppskriften kan du unne deg ekte saker. Jo bedre kraft, jo bedre suppe.

P.S. Har du lyst på flere gode suppeoppskrifter? Du finner alle sammen HER!

Du trenger:

(Ca. 4 porsjoner)

  • 50 g smør
  • 6 store løk, skåret i skiver/halvmåner
  • salt og pepper
  • 1 bouquet garni (en bunt urter, f.eks. et par laurbærblader og et par stilker hver av timian, rosmarin og persille)
  • 3-4 hvitløksfedd, presset eller finrevet
  • 1 ss brunt sukker
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 3 ss cognac eller brandy (valgfritt)
  • 1 1/2 liter god oksekraft
  • 1 bagette, i skiver
  • en håndfull revet ost

Smelt smøret i en kjele på lav/middels varme, ha i løken og bouquet garni’en og salte godt. Stek under lokk til løken er blank og myk, dette tar ca. 40-45 minutter. Rør med jevne mellomrom.

Nå har løken krympet mye i volum, og den skal ha fått en fin gyllenbrun farge. Ta av lokket og fjern urtebunten (bouquet garni). Rør inn i hvitløk og brunt sukker, og stek videre på middels varme i 10-15 minutter.

Sett ovnen på 200C, grill.

Skru opp varmen på plata og hell i hvitvin og cognac. La det koke til noe av væsken er borte, og hell så i kraften. Kok opp og skru ned varmen, la suppen småkoke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

I mellomtiden rister du bagettskivene, enten i stekeovnen eller i en brødrister.

Ha suppen over i ildfaste suppeskåler. Pass på at løken blir jevnt fordelt mellom skålene. Legg 1-2 bagetteskiver på hver, fordel revet ost på toppen, og sett skålene i ovnen under grillelementet. La skålene står der til osten har smeltet og fått fin farge, dette kan ta bare 2-3 minutter, avhengig av ovnen din.

Løksuppen er klar! Server gjerne med resten av baguetten og litt godt smør ved siden av.

OBS: husk at skålene er supervarme når du tar dem ut av ovnen!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

You’ll need:

(Serves 4)

  • 50 g butter
  • 6 large onions, sliced
  • salt and pepper
  • 1 bouquet garni (a bunch of herbs, such as bay leaves, parsley stalks, thyme)
  • 3-4 garlic cloves, crushed
  • 1 tbsp brown sugar
  • 200 ml dry white wine
  • 3 tbsp cognac or brandy (optional)
  • 1500 ml good-quality beef stock
  • 1 baguette, sliced
  • handful grated cheese (gruyère or similar)

Melt the butter in a saucepan, add th eonions and bouquet garni and season generously with salt. Put the lid on and cook over a low/medium heat until very soft, about 40-45 minutes. Stir every now and then.

The onions are now reduced in volume and they should have a golden colour. Remove the lid and discard the bouquet garni. Stir in the garlic and sugar, and cook, stirring, for another 10-15 minutes.

Preheat oven to 220C, grill setting.

Turn the heat up to high and add the white wine and cognac (if using). Bubble away until the liquid is reduced, then pour in the stock. Bring to a boil, reduce the heat and leave to simmer for about 10 minutes. Season to taste.

In the meantime, toast the baguette slices, in the oven or in a toaster.

Ladle the soup into heatproof bowls and top each with 1-2 baguette slices (depending on the size of the bowls and baguette slices). Scatter over some cheese and put under the grill until the cheese is melted and golden.

French onion soup ready to serve!

NOTE: remember that the bowls are very hot when removing from the oven!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *