Kardemommeknuter

(Scroll for English.)

De fleste av oss kjenner en person vi ser opp til, en person vi streber etter å kunne måle oss med. Jeg mener ikke bare på et faglig eller karrieremessig nivå, men også når det gjelder personlighet, og måten han eller hun fører livet på. Og kanskje spesielt energien, godheten og generøsiteten som denne personen utstråler. En som faller innenfor denne kategorien for meg, og som jeg samtidig er så heldig at jeg kan kalle min venn, er forfatter, stylist og fotograf Marie Marie Forsberg.

Tirsdag denne uken kom Marte Marie ut med sin første kokebok; The Cottage Kitchen – Cozy cooking in the English countryside. Den er så vakker at hårene reiser seg på armene når jeg blar og leser i den. I fjor sommer og høst, da arbeidet med oppskriftsutviklingen sto på for fullt, fikk jeg teste mange av oppskriftene, og ingen av dem skuffet.  Nå er altså boken her, og jeg kjenner meg så stolt og ydmyk over å kjenne dette fantastiske mennesket.

Her ser du hvordan boken ser ut. Man kan virkelig drømme seg bort i nesten 300 sider av både tekst, oppskrifter og bilder…

For noen dager siden, mens boken enda ikke hadde kommet til butikkhyllene, fikk jeg ånden over meg og bakte kardemommeknuter fra bloggen hennes. Til tross for at jeg ikke hadde nok av alle ingrediensene, ble de helt nydelige, og ungene fikk bare ikke nok av disse bollene…  Oppskriften under her en min til dels reviderte oppskrift, mens Marte Maries orginal finner du her.

På med forkleet og scroll videre!

Du trenger:

(Ca. 25-30 boller)

  • 6 dl melk
  • 125 g sukker
  • 50 g fersk gjær
  • 2 ts malt kardemomme
  • Ca. 1 kg hvetemel
  • 100 g mykt smør i terninger

Fyll:

  • 150 g mykt smør
  • 50 g sukker
  • 1 ss malt kanel

Varm opp melken til den blir fingervarm, altså ca. 37°C, og hell den oppi en miksebolle. Smulder oppi gjæren og tilsett sukker og kardemomme. Rør litt til gjæren er løst opp.

Tilsett melet mens du blander, og elt deigen i minst 10 minutter. Tilsett smørterningene litt etter litt mens det eltes, og fortsett eltingen til deigen er myk og smidig.

Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la den stå og heve et lunt sted i ca. 1 time.

Ha ut deigen på en lett melet flate og kjevle den til et stort rektangel, ca. 40 x 80 cm.

Bland sammen ingrediensene til fyllet, og bre dette utover halve rektangelet i et jevnt lag. Brett over delen som ikke har fyll, og kjevle littegrann over deigen slik at den blir jevn og fin.

Skjær opp i lange strimler, det bør bli ca. 25 stk. Hold en strimmel med en ende i hver hånd, tvinn endene hver sin vei før du lager en slags knute. Ikke ta “knytingen” så høytidelig, det er bare fint at hver bolle blir forskjellig, synes jeg. Putt endene under bollen, og legg den på et brekk dekket med bakepapir. Gjenta med de resterende strimlene. Du vil trenge 2-3 stekebrett med bakepapir.

Dekk til med rent kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve i en liten halvtime. Forvarm stekeovnen på 220°C.

Stek kardemommeknutene på midterste rille i ca. 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

Nyt dem gjerne mens de fortsatt er lunkne – perfekt sammen med en kopp kaffe eller te.

Tips: som det meste av gjærbakst, kan også disse fryses. Vent til de er helt avkjølte, og frys dem så ned i en tett plastpose.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

English

You’ll need:

(Yields: approx. 25)

  • 600 ml milk
  • 125 g caster og regular sugar
  • 50 g fresh yeast
  • 2 tsp ground cardamom
  • Abour 1 kilo (2 lbs) plain flour
  • 100 g butter, softened

Filling:

  • 150 g butter, softened
  • 50 g caster or regular sugar
  • 1 tbsp ground cinnamon

Heat the milk until warm, but not hot (37°C). Pour into a mixing bowl and stir in the yeast. Add the sugar and cardamom, then set aside.

Add the flour gradually whilst mixing, and knead for at least 10 minutes. I use a stand mixer with a dough hook for this. Add the butter, one dice at a time, and continue kneading until the dough is elastic and smooth.

Cover with a clean tea towel and leave to rise for about 1 hour. Line two baking trays with baking paper.

Tip out the dough onto a lightly floured surface and roll out to a large rectangle, about 40 x 80 cm.

Mix together the ingredients for the filling, and spread out on one half of the rectangle. Fold the other half over to make a square.

Cut strips of approx. 1 1/2 cm width. Take one of the strips, twist it, and then create a knot before placing onto the baking tray. Don’t take this aspect too seriously, all my knots end up being different, and I don’t see that as a bad thing. Repeat with the remaining strips.

Cover with clean tea towels and leave to prove for half an hour or so. Preheat oven to 220°C.

Bake on the middle rack for 12-15 minutes, until golden and cooked through. Leave to cool on a wire rack.

Enjoy while still a little warm, preferably with a good cup of tea or coffee.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *