Potetlapper med grønnkål

(Scroll for English)

Da jeg vokste opp var det å “sette over potetene” et innarbeidet uttrykk rundt middagstider. Middag uten kokte poteter var liksom ikke helt middag. Nå har lavkarbo-bølgen skylt over det ganske land, og mange har droppet poteten helt, eller – man har gått over til å bruke mer pasta og ris istedet. Det man glemmer, er at poteten inneholder flere viktige næringsstoffer, fiber, kalium og C-vitamin. Poteten er faktisk en så viktig rotknoll at befolkningen i Irland ble redusert med 25% da grønnsaken på midten av 1800-tallet fikk en sykdom som gjorde den uspiselig. Nå var riktignok mange avhengig av poteten fordi den var så billig og holdbar, men likevel gir det et bilde av hva slags fabelaktig rotknoll dette er.

Ok, nok historie. Nå: Lag disse potetlappene (eller potetkakene) med grønnkål, og server med litt skinke og et stekt egg, og du får følelsen av å spise et skikkelig kosematmåltid. Tenk at noe så billig og enkelt som poteter og grønnkål kan være så proppfullt av næringsstoffer, og samtidig smake så godt!

Du trenger:

(2 porsjoner)

  • 125 g grønnkål, cavalo nero (sortkål) eller spinat
  • 1 ss smør
  • 300 g kokte, skrellede poteter
  • 1 lite/medium egg
  • 25 g hvetemel (bruk gjerne sammalt for ekstra fiber)
  • olivenolje, til steking
  • Til servering: 4 skiver skinke, 2 stekte egg, litt salat

Skjær vekk og kast de grove stilkene fra grønnkålen eller cavalo nero. Finhakk kålen. Smelt smøret i en stekepanne eller kasserolle og varm den finhakkede kålen på middels varme til den mykner, ca. 5-10 minutter.

Mos de kokte, skrellede potetene med en gaffel og ha dem over i en bolle. Salte og pepre rikelig. Rør inn egget og deretter den myknede grønnkålen og melet.

Ta litt mel på hendene og form 4 flate “kaker” av blandingen. De bør ikke være tjukkere enn 2 cm.

Varm litt olivenolje i en stekepanne på middels varme og stek potetlappene til de er gyllenbrune på begge sider.

Hvis du vil toppe potetlappene med et stekt egg, stek dem slik du liker dem best. Jeg liker litt rennende plomme…

Server to lapper per persjon, toppet med skinke, egg og litt grønt. Salt og pepre evt. litt ekstra om nødvendig.

Enjoy!

TIPS: Alternativ topping kan være en god coleslaw – passer ypperlig til disse potetlappene.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram.

(Inspirasjonen til denne lille retten fikk jeg fra Jamie Magazine.)

English

You’ll need:

(serves 2)

  • 125 g kale or cavalo nero (or spinach)
  • 1 tbsp butter
  • 300 g boiled and peeled potatoes
  • 1 small/medium egg
  • 25 g plain flour (or use wholewheat flour for extra fibre)
  • olive oil
  • To serve: 4 slices of ham, 2 fried eggs, salad leaves

Finely chop the greens, discarding the tough stalks. Melt the butter in a pan over medium heat, then cook the greens until softened; about 5-10 minutes.

Mash the cooked and peeled potatoes and put into a bowl. Season well. Stir in the egg, the softened kale and the flour.

Dust your hands with flour and shape the mixture into patties about 2 cm thick.

Heat a little olive oil in a pan over medium heat and cook the potato cakes until golden on both sides. Transfer to serving plates.

Fry the eggs to your liking. Top the potato cakes with ham, fried egg and some salad leaves. Season more, if needed.

Enjoy!

(I found the inspiration to make this dish from Jamie Magazine.)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *